Lyridele, ploaia de stele atinge punctul maxim în perioada 22-24 aprilie 2021

Un eveniment astronomic spectaculos va putea fi observat și din România spre sfârșitul lunii aprilie. Lyridele, însemnând o ploaie de stele căzătoare, va fi vizibilă în nopțile din perioada 22-24 aprilie 2021.

Alina Raducu, miercuri 21 aprilie 2021 , 21:55

Lyridele, ploaia de stele atinge punctul maxim in perioada 22-24 aprilie 2021
Lyridele, ploaia de stele atinge punctul maxim in perioada 22-24 aprilie 2021[Sursa foto: PixaBay]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Astronomii spun că Lyridele se pot observa cu ochiul liber, fără să se mai utilizeze instrumente speciale pentru acest fenomen

Adrian Șonka, de la Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” suține că vor avea loc mai multe evenimente cosmice în această lună, deoarece am revenit la ora

de vară, adică soarele rasare acum de la ora 07:00 si apune la 19:30. Astfel, pentru că soarele nu va apune prea târziu în această perioadă, putem observa fenomenele astonomice mai devreme, încă de la ora 21:00.

Ploaia de stele căzătoare va putea fi văzută pe cer în nopțile de 22- 23 și 23- 24 aprilie, astfel spectatorii acestui eveniment unic vor observa mult mai multe stele căzătoare decât de obicei. Maximul curentului activ de meteori (Lyridele) va fi atins în aceste două nopți.

Planeta Pământ va trece printr-o zonă pe unde a trecut cometa C/1861 G1 (Thatcher), iar praful din coada ei va arde în atmosferă. Acești eveniment astonomic este unul dintre cele mai vechi fenomene observate cu ochiul liber, atfel primii care au făcut observații privind acești meteori au fost chinezii acum 2600 de ani.

Lyridele, ploaia de stele atinge punctul maxim in perioada 22-24 aprilie 2021
Lyridele, ploaia de stele atinge punctul maxim in perioada 22-24 aprilie 2021[Sursa foto: PixaBay]

Citeste si: Cât de mare e cea mai mare gaură neagră din Univers. Vei fi uimit de asta!

Cum putem observa Lyridele?

De obicei se pot observa în cursul nopții doar 5- 6 stele căzătoare pe oră, însă atunci când Pămânul trece pe lângă anumite resturi de la comete și asteroizi, putem observa chiar și 15-20 de stele căzătoare pe oră. Acest lucru se va întâmpla și în noaptea în care va fi evenimentul astonomic: Lyridele, acestea se vor vedea cel mai bine în nopțile de 23-24 aprilie.

Specialiștii spun că pentru a putea observa Lyridele, nu avem nevoie de anumite instrumente astronomice, ci trebuie să privim cerul, timp de minim o oră, mai exact între miezul nopții și răsăritul Soarelui. Meteorii pot apărea din orice direcție, în noapte de 23-24 aprilie.

Reprezentanții Observatorului Astronomic mai precizează că acest fenomen cosmic (Lyridele) va începe încă din 15 aprilie, însă va putea fi observat foarte bine în noaptea de 23-24 aprilie.

Tot specialiștii în domeniul astonomic mai precizează că acest că Lyridele vor putea fi văzute mai bine din afara orașelor sau măcar de la marginea lor, pentru că din cazua iluminatului public meteorii nu se mai pot observa în totalitate.

Citeste si: Calendarul astronomic al anului 2021. Când vor avea loc cele mai importante evenimente cerești

De asemenea, cunoscătorii contelațiilor își pot da seama de locul de unde vor apărea aceste stele căzătoare, situându-se pe lângă steaua Vega, din constelația Lyra, înspre orizontul nord-estic.

 

 


Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
A început maratonul de vaccinare în Capitală. Mii de români s-au prezentat la centrele... A început maratonul de vaccinare în Capitală. Mii de români s-au prezentat la centrele de imunizare: ”În timpul nopţii au fost şi câte 5 persoane pe minut”
spotmedia.ro
Cristian Mustață, BCR, la Digital Shift: Nu vei mai merge la bancă să iei un credit, ci... Cristian Mustață, BCR, la Digital Shift: Nu vei mai merge la bancă să iei un credit, ci îi vei spune lui George unde vrei să mergi în vacanță și el va face ca asta să se întâmple
spotmedia.ro
Vacanțele în străinătate se vor scumpi considerabil vara asta. Anunţul vine direct de... Vacanțele în străinătate se vor scumpi considerabil vara asta. Anunţul vine direct de la Booking.com
b1.ro
S-a stabilit data când va trece România la moneda euro! Adio "lei"! S-a stabilit data când va trece România la moneda euro! Adio "lei"!
infoactual.ro
Semnal de alarmă pentru români! Utilizați acest medicament cu mare grijă Semnal de alarmă pentru români! Utilizați acest medicament cu mare grijă
infoactual.ro
Horoscop 8 mai 2021. Zi de risc. Astrolog: Nu lua decizii pripite Horoscop 8 mai 2021. Zi de risc. Astrolog: Nu lua decizii pripite
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si