Lancram, asezarea incarcata de istorie unde trebuie neaparat sa ajungi! Asta e casuta in care Lucian Blaga a copilarit pana la 14 ani
In drum spre capitala Marii Uniri, turiştii pot face un scurt popas în Lancrăm, aşezarea care se confundă, practic, cu imaginea lui Lucian Blaga. George Mihai şi Vlad Ciobanu vă întreabă, ca-n fiecare vineri seara: Aţi Fost Aici?

"Vesnicia s-a nascut la sat." Sunt cuvinte pe care Lucian Blaga le-a sadit in memoria multora dintre noi dar poate ca pentru nimeni nu inseamna atat de mult cum au insemnat pentru el. Pentru ca de-aici a plecat copilul Lucian in lume si tot aici a vrut sa se intoarca, consacrat, Lucian Blaga, sa ramana pentru totdeauna, la Lancram.

Sa ne spuneti doua-trei cuvinte despre casuta asta minunata, care n-are cum sa nu-ti sara-n ochi odata ce ai trecut pe strada.
Da… ne aflam intr-o casa incarcata de istorie si unde s-au nascut o pleiada de intelectuali, majoritatea provenind, pe cale ierarhica, din familie de preoti. Si as putea incepe cu bunicul, Simion Blaga, cel care a construit aceasta casa, pe la 1860. Da… Iar anul inscriptionat pe fatada casei, 1870, este anul in care a lasat-o mostenire la parintii lui Lucian Blaga.
Citeste si: De ce nu vrea Georgiana Lobonț să vorbească despre divorț. Armin Nicoară încearcă să o convingă- wowbiz.ro
Lucian Blaga a copilarit in aceasta casa, pana la varsta de 14 ani. Atunci i-a murit tatal iar mama lui a vandut casa si a fost instrainata o perioada destul de lunga, aproape o suta de ani.
Este amprenta saseasca, in special pe frontonul casei, deci acoperisul este tesit. Da… Deci asa erau casele sasesti in special. Si era ograda cu ocol, sa spunem ca aici, in cladirea din spate, in care acum functioneaza o sala de conferinte, era, ce era… grajd. Deci a fost sura si grajd, era o sura cu doua porti imense, deci intrai cu carul cu fan pana-n sura.
Urmariti materialul integral mai jos: