ITALIENII LUPTĂ PENTRU SALVAREA PROGRAMULUI DE TRANSPLANT DE ORGANE DIN ROMÂNIA!

CUTREMURĂTOR: În 2018, în România s-au făcut DOAR 69 de transplanturi de ficat, iar în Italia… 1245!!!

miercuri 20 februarie 2019 , 10:06

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

CUTREMURĂTOR: În 2018, în România s-au făcut DOAR 69 de transplanturi de ficat, iar în Italia… 1245!!!

Moment istoric pentru transplantul hepatic din România!

Astăzi, 19 februarie 2019, Asociația LIVERTRANS (Asociația Transplantaților de Ficat din România) a semnat un acord de colaborare cu reprezentanții a patru asociații italiene (Asociația Ritorno Alla Vita, ACCIR- Asociația Circolo Imprenditori Italiani in Romania, ALB- Asociația Lucani nei Balcani și ACI- Asociația Cuochi Italiani).

Protocolul are ca scop dezvoltarea unui cadru de colaborare, propice sensibilizării și conștientizării opiniei publice cu privire la importanța vitală a actului de donare de organe în România. De asemenea, cele două părți își propun să contribuie la identificarea și reducerea numărului de probleme cu care se confruntă în momentul de față programul național de transplant, precum și îndreptarea atenției instituțiilor asupra situației transplantul din țara noastră.

Reprezentanții italieni sunt deciși să împărtășească românilor experiență bogată pe care o au în legătură cu modul în care se desfășoară, în Italia, programul de transplant. Ei vor să le arate românilor care au fost pașii urmați în Italia pentru educarea populației cu privire la importanta uriașă pe care o reprezintă acordul de donare a organelor. O simplă semnătura poate salva mai multe vieți! DA, pentru VIAȚĂ!

În Italia există un cadru legislativ clar, simplificat.

Sistemul bine pus la punct de autoritățile italiene a dus la creșterea încrederii populației în actul de donare de organe, dovadă fiind și numărul uriaș de transplanturi care se realizează anual în peninsulă.

“Am să va dau un singur exemplu. Comparativ cu România, unde în 2018 s-au efectuat 69 de transplanturi de ficat, în Italia, tot în 2018, au avut loc 1245 de astfel de intervenții salvatoare de vieți.

De ce? Pentru că italienii au înțeles importanța actului de donare, au înțeles că prin gestul lor pot salva oameni de la moarte!”, a explicat Enzo Manicone, președintele Asociației Ritorno Alla Vita.

Acordul s-a încheiat astăzi la sediul Institutul Clinic Fundeni din Capitală, în prezența “parintelui transplantului hepatic din România”, profesorul dr. Irinel Popescu, șeful Centrului de Chirurgie Generală și Transplant Hepatic ”Dan Setlacec” din cadrul Institutului Clinic Fundeni, dar și a chirurgului Doina Hrehoreț, singura femeie din Europa de Est care face transplant hepatic și unul dintre cei 4 chirurgi

români care efectuează asemenea intervenții complexe.

Ca un prim pas al acestei colaborări, luna viitoare, pe 9 martie 2019, în localitatea italiană Potenza va avea loc un eveniment la care atât pacienți români cât și italieni, dar și personalități marcante din lumea medicală și a transplantului de organe vor vorbi public despre actul de donare, despre importanța acceptării ideii de consimțământ în vederea prelevării de organe de la un donator în moarte cerebrală.

Asociația LIVERTRANS va fi prezentă la eveniment și va oferi, ulterior, informații presei despre cele discutate pe 9 martie la Potenza, Italia. Printre cei care vor lua cuvântul se numără și Gheorghe Penea, primul caz reusit de transplant de ficat din România, pacientul căruia prof. dr. Irinel Popescu i-a redat viața acum 19 ani, în aprilie 2000.

IMPORTANT! Un singur donator poate salva nu una, nu două, ci chiar cinci vieți! DA, pentru VIAȚĂ!


Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
Faimoșii au luat cea mai grea decizie! Pe cine au nominalizat spre eliminare în consiliu? Faimoșii au luat cea mai grea decizie! Pe cine au nominalizat spre eliminare în consiliu?
spotmedia.ro
Dan Dungaciu: Nimănui nu-i trece prin minte să înceapă un război, cu atât mai puțin la... Dan Dungaciu: Nimănui nu-i trece prin minte să înceapă un război, cu atât mai puțin la Marea Neagră
spotmedia.ro
USR-PLUS îl preferă pe Ludovic Orban? Miuța din curtea școlii USR-PLUS îl preferă pe Ludovic Orban? Miuța din curtea școlii
b1.ro
Scandal cu fostul ministru al Sănătăţii: Vlad Voiculescu l-a enervat atât de mult pe... Scandal cu fostul ministru al Sănătăţii: Vlad Voiculescu l-a enervat atât de mult pe Cristian Tudor Popescu, încât gazetarul a plecat din emisiune (VIDEO)
infoactual.ro
CTP, ironii la adresa lui Vlad Voiculescu: „Eu nu văd decât eforturi din partea lui de... CTP, ironii la adresa lui Vlad Voiculescu: „Eu nu văd decât eforturi din partea lui de a face mult rău”
infoactual.ro
Horoscop Nostradamus: SINGURA zodie protejată de Univers Horoscop Nostradamus: SINGURA zodie protejată de Univers
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si