Unul dintre cei mai cunoscuți pediatrii din România, doctorul Mihai Craiu, a postat un mesaj pe pagina de socializare, care include și câteva sfaturi utile pentru părinți.

Citeste si: Hepatită de origine necunoscută, în România

"În primul rând ştim sigur că specialiştii nu au identificat nici un virus hepatitic cunoscut (A,B,C,E sau delta acolo unde este cazul). Există dovezi de infecţie cu adenovirus, la unii dintre pacienţi.

Tipul incriminat, adenovirusul 41, produce la copiii anterior sănătoşi doar o boală diareică, nu o hepatită fulminantă... Pare neobişnuit de sever acest tip de hepatită, deoarece 10% din copii (17 din cei 169 bolnavi din ultimul raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii- https://www.who.int/.../disease-outbreak.../item/2022-DON376) au avut nevoie de transplant hepatic. Jumătate din copii s-au vindecat deja. Dar există si un deces...", arată medicul.


Nu există legături între cazurile diagnosticate până acum

"Nu par să existe focare de hepatită şi nici zone de risc crescut. Probabil supravegherea epidemiologică în UK este mai bună decât în alte părţi şi astfel a apărut, în 5 aprilie 2022, acest semnal din Scoţia", scrie medicul.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Soțul Ancăi Molnar aproape că a cedat la o zi de la înmormântarea make-up artistei: "Mi-e atât de dor deja"- wowbiz.ro

Citeste si: Ministrul Sănătății a vorbit despre cazul de hepatită acută severă a unui copil din România: „Este o fetiță de doar cinci ani, nu a...”

Medicul spune și ce putem face pentru a evita infectarea copiilor cu acest virus.

"Să ne spalăm pe mâini bine după ce frecventăm locuri publice, să spălăm alimentele consumate crude (fructe, legume) şi să evităm supradozarea paracetamolului.

Dacă are o boală cu febră copilul nostru ar fi bine să dăm EXACT doza de paracetamol indicată de medic sau de prospect", avertizează specialistul, care adaugă faptul că "supradozarea paracetamolului poate agrava leziuni existente în ficat sau poate produce leziuni grave în cazul intoxicaţiilor accidentale."

Citeste si: Fetiță de 5 ani, infectată cu hepatita misterioasă


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si