Doliu în lumea scriitorilor. A lăsat în urma lui legende

Scriitorul spaniol Juan Marsé, considerat unul dintre cei mai buni portretişti ai Barcelonei postbelice, a murit sâmbătă noapte la vârsta de 87 de ani, anunţă TVE.

Author: Georgiana Balaban duminică 19 iulie 2020 , 14:11

Juan Marsé a murit
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Născut pe 8 ianuarie 1933, în Barcelona, pe numele real Juan Faneca Roca, Juan Marsé este cunoscut pentru romane ca „El amante bilingüe” (1990) şi „Últimas tardes con Teresa” (1965) şi a primit numeroase distincţii, între care premiul Cervantes în 2008.

Marsé a mai fost recompensat cu Premiul Biblioteca Breve, Premiul Planeta, Premiul Naţional al Criticii, Premiul Ateneo de Sevilla, Premiul oraşului Barcelona şi Premiul Internaţional al Uniunii Latine.

În limba română, au apărut romanele „Vraja Shanghaiului” şi „Cozi de şopârlă”, la editura Polirom.

Doliu în lumea scriitorilor. A lăsat în urma lui legende

Primele sale poveşti au fost publicate la finalul anilor 1950, în revistele Ínsula şi El ciervo, iar în 1959 a primit premiul Sésamo pentru povestirea „Nada para morir”.

Juan Marsé a murit

Citeste si: S-a terminat distracția! Terasele vor fi închise pentru a stopa valul de infectări cu COVID-19

Citeste si: Lovitură de teatru. Cine a fost arestat după incendiul devastator de la Catedrala din Nantes

Citeste si: Furia meteo a Sfântului Ilie. Trei sferturi din țară sub COD PORTOCALIU de fenomene extreme

În 1960, a publicat primul roman, „Encerrados con un solo juguete”, pe care începuse să îl scrie în timp ce era în armată, în Ceuta, la vârsta de 22 de ani.

În 1960, a ajuns la Paris şi a lucrat ca asistent de laborator la Institutul Pasteur, unde l-a cunoscut pe Jacques-Lucien Monod, laureat Nobel, a cărui aplecare spre comunism l-a făcut pe Marsé să se înscrie în Partidul Comunist Spaniol, din care a făcut parte timp de patru ani.

Citeste si: Am aflat ce face acum Alina Vidican la Miami! Fosta soție a lui Borcea este în culmea fericirii

În 1962 a revenit în ţara natală şi a continuat să publice romane şi povestiri. A făcut parte din juriul Premio Planeta, acordat de cel mai important grup editorial spaniol.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si