Noua lege din România. Anunțul lui Klaus Iohannis

Klaus Iohannis a promulgat legea privind protecţia drepturilor persoanelor diagnosticate sau suspectate a fi diagnosticate cu boli sau afecţiuni alergice.

Author: Georgiana Balaban vineri 08 ianuarie 2021 , 16:54

klaus iohannis noua lege din românia
Klaus Iohannis - declarații de ultim moment.[Sursa foto: google]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat vineri legea privind protecţia drepturilor persoanelor diagnosticate sau suspectate a fi diagnosticate cu boli sau afecţiuni alergice, informează Administraţia Prezidenţială.

Actul normativ are ca obiect de reglementare instituirea cadrului normativ pentru protecţia, siguranţa vieţii şi respectarea, în condiţii de egalitate şi nediscriminare, a drepturilor persoanelor cu boli şi afecţiuni alergice, precum şi ale persoanelor care prezintă suspiciunea de a fi diagnosticate cu astfel de boli şi afecţiuni.

Soluţiile legislative vizează îmbunătăţirea calităţii vieţii şi a integrării sociale a persoanelor care suferă de boli şi afecţiuni alergice, diagnosticarea rapidă a persoanelor care prezintă suspiciune de boli şi afecţiuni alergice, precum şi creşterea nivelului de conştientizare a populaţiei asupra gravităţii bolilor şi afecţiunilor alergice.

„(1) Prezenta lege instituie cadrul normativ pentru protecţia, siguranţa vieţii şi respectarea, în condiţii de egalitate şi nediscriminare, a drepturilor persoanelor diagnosticate, precum şi ale celor care sunt suspectate a fi diagnosticate cu următoarele boli şi afecţiuni alergice: a) astmul bronşic; b) rinita alergică; c) alergie alimentară; d) rinoconjunctivita alergică; e) dermatită alergică; f)

anafilaxie. (2) Prezenta lege nu se aplică persoanelor diagnosticate sau care sunt suspectate a fi diagnosticate cu intoleranţe alimentare sau boală celiacă”, conform legii promulgate de către şeful statului.

Klaus Iohannis- anunț de ultima oră

Persoanelor diagnosticate cu boli sau afecţiuni alergice şi persoanelor care sunt suspectate a fi diagnosticate cu boli sau afecţiuni alergice li se garantează accesul la instituţiile şi unităţile prevăzute în lege şi în condiţii de nediscriminare.

Citeste si: Klaus Iohannis, scenarii posibile după eșecul negocierilor PNL-USR-PLUS-UDMR. Ce variante are

Pentru asigurarea drepturilor, persoanelor diagnosticate cu boli sau afecţiuni alergice şi persoanelor care sunt suspectate a fi diagnosticate cu boli sau afecţiuni alergice ori familiilor acestora nu li se solicită bani sau alte foloase în natură, în cadrul instituţiilor şi unităţilor, fiindu-le permis accesul în incintă cu propria hrană şi propriul tratament.

klaus iohannis noua lege din românia
Noua lege din România, promulgată de Klaus Iohannis.[Sursa foto: google]

„Refuzul asigurării drepturilor prevăzute la alin. (1) şi (2), constituie contravenţie şi se sancţionează în conformitate cu prevederile Ordonanţei Guvernului nr. 137/2000 privind prevenirea şi sancţionarea tuturor formelor de discriminare, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr.48/2002 republicată, cu modificările şi completările ulterioare”, mai arată actul normativ.

Citeste si: Ședință convocată de Klaus Iohannis astăzi, 30 decembrie, pe tema gestionării epidemiei de COVID-19

De asemenea, în termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a prezentei legi, se înfiinţează Registrul naţional pentru evidenţa persoanelor cu boli şi afecţiuni alergice, al cărui model se stabileşte prin normele metodologice de aplicare a prezentei legi.

„Prin înfiinţarea Registrului naţional pentru evidenţa persoanelor cu boli şi afecţiuni alergice, prezenta lege instituie responsabilitatea, pentru medicii alergologi de a introduce persoanele diagnosticate în cadrul Registrului şi, respectiv, de a modifica starea acestora, în funcţie de diferitele evoluţie”, conform legii.

Proiectul de lege iniţiat de către actualul deputat PSD Ileana Cristina Dumitrache a fost adoptat decizional de Camera Deputaţilor pe 15 decembrie 2020.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si