Manastirea Neamt, denumita si "Ierusalim al Ortodoxiei române", uimeste prin frumusete si captiveaza printr-o istorie bogata

Nu departe de renumita cetate a Neamţului, într-una din dumbrăvile minunate, atât de bine descrise de Sadoveanu, se-nalţă un lăcaş de cult la a cărui desăvârşire au contribuit mulţi voievozi de seama.

vineri 26 august 2016 , 20:18

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Mânăstirea Neamţ uimeşte prin frumuseţe şi captivează printr-o istorie bogată, care i-a adus locului faima de "Ierusalim al Ortodoxiei române". George Mihai şi Vlad Ciobanu va îmbie astăzi într-o călătorie- medicament pentru suflet. Ati fost aici?

Parintele Ieromonah Andrei: Doamne'ajuta! Bine ati venit! In perla Neamtului, dar nu numai a Neamtului, a Romaniei si a Ortodoxiei, am putea spune, manastirea Neamt.

Un loc in care vii poate nu neaparat deznadajduit dar vii in cautarea unei bogatii spirituale, pe care o gasesti, fara doar si poate, si pleci de aici cu inima incarcata.

"Simtiti ca se intampla asta cu toti oamenii care ajung la dumneavoastra, deloc putini la numar?"

"Simtim, cum sa nu… Toti vietuitorii din manastire, care intram in contact, prin prisma ascultarilor sau intamplator, ocazional, cu turistii, pelerinii care vin in aceasta manastire… simtim atat starea lor sufleteasca dar si impartasindu-ne din trairile lor, din sperantele lor, din dorintele lor.", spune Parintele Ieromonah Andrei.

La inceput de secol XV, vine domnitorul Alexandru cel Bun si ridica turnul clopotnitei si zidul de aparare. Biserica principala a manastirii este o ctitorie a voievodului Stefan cel Mare si Sfant, a fost finalizata in anul 1497, inceputa in anul 1485.

Si porunceste voda Stefan sa fie sfintita aceasta biserica dupa ce el poarta o batalie impotriva polonilor, la Codrii Cosminului.Urmeaza apoi domnitorul Petru Rares care isi aduce si el aportul si amprenta in aceasta manastire, prin pictarea pronaosului si pridvorului.

Este o ctitorie domneasca, voievodala, a voievozilor musatini… Dansii au lasat aceasta oaza de liniste spirituala si chiar de liniste pentru frumusetea locului, geografic, in care se afla asezata aceasta splendida manastire. Au lasat ca o gura de oxigen, ca o terapie sufleteasca, pentru toti cei care poposesc aici.


Noi putem sa facem astazi un singur lucru: sa nu-i uitam. Si-atunci, daca nu-i uitam, ne aducem aminte de ei si venim cu mult drag in aceste locuri si ne amintim atat de istoria locului, de frumusetea locului cat si de frumusetea incarcaturii spirituale de aici.

Il prezinta pe Sfantul Gheorghe cumva mai aparte fata de cum este prezentat el in general in iconografia noastra crestina.

Cum stim prea bine, prin traditie, Sfantul Gheorghe, soldat roman, stand pe un cal, iar cu sulita ucigand un balaur. Aici vedem ca este prezentat stand pe un tron, pe un jilt roman.

Este odorul cel mai de pret pe care il are Manastirea Neamtului si precum spun si documentele, hrisoavele domnesti ale manastirii Neamtului, este odorul cel mai de pret pe care il avea si Tara Moldovei.A fost oferita acestei manastiri de voievodul Alexandru cel Bun, dansul primind-o la randul sau din partea imparatului Bizantului, Ioan al Optulea Paleologu, in 1426. Icoana este pictata in secolul al VII-lea, anul 665, intr-o localitate, Lida se numeste, din Palestina, acolo fiind patron sau ocrotitor spiritual Sfantul Gheorghe, deoarece pe verso icoanei Maicii Domnului este redat chipul Sfantului Gheorghe. E, practic, o icoana unicat, cu doua fete. Cu doua fete, da. Si este pictata icoana aceasta, aflam din documente, de viitorul patriarh al Imperiului Bizantin, al Constantinopolului, Ghermano.

Trebuie sa ne apropiem si mai tare de Dumnezeu si de origini, de istoria noastra, s-o invatam, s-o respectam. Ce spuneti dumneavoastra ar fi un lucru minunat. Pentru ca, daca nu ne cunoastem identitatea, nu stim cine suntem. Si-atunci, daca se-ntampla sa vina turisti straini si sa vorbeasca despre identitatea noastra… e greu. E greu!

George Mihai şi Vlad Ciobanu au vizitat si o pensiune din zona.

"Servim o ciresata, facuta de noi in casa… din cirese amare"
"Am avut de ales intre ciresata si un sirop de casa, la fel de natural. Din trandafiri facut. Ar fi si pacat, daca sunteti asa, in inima padurii, sa nu ne bucuram de ce ne da padurea, nu?"

"Dar sa stiti ca mai avem si-o afinata buna, mai avem si-o zmeurata… Noi intampinam musafirii nostri si oaspetii nostri cu multe bunatati si bauturi facute la noi in casa."
"Avem oameni care vin si revin la noi in pensiune. Avem foarte multe manastiri, avem muzeul Sadoveanu, avem rezervatia de zimbri, avem parcul natural".


Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
Harun din serialul "Hercai", poveste intensa de iubire alaturi de una... Harun din serialul "Hercai", poveste intensa de iubire alaturi de una dintre cele mai frumoase si talentate actrite din Turcia! Iata cine i-a cucerit inima carismaticului Ahmet Kayakesen!
spotmedia.ro
În „locuințele pentru tineri” cu chirii modice din centrul Capitalei stau (foști)... În „locuințele pentru tineri” cu chirii modice din centrul Capitalei stau (foști) angajați ai Primăriei Sectorului 1, cu salarii de peste 5.000 de lei
spotmedia.ro
Bucureștenii plătesc lunar aproape 6,5 milioane de euro pentru salariile angajaților... Bucureștenii plătesc lunar aproape 6,5 milioane de euro pentru salariile angajaților din cele 7 primării din Capitală. Unde se duc cei mai mulți bani
b1.ro
Veste de ultimă oră despre Oana Sârbu! (FOTO) Veste de ultimă oră despre Oana Sârbu! (FOTO)
infoactual.ro
Fosta soție a lui Elvis Presley arată ca o mumie! Operațiile estetice au desfigurat-o Fosta soție a lui Elvis Presley arată ca o mumie! Operațiile estetice au desfigurat-o
infoactual.ro
12 mai, sărbătoare cu cruce albastră! Orice bun creștin trebuie să știe asta 12 mai, sărbătoare cu cruce albastră! Orice bun creștin trebuie să știe asta
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si