Un nou lockdown în România? Mesajul transmis de Klaus Iohannis: "Ce facem? Închidem ţara două săptămâni?"

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că în acest moment nu se discută la nivel de conducere a statului despre un aşa-numit lockdown.

Andreea Stoica, miercuri 21 octombrie 2020 , 18:56

Preşedintele Klaus Iohannis
Preşedintele Klaus Iohannis
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Klaus Iohannis a declarat că în acest moment nu se discută, la nivel de conducere a statului, despre "un aşa-numit lockdown", adică închiderea tuturor activităţilor, ci se caută soluţii pentru prevenirea răspândirii virusului, dar continuarea activităţilor esenţiale, în acelaşi timp.

Klaus Iohannis: Căutăm soluţii pentru prevenirea răspândirii COVID-19

"Ce facem? Închidem ţara două săptămâni? După care ce facem? Iar trebuie să începem de la zero. Nu putem să ne gândim că ne întoarcem într-o lună sau două la normalitate", a adăugat Iohannis.

Citeste si: Pandemia, de neoprit în România. Nou bilanț record: aproape 5.000 de cazuri noi de coronavirus

"În acest moment nu discutăm la nivel de conducere a statului despre un aşa-numit lockdown. Adică închiderea tuturor activităţilor, ci căutăm soluţii pentru prevenirea răspândirii, dar continuarea activităţilor esenţiale, în acelaşi timp. În această abordare trebuie să încadrăm şi continuarea democraţiei în România. Fără alegeri nu există democraţie", a declarat, miercuri, în conferinţa de presă, Klaus Iohannis.

El a afirmat că trebuie ales un nou Parlament, în condiţii speciale.

"În acelaşi timp trebuie să creştem numărul de locuri de la ATI în spitalele care pot primi bolnavi de COVID. Ce facem? Închidem ţara două săptămâni? După care ce facem? Iar trebuie să începem de la zero. Nu putem să ne gândim că ne întoarcem într-o lună sau două la normalitate. Ne vom întoarce la normalitate dacă avem grijă acum şi peste o lună, două şi dacă oamenii de ştiinţă vor găsi un vaccin, sper destul de repede", a adăugat Iohannis.

Citeste si: RO Alert pentru cetățeni. Localități plasate în carantină

Klaus Iohannis
Klaus Iohannis

De asemenea, Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a anunţat că în şedinţa de Guvern va fi adoptată o ordonanţă de urgenţă pentru ca asimptomaticii şi simptomaticii fără comorbidităţi să fie trataţi la domiciliu, sub supravegherea medicilor de familie. Pacienţii vor fi verificaţi de autorităţi pentru a se asigura că vor rămâne acasă pe durata acestei perioade.

Întrebat dacă se reimpune o reînchidere totală, Ministrul Sănătăţii a afirmat: “Nu se impune acest lucru. Noi adaptăm restricţiile şi măsurile la nivel local, fiecare Comitet Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă îşi adaptează după indicele pe care îl primeşte de la DSP la 24 ore, iar evaluarea măsurilor după 48 de ore sunt cele care sunt puse în practică”.

Citeste si: Ce a declarat Nelu Tătaru, după bilanțul record absolut înregistrat

Nelu Tătaru a fost întrebat, miercuri, la Cluj Napoca, dacă nu ar fi mai bine să fie spitale exclusiv pentru pacienţii infectaţi cu Covid-19 pentru a se evita infectarea personalului medical. “Avem spitalele care sunt fază 1 şi fază 2 şi spitalele Covid. Acestea sunt cele care tratează patologie Covid. În contextul în care am solicitat în luna mai revenirea la non-Covid în contextul în care scădea numărul de cazuri, acum solicităm revenirea doar la patologie suport Covid pentru că avem un număr de cazuri ridicat. Rămâne doar de managementul unităţilor respective, cât şi de asigurarea echipamentului de protecţie precum şi precauţiuni pentru a evita aceste infectări”, a explicat ministrul Sănătăţii.

 


Abonează-te pe

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si