Avem o nouă relaxare de la 1 iunie dacă vaccinarea frânează? Florin Cîțu: "Românii au înțeles mesajul"

Premierul Florin Cîţu a declarat, miercuri, în cadrul briefingului de presă de la Palatul Victoria că la 1 iunie vor exista măsuri de relaxare, chiar dacă pragul de 5 milioane de persoane vaccinate nu va fi atins.

Author: Razvan Ilie miercuri 19 mai 2021 , 17:43

Prim-ministrul Florin Cîțu: "Românii au înțeles mesajul și se vor vaccina"[Sursa foto: Facebook / Guvernul Romaniei]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Întrebat dacă vor exista măsuri de relaxare, chiar dacă pragul de 5 milioane de vaccinați nu va fi atins, premierul Florin Cîţu a precizat: ”La 1 iunie vor exista relaxări”. Premierul a adăugat că ”românii au înţeles mesajul şi se vor vaccina, în primul rând pentru sănătatea lor”.

Prim-ministrul Florin Cîțu: Românii au înțeles mesajul și se vor vaccina

Putem să atingem 5 milioane, dar nu acesta este obiectivul. Obiectivul este să depăşim pandemia şi nu se poate decât prin vaccinare ”, a declarat Florin Cîţu, miercuri, după şedinţa de Guvern, întrebat dacă va fi atins pragul de 5 milioane de persoane vaccinate la 1 iunie.

Citeste si: A fost adoptată hotărârea de Guvern privind organizarea alegerilor locale parţiale pentru primari

Cu câteva zile în urmă, președintele Klaus Iohannis a declarat că vom avea o relaxare pas cu pas și a fost elaborat calendarul, care cuprinde mai mulți pași până pe 1 septembrie, urmând ca la sfârșitul verii să existe o reevaluare, pentru a stabili măsurile pentru toamnă.

"Prima etapă de relaxare va avea loc chiar acum, în 15 mai, deci în weekendul care urmează deja vom avea câteva măsuri de relaxare funcționale. Următoarea etapă este 1 iunie, pe urmă 1 iulie, pe urmă 1 august...Aceste relaxări sunt condiționate de doi factori extremi de importanți- pe de-o parte, de evoluția pandemiei și, evident, de măsurat prin rata de incidență, pe cealaltă parte, gradul de vaccinare", a mai spus Klaus Iohannis. 

Citeste si: Florin Cîţu: „5 milioane de persoane vaccinate la 1 iunie. România, ştiu că putem!”

Ce restricții vor fi eliminate la 1 iunie

Executivul a adoptat în ședința din 14 mai o  Hotărâre de Guvern prin care a legiferat noile măsuri de relaxare, intrate în vigoare începând de sâmbătă 15 mai. Actul normativ include și un calendar al relaxării, în funcție de țintele de vaccinare stabilite de autorități, ceea ce înseamnă că actualele măsuri de relaxare ar putea fi înlocuite cu altele mai blânde încă din 1 iunie.

Potrivit actului normativ, începând cu data de 1 iunie 2021, se propune menținerea portului măștii de protecție, în spațiile deschise, doar în următoarele spații deschise: piețe, târguri, stații pentru transportul în comun, alte zone cu potențial de aglomerare. 

Citeste si: Klaus Iohannis: „Campania de vaccinare merge bine. Trebuie să aducem vaccinul mai aproape de oameni, în special în zona rurală”

De la 1 iunie, dacă incidența rămâne sub pragul de 1,5 la mie și se atinge ținta de vaccinare pentru luna în curs, capacitatea din restaurante și cafenele poate crește la 70%, iar de la 1 iulie restaurantele vor putea funcționa la capacitate maximă.

Administratorul poate permite însă accesul mai multor persoane cu condiția ca acestea să facă dovada că s-au vaccinat împotriva COVID și au trecut 10 zile de la rapel.

Cluburile și discotecile se pot redeschide de la 1 iunie, la capacitate de 50%, dar numai cu participarea persoanelor care au dovada că s-au vaccinat împotriva COVID și au trecut 10 zile de la rapel. De la 1 iulie, capacitatea crește la 70%, iar de la 1 august, la 100%, dar rămâne condiția clienților vaccinați.

Relaxare progresivă la evenimentele sportive

Numărul de spectatori crește la 1.000 de persoane din 1 iunie, la 2.500 de persoane din 1 iulie și la 5.000 de persoane din 1 august, dacă se ating țintele de vaccinare și incidența rămâne sub 3 la mie.

În prezent, competițiile sportive pot fi organizate în spații deschise cu spectatori, cu capacitate de cel mult 25%. Începând cu 1 iulie, dacă la nivel național se atinge ținta de vaccinare pentru luna în curs, capacitatea crește la 50%. Incidența trebuie însă să rămână sub 3 la mie.

Începând din 1 iunie, dacă la nivel național se atinge ținta de vaccinare, va fi permisă circulația în interiorul localităților pentru persoanele aflate în grupuri pietonale de până la 8 persoane care nu aparțin aceleiași familii. De la 1 iulie, numărul crește la 10 persoane.

Schimbări majore la nunți, botezuri și petreceri private

Până la 31 mai, este menținută interdicția organizării de evenimente private (nunți, botezuri, mese festive, parastase etc.) în spații deschise.

Însă, începând cu data de 1 iunie 2021, dacă la nivel național se atinge ținta de vaccinare pentru luna în curs, organizarea de evenimente private (nunți, botezuri, mese festive, parastase etc.) în spații deschise va fi permisă cu participarea a maximum 70 de persoane, dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din județ/localitate este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si