Lupta pentru viata se duce pe lista de asteptare! Ionut are nevoie de transplant de plamani, iar statul se impotriveste

Suferinzii care spera ca vor fi salvati in Romania printr-un transplant de plamani duc o lupta grea cu sistemul, pe langa cea cu boala.

M. P., miercuri 02 mai 2018 , 19:47

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Dupa ce managerul Spitalului Sfanta Maria a declarat ca lista pentru transplant e deschisa, l-am vizitat pe Ionut. Tanarul care vrea sa isi mai poata tine in brate copilul a incercat in zadar sa primeasca o recomandare din partea medicului.

IONUT ANGHEL: Sunt in stare sa ajung si la capatul lumii numai sa stiu ca mai am o sansa la viata, vreau si eu sa-mi cresc copilul, sa pot sa-l vad crescand, vreau sa traiesc.

Conectat la aparatul care il tine in viata, Ionut implora a mia oara ajutorul. In tara in care a platit taxe atatia ani, nimeni nu pare sa-l auda. O raza de speranta a aparut acum cand managerul spitalului Sfanta Maria a anuntat ca lista pentru transplant este deschisa si i-a indrumat pe pacientii eligibili catre penumologii din tara. Pentru ca nu are un aparat de oxigen portabil, Ionut si-a rugat cumnata sa-l ajute. Tanara a aflat la spital ca pana la punerea in practica a unei decizii.. mai dureaza!

ANCA ANGHEL - cumnata: Doamna doctor mi-a spus ca nu are nicio dispozitie de la Ministerul Sanatatii, dar ca imediat ce va avea va emite cu mare drag o recomandare pentru Ionut ca are nevoie de transplant.

Din nefericire, boala nu-l lasa pe Ionut sa astepte. Fiecare zi in care durerile sunt tot mai mari il indeparteaza de cei dragi.

IONUT ANGHEL: Sunt disperat si nu stiu la cine sa mai apelez, am scris mai multor fundatii, inclusiv unui consultant medical englez care mi-a recomandat transplantul medical dupa ce mi-a vazut dosarul medical si recomandarea a fost Germania unde ajunge la 200 000 de euro si Turcia unde ar ajunge la 150 000 de euro.

Ionut sufera de diskinezie ciliara primara si a aflat de boala grava in Austria. Acasa, unde astfel de interventii sunt deocamdata declarate un succes, sansa de a se vindeca aici pare din ce in ce mai indepartata. Ca sa stranga banii si sa se opereze in strainatate, cere ajutorul semenilor. Pe langa contul bancar, tanarul si-a deschis o pagina de Facebook pentru donatii.

IONUT ANGHEL: Nu stiu ce sa mai fac sa ajung si eu pe aceasta lista la fel cum a fost si Calin. In romania nu i s-a dat nicio sansa, sper ca cei d ela agentia de transplant si medicii sa se uite si la noi cei care nu mai avem nicio speranta.

Tot printr-o pagina de donatii, Calin a strans in cateva zile, 200 000 de euro. Oamenii cu suflet i-au oferit practic sansa unui transplant, iar acum tanarul se pregateste sa mearga in India. Prima interventie de acest fel facuta in tara noastra l-a salvat acum cateva saptamani pe Mugurel, ieseanul internat acum la spitalul Sfanta Maria din Capitala.

Pentru pacientii aflati in perioada post-transplant, o problema serioasa era reprezentata de imposibilitatea urmarii tratamentului la clinicile de specialitate la care au suferit interventiile chirugicale. Ministrul Sanatatii a promis, astazi, ca va rezolva problema in doua moduri.

Sorina Pintea a recunoscut ca ordinul care legifereaza aceasta problema este neschimbat din 2004 si ca are nevoie de cateva modificari, pe care spera sa le puna la punct in maximum 2 luni. Pana cand modificarile vor intra in vigoare, pacientii vor putea mearge in continuare la tratamente in strainatate, in baza unui formular specific.

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si