Vremea. ANM a anunțat prognoza meteo pentru România. Când se va instala frigul

ANM a emis un nou cod de vreme rea. Vremea se va răci foarte mult în România. Meteorologii au emis anunțul.

Georgiana Balaban, luni 31 august 2020 , 11:28

meteo luna septembrie
meteo luna septembrie[Sursa foto: google]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Peste două zile, frigul va pune stăpânire peste România. Specialiștii au transmis că vara 2020 a fost una dintre cele mai calde veri din ultimii zece ani. Miercuri, 2 august 2020, în România se vor înregistra 21 de grade Celsius.

ANM a făcut publică prognoza meteo pe luna septembrie. Începând cu ziua de miercuri, în țară se vor înregistra 21 de grade Celsius. Precipitaţiile vor fi mai reduse cantitativ faţă de cele înregistrate în lunile de vară, conform prognozei ANM pe luna septembrie.

Vremea. ANM a anunțat prognoza meteo pentru România. Când se va instala frigul

Temperaturile medii lunare vor înregistra o scădere destul de mică comparativ cu ultima lună de vară, august, la aceasta contribuind perioada mai scurtă de strălucire a Soarelui şi nopţile mai lungi şi mai răcoroase.

Specialiștii au declarat că luna septembrie va fi o lună mai puțin stabilă. Instabilitatea va fi din cauza persistenţei deasupra cele mai mari părţi a Europei, a unui brâu de presiune atmosferică relativ ridicată, ce uneşte Anticiclonul Azoric cu maximul barometric est european, spun specialiştii ANM.

Citeste si: Ministru al Sănătății, infectat cu coronavirus! Mesaj către populație: ”Și eu mă lupt cu boala. E greu, atât moral, cât și fizic”

„Din datele înregistrate în perioada 1961-2019 la staţiile meteorologice din reţeaua Administraţiei Naţionale de Meteorologie, se constată că temperatura medie multianuală a lunii septembrie depăşeşte 18 grade Celsius doar în Lunca Dunării, pe litoral şi izolat, în Delta Dunării şi sud-vestul Banatului.

În Câmpia Română, în zonele deluroase ale Olteniei şi Munteniei, în Dobrogea, Câmpia de Vest, în estul şi sudul Moldovei, mediile de temperatură a aerului se situează între 16 şi 18 grade Celsius. Valori mai moderate, între 12 şi 16 grade Celsius, sunt caracteristice Transilvaniei, Dealurilor Vestice, Maramureşului, Moldovei şi Subcarpaţilor”, arată prognoza ANM.

Vremea la munte și la mare

În depresiunile intramontane şi în zona montană joasă (sub 1500 de metri) sunt caracteristice temperaturi medii cuprinse între 8 şi 12 grade Celsius, iar în zonele montane mai înalte (peste 1500 de metri) aceste valori coboară până la 4 – 8 grade Celsius, în timp ce Vf. Omu chiar sub 3 grade Celsius.

Pe litoral se anunță încă o zi frumoasă, cu cer senin și un vânt mai insistent iar acum dimineața este și puțină ceață.

Pe plajă se vor înregistra temperaturi de până la 30 de grade iar apa mării va avea 25-26 de grade.

Potrivit meteorologilor, temperatura maximă absolută lunară din România, înregistrată la staţiile meteorologice, este de 43,5 grade Celsius, la Strehaia, în data 8 septembrie 1946. Maxima absolută de la Bucureşti a fost de 39,6 grade Celsius, înregistrată în 9 septembrie 1946, la staţia meteorologică Bucureşti-Filaret. La staţia meteorologică Bucureşti-Băneasa, maxima absolută a lunii septembrie s-a înregistrat tot în septembrie 1946, în două zile consecutive, 8 şi 9 septembrie şi are valoarea de 38,6 grade Celsius, iar la staţia meteorologică Bucureşti-Afumaţi, maxima absolută a lunii septembrie este de 37 de grade, înregistrată în data de 1 septembrie 1952.

Citeste si: Judeţul din România în care un singur loc mai este liber la terapie intensivă

Citeste si: Noua Zeelandă ridică măsurile de izolare impuse oraşului Auckland

Citeste si: Moţiunea de cenzură se votează luni. Cine va fi premierul României dacă Guvernul Orban pică?

„De-a lungul timpului au existat şi ani în care luna septembrie a fost una deosebit de caldă. În anul 2015 a fost înregistrată temperature maximă absolută la 65 de staţii meteorologice, majoritatea valorilor depăşind 33 de grade Celsius, cele mai multe în zilele de 1, 2, 18 şi 19 septembrie, iar în anul 1949, la 47 staţii meteo, în zilele de 7,8 şi 9 septembrie, majoritatea depăşind 35 de grade Celsius. Şi în anii 1986 şi 1987 s-au înregistrat maxime absolute la 22, respective 33 de staţii meteorologice”, se arată în analiza meteo realizată de ANM pentru luna septembrie.

Vremea în București

La Bucureşti, temperatura minima absolută este de -3,1 grade Celsius şi a fost înregistrată la staţia meteorologică Bucureşti-Băneasa, în 30 septembrie 1977. În aceeaşi zi s-a consemnat şi minima absolută la staţia meteorologică Bucureşti-Afumaţi, respectiv -2,4 grade. La staţia meteorologică Bcureşti-Filaret, minima absolută este de -1,6 grade şi a fost înregistrată în 28 septembrie 1906.

meteo luna septembrie
meteo luna septembrie[Sursa foto: google]

În București, nu scăpăm de caniculă, astăzi se vor atinge 37 de grade la umbră și căldura va fi sufocantă, mai ales după prânz.

La noapte cerul va fi senin iar temperatura minimă se va situa în jurul valorii de 19 grade.


Abonează-te pe

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si