Comisia de la Veneția regretă că nu a fost consultată decât după ce legile justiției au fost adoptate, în timp ce procedura pregătitoare îndelungată ar fi făcut posibilă obținerea avizului în prealabil. 

Citește și: Întâmplare haioasă în timpul discursului lui Nicolae Ciucă. Premierul a fost eclipsat de o pisică

Dezbaterile din Parlament au început la 12 septembrie, iar legile au fost adoptate la 17 octombrie 2022, după ce a fost aplicată o procedură de urgență.

De ce au fost adoptate și promulgate rapid legile justiției

"Comisia de la Veneţia a publicat în această seară raportul preliminar referitor la legile justiţiei împinse cu viteză de Predoiu şi Iohannis. Concluzia este clară: Iohannis a ţinut morţiş să fie adoptate şi să promulge în grabă aceste legi pentru că ştia că sunt nişte legi cu probleme, care vor oligarhiza sistemul de justiţie, iar analiza Comisiei de la Veneţia, care urma să vină în câteva zile, va conţine critici importante", a declarat Stelian Ion, fostul ministru al Justiţiei, pe Facebook.

Citește și: Revoltă în rândul magistraților după noile modificări aduse Legilor justiției

Comisia a adus o serie de critici legate atât de procedura rapidă de adoptare, cât și referitoare la conținut. Comisia de la Veneția a notat și prevederi pozitive din cele trei legi.

Care sunt principalele critici aduse de Comisia de la Veneția

După cum arată fostul ministru al Justiției, în analiza Comisiei de la Veneţia este criticată "graba cu care au fost adoptate" legile în Parlament, faptul ca "nu s-a ţinut cont de opiniile anterioare", precum şi procedura de numire a vicepreşedinţilor instanţelor şi a adjuncţilor şefilor de parchete.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Zeci de șoferi și-au găsit mașinile vandalizate într-o parcare din Capitală. Un necunoscut le-a scrijelit pe capote același mesaj- antena3.ro

Citeste si: Autoritățile au trimis un elicopter în localitatea Țăndărei. Peste 200 de polițiști și jandarmi au descins în mai multe case- wowbiz.ro

Totodată, a fost criticată "parţial" şi procedura de numire a procurorilor de rang înalt, chiar dacă a fost constatat şi "un progres faţă de legea în vigoare".

Citește și: Primul proces din România pe tema DeepFake. "5.000 lei daune morale", anunță avocatul Adrian Cuculis

Comisia de la Veneţia a mai criticat "durata mandatelor acestora, faptul că legile nu au refăcut competenţa DNA cu privire la infracţiunile de corupţie săvârşite de magistraţi", posibilitatea procurorilor de rang înalt, numiţi politic, "de a influenţa dosarele penale" prin posibilitatea de infirmare a măsurilor şi soluţiilor procurorilor din subordine.

"(Comisia de la Veneţia, n.r.) a făcut, în final, nişte recomandări clare, de care, bineînţeles, Regimul Iohannis nu va ţine cont. De menţionat că însăşi Comisia de la Veneţia a precizat că a analizat doar câteva aspecte, fiind posibil ca problemele din aceste legi să fie mult mai multe. Pentru Ionannis e mai important să creeze nişte instrumente cu care să controleze justiţia decât să promoveze o legislaţie sănătoasă şi o justiţie independentă", a mai scris Stelian Ion pe Facebook.

Ministerul Justiției vede jumătatea plină a paharului

Ministerul Justiţiei a transmis, vineri, că Raportul Comisiei de la Veneţia apreciază la modul general faptul că legile Justiţiei sunt orientate "în direcţia corectă", deşi au fost adoptate în procedură de urgenţă.

"Raportul Comisiei de la Veneţia apreciază la modul general faptul că legile Justiţiei sunt orientate 'în direcţia corectă', deşi au fost adoptate în procedură de urgenţă, confirmând astfel, implicit, faptul că, în adoptarea acestora, s-a ţinut cont de avizele anterioare ale Comisiei", precizează sursa citată.

În mod particular, spune MJ, avizul reliefează o serie de importante aspecte pozitive, cuprinzând aproximativ 21 de remarci, consideraţii sau aprecieri pozitive, între care enumeră pe cele mai importante:

Citeste si: Veste importantă pentru doamnele aflate în prag de pensionare! Femeile pot beneficia de reducerea vârstei de pensionare cu până la 11 ani- kfetele.ro

Citeste si: Cum s-a produs, de fapt, accidentul în care 22 de elevi și 3 profesori au murit? Ce au descoperit oamenii legii- radioimpuls.ro

Citeste si: O tânără își dorea șase intervenții estetice, iar chirurgul găsit online i le-a făcut pe toate odată. După câteva zile a murit- antena3.ro

*Procedura de numire şi revocare a procurorilor de rang înalt este transparentă, echilibrată şi democratică;
*Promovarea în posturile de conducere la instanţe şi parchete este în linie cu standardele europene;
*Libertatea de exprimare a magistraţilor este respectată;
*În selecţia procurorilor DNA, nu există interferenţe politice, DNA îşi păstrează autonomia şi independenţa, fapt salutat în mod deosebit în opinie;
*Infirmarea soluţiilor procurorilor de către Procurorul General se face în scris şi motivat, fapt apreciat pozitiv;
*Legile au parcurs un solid proces de consultare publică;
*Procedura de urgenţă a Parlamentului a fost democratică, transparentă şi toate grupurile parlamentare şi instituţiile interesate s-au putut exprima democratic;
*Lupta împotriva corupţiei nu este afectată de prevederile legale.
*Poziţia Ministerului Justiţiei în sistemul judiciar este corect stabilită şi limitată la aspecte administrative şi manageriale.

În acelaşi timp, opinia formulează un număr de 4 recomandări, pe care Ministerul Justiţiei le va analiza cu atenţie şi deschidere, se menţionează în comunicat.

Ministerul Justiţiei spune că a fost în contact permanent cu Comisia de la Veneţia pe parcursul realizării evaluărilor şi redactării opiniei şi rămâne disponibil pentru orice consultări ulterioare.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si