INS: Pensiile au crescut faṭă de trimestrul precedent

Numărul pensionarilor a scăzut cu 7000 în primul trimestru al acestui an, în timp ce pensia medie lunară a avut o creștere de 0,8% față de trimestrul precedent.

Author: I.C. vineri 12 iunie 2020 , 10:31

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

”În trimestrul I 2020: numărul mediu de pensionari a fost de 5,133 milioane persoane, în scădere cu 7.000 persoane faţă de trimestrul precedent; numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat a fost de 4,67 milioane persoane, în creṣtere cu o mie persoane faṭă de trimestrul precedent; pensia medie lunară (determinată luând în calcul sumele pentru pensiile tuturor categoriilor de pensionari- de asigurări sociale, invaliditate, urmaş etc.-plătite

de casele de pensii) a fost de 1.423 lei, în creṣtere cu 0,8% faṭă de trimestrul precedent”, arată datele INS.

Pensia medie de asigurări sociale de stat a fost de 1.374 lei, iar raportul dintre pensia medie nominală netă de asigurări sociale de stat pentru limită de vârstă cu stagiu complet de cotizare (fără impozit ṣi contribuṭia de asigurări sociale de sănătate) şi câştigul salarial mediu net a fost de 50,8% (comparativ cu 51,1% în trimestrul precedent).

Citeste si: Prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni. Cum va fi vremea până pe 21 iunie

Indicele pensiei medii reale faţă de trimestrul precedent, calculat ca raport între indicele pensiei nominale pentru calculul pensiei reale şi indicele preţurilor de consum, a fost de 99,5%.

În primul trimestru al acestui an, comparativ cu trimestrul I al anului precedent, numărul mediu de pensionari a scăzut cu 47.000 persoane, iar cel al categoriei aparţinând asigurărilor sociale de stat a scăzut cu 10.000 persoane.

Pensia medie lunară şi pensia medie de asigurări sociale de stat au crescut comparativ cu acelaşi trimestru al anului precedent, cu 16% şi respectiv cu 16,3%.

Citeste si: Teama de coronavirus scade prețul petrolului

În primele trei luni din 2020, comparativ cu trimestrul IV 2019, numărul mediu de pensionari a fost în scădere cu 7.000 persoane faţă de trimestrul precedent, iar numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat a fost în creṣtere cu o mie persoane. Pensia medie lunară ṣi pensia medie de asigurări sociale de stata crescut faṭă de trimestrul precedent, cu 0,8% ṣi respectiv cu 0,1%.

În trimestrul I 2020, pensionarii de asigurări sociale deţin ponderea majoritară (99,98%) în numărul total de pensionari. Pensionarii de asigurări sociale de stat reprezintă 91% în totalul celor de asigurări sociale.

Pe categorii de pensii, numărul pensionarilor pentru limită de vârstă a fost preponderent (78,0%) în cadrul pensionarilor de asigurări sociale. Pensionarii cuprinşi în categoriile de pensii –anticipată şi anticipată parţial -au reprezentat 2,1%.

Raportul pe total dintre numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat şi cel al salariaţilor a fost de 9 la 10; acest raport prezintă variaţii semnificative în profil teritorial, de la numai 4 pensionari la 10 salariaţi în judeṭul Ilfov, la 16 pensionari la 10 salariaṭi în judeţul Teleorman, 14 la 10 în judeṭele Botoṣani, Giurgiu ṣi Vaslui.

Pensia medie de asigurări sociale de stat a variat cu discrepanţe semnificative în profil teritorial, ecartul dintre valoarea minimă şi cea maximă fiind de 730 de lei (1.095 lei în judeţul Botoṣani, 1.102 lei în judeṭul Giurgiu, 1.120 lei în judeṭul Vrancea faţă de 1.825 lei în judeṭul Hunedoara, 1.738 lei în Municipiul Bucureşti, ṣi 1.635 lei în judeṭul Braṣov).

Citeste si: Lista măsurilor de relaxare de la 15 iunie. Ce a hotărât CNSU

Numărul total al beneficiarilor prevederilor OUG nr.6/2009 privind instituirea pensiei sociale minim garantate (în prezent -indemnizaţie socială), în trimestrul I 2020, a fost de 966.400 persoane, din care: 803.600 persoane din sistemul asigurărilor sociale de stat, reprezentând 17,2% din totalul pensionarilor din această categorie;  159.500 persoane din rândul pensionarilor proveniţi din fostul sistem pentru agricultori, reprezentând 57,4% din totalul acestora; 3.300 persoane din sistemul militar, reprezentând 1,9% din totalul acestei categorii.

Pensia reală exprimă contravaloarea mărfurilor şi serviciilor care pot fi cumpărate, respectiv utilizate, cu pensia medie nominală netă într-o anumită perioadă de timp, comparativ cu altă perioadă, având în vedere evoluţia preţurilor de consum şi a tarifelor serviciilor. Indicatorul se determină luând în calcul sumele corespunzătoare pentru pensiile plătite pensionarilor de asigurări sociale de stat, pensionarilor MApN, MAI, SRI. Pensia medie lunară reprezintă dreptul bănesc stabilit prin decizia de pensie; se calculează prin raportarea sumelor cuvenite (conform deciziilor) pensionarilor existenţi în plată în trimestrul de referinţă la numărul mediu lunar al acestora înmulţit cu 3 (luni).


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si