Italienii interzic utilizarea recunoaşterii faciale de către instituţii, cu excepţia combaterii criminalităţii, până la adoptarea unei legislaţii specifice

Italia a interzis luni utilizarea recunoaşterii faciale şi a ochelarilor inteligenţi de către instituţii, cu excepţia combaterii criminalităţii, iar Agenţia sa pentru protecţia datelor a emis o mustrare pentru două municipalităţi care experimentează tehnologiile, transmite Reuters.

Author: Georgiana Balaban marți 15 noiembrie 2022 , 08:30

Italienii interzic utilizarea recunoaşterii faciale de către instituţii

Italienii interzic utilizarea recunoașterii faciale de către instituții.

[Sursa foto: PixaBay]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Sistemele de recunoaștere facială care utilizează date biometrice nu vor fi permise până când nu va fi adoptată o lege specifică sau cel puţin până la sfârșitul anului viitor, a spus organul de supraveghere a confidențialității.

Citește și: Instagram implementează noi opțiuni, dar introduce și schimbări privind securitatea. Ce trebuie să știi

Excepția este atunci când astfel de tehnologii joacă un rol în anchetele judiciare sau în lupta împotriva criminalității.

Ce spun autoritățile

„Moratoriul decurge din necesitatea de a reglementa cerințele de eligibilitate, condițiile şi garanțiile referitoare la recunoașterea facială, cu respectarea principiului proporționalității”, se arată într-un comunicat al agenției.

Potrivit legislației Uniunii Europene şi italiane, prelucrarea datelor cu caracter personal de către organismele publice care utilizează dispozitive video este în general permisă din motive de interes public şi atunci când este legată de activitatea autorităților publice, a adăugat acesta.

Citește și: VIDEO- O nouă metodă de plată, cu ajutorul recunoașterii faciale. Vezi cum este posibil

Cu toate acestea, municipalitățile care doresc să le folosească trebuie să încheie ”pacte de securitate urbană” cu reprezentanții guvernului central, a adăugat acesta.

Agenția a reacționat la măsurile luate în orașul Lecce, din sudul Italiei, unde autoritățile au declarat că vor începe să utilizeze o tehnologie bazată pe recunoașterea facială.

Citește și: VIDEO| Cartierele smart câștigă teren: tot mai mulți români caută case în care pot controla totul cu telefonul

Municipalitatea a primit ordin să furnizeze o descriere a sistemelor adoptate, scopul şi temeiul lor legal, precum şi o listă a bazelor de date accesate de dispozitivele sale de monitorizare, a spus agenţia de reglementare.

Autoritatea de supraveghere a confidențialității a vizat şi orașul toscan Arezzo, unde poliţia locală urma să fie echipată cu super ochelari cu infraroşu, care pot recunoaște numerele de înmatriculare ale mașinilor.

Citește și: Evoluția tehnologiei self service


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si