Lukașenko cere ca Belarus să participe la negocierile de pace dintre Rusia și Ucraina

Liderul din Belarus Alexandr Lukașensko cere ca țara să ia parte la negocierile care au loc între Rusia și Ucraina. "Nu trebuie să existe acorduri pe la spatele Republicii Belarus", a insistat Lukaşenko în timpul unei reuniuni a consiliului de securitate de la Minsk.

Author: Sorin Negru joi 07 aprilie 2022 , 19:44

Alexandr Lukaşenko: "după război va veni timpul renaşterii şi reconstrucţiei", Occidentul va lua atunci Ucrainei bogăţiile sale.

[Sursa foto: Twitter]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Preşedintele Republicii Belarus, principalul aliat al Rusiei, a cerut joi ca ţara sa să participe la negocierile asupra "războiului din Ucraina", transmite presa internațională.

Citeste si: Negocieri blocate între Rusia și Ucraina. Lavrov: "Iată adevăratele intenții ale Kievului"

Potrivit lui Lukaşenko, Moscova "înţelege" această poziţie, însă nu şi Occidentul, care nu întreţine aproape nicio relaţie cu Minskul, din cauza reprimării interne masive a opoziţiei şi a alianţei sale cu Rusia.

Citeste si: ''Bătălia pentru Donbas va semăna cu al Doilea Război Mondial", spune ministrul de Externe al Ucrainei

Ucraina nu doreşte Minskul la masa negocierilor, pentru că acesta a lăsat armata rusă să-şi lanseze ofensiva asupra Kievului de pe teritoriul statului Belarus.

Lukasenko a condus o ședință a consiliului de securitate din Belarus și a folosit termenul "război", interzis de regimul de la Moscova

[Sursa foto: Twitter]

Lukașenko: Războiul are efecte serioase asupra situaţiei din Belarus 

Aleksandr Lukaşenko, cel care a permis utilizarea teritoriului ţării sale de către armata rusă pentru invazia Ucrainei dinspre nord, a declarat că statul său trebuie să fie asociat acestui proces.

Citeste si: Kremlinul reacţionează la sancţiunile impuse de SUA fiicelor lui Vladimir Putin

"Considerăm acesta un război care e chiar la uşa ţării noastre. Şi el (războiul) are efecte serioase asupra situaţiei din Belarus. De aceea, nu trebuie să existe acorduri pe la spatele Republicii Belarus", a insistat Lukaşenko, potrivit Agerpres.

Moscova nu a spus niciodată că vrea să includă Minskul în negocieri, în timp ce Lukaşenko ţine să fie tratat pe picior de egalitate de Rusia, pendulând de peste două decenii între Occident şi Kremlin.

De ce se teme Lukașenko: că Occidentul va lua Ucrainei bogăţiile

Potrivit lui Lukaşenko, "după război va veni timpul renaşterii şi reconstrucţiei" şi, în opinia lui, Occidentul va lua atunci Ucrainei bogăţiile sale.

"Fericirea trebuie căutată printre ai tăi. O spun demult, cele trei popoare slave (ruşii, belaruşii şi ucrainenii) trebuie, având în vedere ceea ce se întâmplă în lume, să ia loc la masă şi să se înţeleagă. De la egal la egal", a declarat Lukaşenko.

Citeste si: Volodimir Zelenski se va întâlni vineri cu Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene

Împotriva Republicii Belarus au fost aplicate sancţiuni economice grele pentru rolul său în ofensiva rusă, sancţiuni care lovesc o economie deja ultra-dependentă de Rusia şi sufocată de precedentele valuri de represalii economice occidentale.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si