„Nu sunt bani pentru toate". Klaus Iohannis, despre creșterea pensiilor și dublarea alocațiilor

Președintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, în cadrul unei conferințe de presă organizate la Cotroceni, că pensionarii nu pot fi lăsați să plătească singuri costul contracției economice. Șeful statului i-a asigurat pe pensionari că "pensiile vor crește", însă rămâne la latitudinea Guvernului să calculeze cu ce procent.

Author: R.I. miercuri 29 iulie 2020 , 18:38

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Dublarea alocațiilor nu este posibilă "de azi pe mâine", a precizat președintele Klaus Iohannis, ci majorarea se va face "pas cu pas", etapizat, iar primul pas va fi anunțat cât de curând de Guvern.

Același lucru se poate spune despre creșterea pensiilor, a mai spus Iohannis, care i-a asigurat pe pensionari că vor beneficia de o majorare în acest an.

"Ne aflăm într-o situație extrem de complicată, epidemiologică, economică, politică, electorală, ne dorim să creștem alocațiile și pensiile. De la dorința sinceră la putința sinceră este o cale lungă. Economia se contractă, există un scenariu ca zona Euro să scadă cu 8 la sută, ceea ce e foarte foarte mult. Noi poate nu o să avem atât, într-un scenariu pe care l-am calculat, scăderea economică va fi mai mică. Veniturile la bugetul de stat s-au diminuat, avem un deficit considerabil mai mare decât cel de 3 la sută planificat, am depășit deja deficitul pentru tot anul.

Ne luptăm să revigorăm economia românească, nu cred că se așteaptă cineva ca toate cheltuielile planificate să fie făcute. Nu sunt bani pentru toate. Se fac propuneri pentru majorări atât cât se poate. PNL a fost primul care a propus dublarea alocațiilor, s-a obținut asta, iar PSD a vrut să copieze și a propus iar dublarea. În acest moment, dublarea nu va fi posibilă de azi pe mâine. Nu e psibl de azi pe mâine, ci în etape, pas cu pas. Primul pas va putea fi făcut destul de repede și așteptăm guvernul să vină cu un calcul”, a declarat Klaus Iohannis, miercuri, la Cotroceni.

Citeste si: Klaus Iohannis, declarații de ultima oră: "Suntem într-un moment critic. Situația este extrem de gravă"

Iohannis: o creștere de 40% a pensiilor nu este posibilă 

„La fel și despre pensii: e evident că o creștere de 40% nu este posibilă, pur și simplu nu sunt bani. Dar este rezonabil să ne gândim la o creștere a pensiilor. Nu putem lăsa pensionarii să plătească integral costul contracției economice. Dar și aici justa măsură e importantă. Vă spun clar: pensiile vor crește. Guvernul va calcula cu cât.”


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si