Klaus Iohannis, declarații de ultima oră. "Traversăm o perioadă extrem de dificilă pentru sistemul medical" (VIDEO)

Preşedintele Klaus Iohannis a susținut, miercuri, de la ora 17,00, o scurtă declaraţie de presă la Palatul Cotroceni, după ședința de urgență pe care șeful statului a avut-o cu mai mulți specialiști din domeniul sănătății. Vezi VIDEO mai jos cu declarația lui Klaus Iohannis.

Author: Razvan Ilie miercuri 18 noiembrie 2020 , 17:23

Klaus Iohannis, declarații zilnice în criza coronavirusului, pe măsură ce se apropie ziua alegerilor parlamentare
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Președintele Klaus Iohannis a anunțat de la Cotroceni care a fost concluzia discuției pe care a avut-o cu specialiștii pe tematica secțiilor ATI din spitalele publice, suprasolicitate din cauza numărului mare de cazuri

COVID. În marginea acestei discuții tehnice, Iohannis spune că este decis să reconstruiască, împreună cu Guvernul, întreg sistemul sanitar din temelii, dar "va fi un efort de lungă durată".  

Citeste si: O nouă celulă de criză la Cotroceni. Anunţul făcut de preşedintele Klaus Iohannis

" Am avut astăzi o discuție foarte tehnică și aplicată pe un domeniu de mare importanță, dar de multe ori neglijat. Mă refer la zona echipamentelor medicale și a rețelelor de electricitate din spitalele publice. Am abordat modul lor de întreținere, un aspect esențial într-o perioadă cum este cea de acum, de mare presiune pe sistemul medical.

La ședință au participat reprezentanți ai Guvernului, dar și experți, medici și ingineri medicali. În cadrul acestei întâlniri, specialiștii au prezentat o evaluare națională a infrastructurii rețelelor de gaze în secțiile de Anestezie și Terapie Intensivă din spitalele publice, secții care, așa cum știm, sunt suprasolicitate din cauza numărului mare de cazuri severe de COVID-19 pe care trebuie să le gestioneze", a declarat Klaus Iohannis.

Iohannis: Se lucrează de câteva săptămâni bune la o viziune coerentă în acest domeniu 

Pentru a avea o imagine mai corectă, președintele Iohannis spune că a cerut Ministerului Sănătății și experților o analiză a contractelor de service și mentenanță a echipamentelor. "Fondurile pentru service și mentenanța aparaturii sunt masiv subfinanțate. Au fost identificate deja câteva soluții concrete", a precizat Iohannis.

Potrivit președintelui Iohannis, este necesară modernizarea sistemelor de gaze medicinale, în special oxigen și a rețelelor electrice, printr-un program de finanțare din fonduri europene. Un alt aspect constă în regândirea instrumentelor legislative și financiare.

" Traversăm o perioadă extrem de dificilă pentru sistemul nostru medical, care a scos în evidență toate deficiențele structurale neglijate ani și ani de zile. Tocmai pentru că ne-am lovit de atât de multe probleme, se lucrează de câteva săptămâni bune la o viziune coerentă în acest domeniu, care să fie transpusă în legi și reglementări clare. Împreună cu Guvernul, sunt decis să facem ceea ce nu s-a realizat, de fapt, în România după 1989, adică să reconstruim tot sistemul sanitar din temelii. Va fi un efort de lungă durată, care însă nu mai poate fi amânat și care trebuie să demareze imediat ce în Parlament vom avea o nouă majoritate, responsabilă și deplin angajată în slujba binelui românilor", a concluzionat șeful statului.

Citeste si: Proteste masive în Germania împotriva măsurilor anunțate de Angela Merkel

Citeste si: O menajeră de 47 de ani din România a reuşit „jafurile secolului”. Cum a obținut 30 milioane euro

O nouă ședință de urgență la Cotroceni

Şeful statului a avut miercuri o nouă şedinţă de evaluare şi prezentare a măsurilor cu privire la gestionarea epidemiei de COVID-19. La această şedinţă au participat prim-ministrul Ludovic Orban, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, vicepreşedintele Societăţii Române de Anestezie şi Terapie Intensivă, prof. dr. Dorel Săndesc, şeful Secţiei Anestezie şi Terapie Intensivă I, Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central "Carol Davila", col. dr. Dan Corneci, managerul Spitalului Clinic de Boli Infecţioase şi Tropicale "Dr. Victor Babeş", dr. Emilian Imbri, Elena Ovreiu, lector la Facultatea de Inginerie Medicală din cadrul Universităţii Politehnice Bucureşti. 

Încă de marţi preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că va avea această discuţie care se va axa pe echipamentele necesare în spitale şi reţelele electrice aferente.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si