Jocul mortal Balena Albastra, jucat in 4 judete din Romania. Riscurile sunt enorme

Jocul Balena Albastra a facut deja victime si in Romania. Supranumit si ”Calauza adolescentilor spre moarte” este deja practicat in cel putin patru judete din Romania avertizeaza Gigel Lazar, presedintele executiv al CIADO Romania. Acesta trage un semnal de alarma si le cere autoritatilor sa actioneze pana nu e prea tarziu in conditiile in care in Republica Moldova, Rusia, Ucraina si alte tari din jur numarul sinuciderilor in randul adolescentilor din cauza acestui joc a crescut ingrijorator.

Author: A.L. sâmbătă 18 martie 2017 , 10:15

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Nebunia a revenit cu putere in atentia opiniei publice din Romania odata cu Cazul elevilor de la scoala generala „Veronica Micle” din Iasi, unde mai multi copiii au avut nevoie de ingrijiri medicale dupa ce ar fi jucat „Balena Albastra”. Acestia isi tineau respiratia, tinandu-si mainile pe piept si mimand astfel pozitia unui om decedat.

”Ca si in in cazul exploziei consumului de etnobotanice din anul 2010, CIADO Romania avertiza asupra dependentei de jocurile pe calculator prin programul national “ Fa-ti prieteni reali, nu doar virtuali! In pofida tuturor avertizarilor noastre  ministerele, administratia publica centrala si locala  au ignorant semnalele noastre de alarma. Ca si in cazul etnobotanicelor observam ca in materie de prevenire, informare si constientizare autoritatile intervin lamentabil prin eterna reteta ; politie, biserica etc. Statul prin instituiile sale nu intelege, ca discutam de alt profil psihologic al tanarului secolului XXI, un alt comportament si alte nevoi. Nu exista programe macro si concept adaptat nevoilor tinerilor. Totul se rezuma la un flayer in cel mai bun caz, “vorbarie” multa si nerelevanta despre droguri sau dependenta de calculator. Primariile la capitolul programe pentru tineret, au concepte invechite ceea ce arata o lipsa

totala de profesionalism, logica ceea ce duce la neatragere  tinerilor catre acestea. In materie de prevenire si alternative la vicii( droguri, alcool, tutun, internet) din anul 2009 administratia publica centrala si locala nu au avut nici-un program sau resurse financiare alocate. Parintii traiesc intr-un haos prin grijile cotidiene si nu se mai informeaza asupra evolutiilor tentatiilor secolului XXI, sau mai grav opineaza ca lor nu li se poate intampla nimic. Toate cele prezentate nu va duce decat la distrugerea unei generatii daca nu se regandeste urgent politica nationala de prevenire si alternative la vicii.”, sustine Gigel Lazar, presedintele executiv al CIADO Romania.

Jocul Balena Albastra a fost identificat in 4 judete din Romania! Acest joc consta in indeplinirea a 50 de misiuni de catre un tanar, ultima fiind sinuciderea! Atentie la activitatile copiilor dumneavoastra. Exemplu de misiuni: sa deseneze o balena cu o lama de barbierit, sa se trezeasca la ora 4.20 ai sa vizioneze un film de groaza sau sa se plimbe, in echilibru, pe marginea unei cladiri, sa poarte o masca sau sa nu vorbeasca o zi.

"Pe retele de socializare, mai ales in tari care folosesc limbi slavice, circula un joc pe calculator, care are 50 de niveluri si presupune indeplinirea de catre participant a unor sarcini pe care le primeste de la un “custode” sau “mentor”. Dupa intrarea in joc, mentorul distribuie participantului sarcini, iar ulterior, acesta trebuie sa faca dovada ca le-a indeplinit prin trimiterea de fotografii sau filmulete. Sarcinile, trasate pe parcursul a 50 de zile, se refera la automutilare, ascultarea unor melodii cu mesaje suicidale, trezirea in mod sistematic la ora 4:20, vizionarea de filme sau videoclipuri de groaza, escaladarea unor cladiri inalte, poduri, izolare de societate. Cazuistica din alte tari ne-a indicat ca acest joc nu este promovat doar pe retele de socializare, ci si pe forumuri private sau diferite canale pe web",explica reprezentantii Politiei Romane.

Potrivit sursei citate, jocul poate purta si alte denumiri, nu doar "Balena Albastra", asa cum a fost initiat, efectele lui fiind acelesi. Jocul a aparut in Rusia, unde a facut peste o suta de victime, extinzandu-se si in alte tari, printre care si Republica Moldova.

 


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si