La cine nu funcționează 100% vaccinurile cu ARN mesager și de ce

Un studiu făcut de către Universitatea din Roma a arătat de ce vaccinurile cu ARN mesager nu funcționează 100% pentru toată lumea.

Andreea Bolocan, miercuri 21 aprilie 2021 , 08:42

Cum funcționează vaccinul de tip ARN mesager  studiu vaccin
Cum funcționează vaccinul de tip ARN mesager [Sursa foto: PixaBay]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Studiul a fost realizat pe 86 de persoane care lucrează în sistemul de sănătate din Italia, dintre care 19 au fost studiaţi încă din luna ianuarie. Tututor celor 86 de persoane li s-au administrat două doze din vaccinul pe bază de ARN mesager de la Pfizer, la un interval de 3 săptămâni.

Tuturor celor care au luat parte la studiu li s-au prelevat sânge, atât înainte, cât şi după cele două doze. La acest studiu au lucrat 17 cercetători din diverse specializări de la Universitatea din Roma.

Astfel, răspunsul imun al persoanelor vaccinare cu seruri pe bază de ARN mesager, precum Pfizer sau Moderna, ar putea fi influenţat de factori precum obezitatea, hipertensiunea sau fumatul, arată un studiu al cercetătorilor de la Universitatea din Roma, Italia, publicat pe portalul NewsMedial.net.

Citeste si: Ce eficiență are vaccinul Pfizer împotriva tulpinii sud-africane COVID-19

Vaccinurile cu ARN mesager au, teoretic, un factor de protecţie de peste 90%, dar noul studiu arată că titlul de anticorpi poate fi influenţat de stilul de viaţă sau de afecţiunile celor care se vaccinează. Studiul a relevat că nivelul de anticorpi al persoanelor supra-ponderale imunizate cu două doze de vaccin era mai mic decât cel cu un indice de masă corporală normal.

Mai mult, fumătorii au dezvoltat un nivel de anticorpi mai scăzut decât nefumătorii, la fel ca persoanele cu hipertensiune, faţă de cele cu o presiune arterială normală.

De asemenea, s-au descoperit și alte categorii la care cercetătorii au observat un nivel de anticorpi împotriva SARS-CoV-2 mai scăzut faţă de parametrii normali au fost persoanele care suferă de diabet şi cei cu boli cronice pulmonare.

Cum funcționează vaccinul la fumători, dar și la nefumători

În mod distinct, persoanele care suferă de obezitate şi au un mare depozit de grăsime în zona abdominală au prezentat un nivel mai scăzut de anticorpi, dar rezultatele sunt valabile şi pentru cei cu un indice de masă corporală depăşit.

Citeste si: Vaccinarea în centrele mobile va fi posibilă începând de miercuri

În urma studiul a rezultat faptul că subiecţii obezi aveau un titlu de anticorpi cu indicele 1426, în timp ce persoanele cu greutate normală un indice de 1819.

Fumătorii au obţinut un indice de anticorpi de 1099, iar nefumătorii au avut un indeice de 1921, cei cu hipertensiune au obţinut un scor de 650, în timp ce persoanele cu tensiunea normală – 1911.

Vaccinarea persoanelor fumătoare[Sursa foto: PixaBay]

La ce concluzie au ajuns specialiștii italieni

„În prezent, este imposibil să se determine indubitabil dacă un indice scăzut de anticorpi împotriva SARS-CoV-2 duce la o probabilitate mai mare de a dezvolta COVID-19.

Cu toate acestea, titlul de anticorpi se corelează cu protecţia împotriva mai multor viruşi, inclusiv SARS-CoV-2, iar constatarea că obezitatea, hipertensiunea şi fumatul sunt asociate cu un răspuns imun mai scăzut reclamă o atenţie suplimentară (în ceea ce îi priveşte pe cei care se încadrează în aceste categorii – n.r.)”, au mai declarat autorii studiului.

Sursa: Adevărul

 


Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
Harun din serialul "Hercai", poveste intensa de iubire alaturi de una... Harun din serialul "Hercai", poveste intensa de iubire alaturi de una dintre cele mai frumoase si talentate actrite din Turcia! Iata cine i-a cucerit inima carismaticului Ahmet Kayakesen!
spotmedia.ro
În „locuințele pentru tineri” cu chirii modice din centrul Capitalei stau (foști)... În „locuințele pentru tineri” cu chirii modice din centrul Capitalei stau (foști) angajați ai Primăriei Sectorului 1, cu salarii de peste 5.000 de lei
spotmedia.ro
Bucureștenii plătesc lunar aproape 6,5 milioane de euro pentru salariile angajaților... Bucureștenii plătesc lunar aproape 6,5 milioane de euro pentru salariile angajaților din cele 7 primării din Capitală. Unde se duc cei mai mulți bani
b1.ro
Veste de ultimă oră despre Oana Sârbu! (FOTO) Veste de ultimă oră despre Oana Sârbu! (FOTO)
infoactual.ro
Fosta soție a lui Elvis Presley arată ca o mumie! Operațiile estetice au desfigurat-o Fosta soție a lui Elvis Presley arată ca o mumie! Operațiile estetice au desfigurat-o
infoactual.ro
12 mai, sărbătoare cu cruce albastră! Orice bun creștin trebuie să știe asta 12 mai, sărbătoare cu cruce albastră! Orice bun creștin trebuie să știe asta
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si