Mii de asistenţi medicali din toata tara protestează. Programul de lucru este intrerupt

Aproximativ 150 de asistenţi medicali de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Braşov, de la Maternitate şi de la Spitalul de Boli Infecţioase, afiliaţi sindicatului Sanitas, protestează, miercuri dimineaţă, nemulţumiţi de inechităţile salariale din sistemul de sănătate, fiind asigurată o treime din activitate. În celelalte spitale activitatea se desfăşoară normal. ##VIDEO29710##

miercuri 19 octombrie 2016 , 08:51

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

UPDATE  Peste 3.000 de cadre medicale de la 20 de spitale din municipiul Cluj-Napoca, afiliate Sindicatului Sanitas, participă, miercuri dimineaţă, la o grevă de avertisment, programul de lucru fiind întrerupt până la ora 10.00.

”În judeţul Cluj participă la greva de avertisment aproximativ 3.000 de cadre medicale. Este întrerupt programul de lucru până la ora 10.00”, a declarat pentru News.ro preşedintele Sanitas Cluj, Ştefan Roman.

Asistenţi medicali din toate spitalele din ţară sunt în grevă de avertisment, miercuri, timp de două ore, internările şi operaţiile care nu sunt urgente fiind amânate până la ora 10.00, a declarat pentru News.ro prim-vicepreşedintele Federaţiei Sanitas, Marius Sepi.

El a spus că singura scandare în timpul grevei de avertisment va fi”grevă generală”, care este programată să aibă loc în 31 octombrie, aproape 69.000 de sindicalişti ai Federaţiei Sanitas exprimându-şi acordul pentru această formă de protest.

Sindicatul Sanitas cere introducerea în Ordonanţa 20/2016 a angajaţilor care lucrează în serviciul tehnic administrativ- 23.000 de persoane, a funcţionarilor publici din Direcţiile de Sănătate Publică- 1.800 de oameni şi a celor din creşe şi grădiniţe, aproximativ 1.500 de persoane.

"De asemenea, Sanitas mai solicită reducerea diferenţelor salariale de până la 800 de lei, între asistenţii medicali absolvenţi ai şcolilor postliceale sanitare şi cei cu studii superioare, ambele categorii având aceeaşi profesie, având aceeaşi fişă a posturilor şi aceleaşi atribuţii', declara, marţi, Marius Sepi.

Federaţia a cerut şi reducerea diferenţelor de salarizare de până la 1.200 de lei, între spitalele clinice şi neclinice şi trecerea asistenţilor din aststenţa socială pe grila din sistemul neclinic.

"Dar cea mai stringentă solicitare vizează acceptarea plăţii sporurilor la nivelul anului 2016, şi nu 2009, pentru personalul care are acest drept. Cerem adoptarea de urgenţă a revendicărilor noastre, altfel în 31 octombrie va fi grevă generală în sănătate.

În plus, susţinem orice acţiune a pacienţilor care atenţionează cu privire la lipsa medicamentelor", mai spunea vicepreşedintele Sanitas.

UPDATE Greva si la spitalul CFR Galati. Medicii, asistentele şi personalul Tesa vor aceleaşi salarii ca la spitalele de urgenta

Protestul asistenţilor medicali de la cele trei spitale braşovene se va desfăşura între orele 8.00 şi 10.00, cum de altfel au anunţat deja reprezentanţii Sanitas.La Braşov este grevă de avertisment în trei spitale, la Judeţean, Maternitate şi Boli Infecţioase, dar este asigurată o treime din activitate astfel că pacienţii sunt îngrijiţi. În restul spitalelor activitatea nu este întreruptă. Protestează atât membrii Sanitas, dar şi angajaţi neafiliaţi la sindicat deoarece cu toţii sunt nemulţumiţi de inechităţile din sistem. Vrem să tragem un semnal de alarmă, să se ştie că suntem nemulţumiţi “, a spus Paul Negoescu, liderul Sanitas Braşov.


Marius Sepi, vicepreşedintele Sanitas, declara pentru News.ro că asistenţii medicali vor fi, miercuri, timp de două ore, între 8.00 şi 10.00, în grevă de avertisment, iar pentru greva generală din 31 octombrie au fost deja adunate 68.700 de semnături.

Sindicatul Sanitas cere introducerea în Ordonanţa 20/2016 a angajaţilor care lucrează în serviciul tehnic administrativ- 23.000 de persoane, a funcţionarilor publici din Direcţiile de Sănătate Publică- 1.800 de oameni şi a celor din creşe şi grădiniţe, aproximativ 1.500 de persoane.

"De asemenea, Sanitas mai solicită reducerea diferenţelor salariale de până la 800 de lei, între asistenţii medicali absolvenţi ai şcolilor postliceale sanitare şi cei cu studii superioare, ambele categorii având aceeaşi profesie, având aceeaşi fişă a posturilor şi aceleaşi atribuţii', mai spunea Sepi.

Federaţia a cerut şi reducerea diferenţelor de salarizare de până la 1.200 de lei, între spitalele clinice şi neclinice şi trecerea asistenţilor din aststenţa socială pe grila din sistemul neclinic.

"Dar cea mai stringentă solicitare vizează acceptarea plăţii sporurilor la nivelul anului 2016, şi nu 2009, pentru personalul care are acest drept. Cerem adoptarea de urgenţă a revendicărilor noastre, altfel în 31 octombrie va fi grevă generală în sănătate. În plus, susţinem orice acţiune a pacienţilor care atenţionează cu privire la lipsa medicamentelor", a adăugat vicepreşedintele Sanitas.


Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
Anunț de ultim moment pentru elevi! Rata de infectare a scăzut în Capitală sub 1 la... Anunț de ultim moment pentru elevi! Rata de infectare a scăzut în Capitală sub 1 la mie. Ministrul Educației vine cu vești noi pentru copii: „Văd posibil ca de miercuri să se meargă la școală”
spotmedia.ro
Firme controversate se luptă pentru paza parcurilor din București. Legăturile cu foști... Firme controversate se luptă pentru paza parcurilor din București. Legăturile cu foști polițiști și cu lumea interlopă
spotmedia.ro
Ce poate învăța România din situația din Seychelles, unde 60% din populație e... Ce poate învăța România din situația din Seychelles, unde 60% din populație e vaccinată, dar numărul de îmbolnăviri crește
b1.ro
Mare atenție! Ministrul Sănătății a făcut anunțul despre vaccinarea copiilor Mare atenție! Ministrul Sănătății a făcut anunțul despre vaccinarea copiilor
infoactual.ro
De ce a părăsit-o Prințul William pe Kate! Adevărul despre despărțirea tânărului cuplu De ce a părăsit-o Prințul William pe Kate! Adevărul despre despărțirea tânărului cuplu
infoactual.ro
Bill Gates, relație cu o angajată! Femeia pentru care a plecat de la șefia Microsoft Bill Gates, relație cu o angajată! Femeia pentru care a plecat de la șefia Microsoft
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si