Ministerul Muncii: Cresterea salariului minim are efecte reduse asupra saraciei si scade productivitatea

Institutul National de Cercetare Stiintifica in domeniul Muncii si Protectiei Sociale a elaborat, la initiativa Ministerului Muncii, un document privind posibilele efecte ale cresterii salariului minim pe economie, printre concluziile analizei fiind ca o crestere va avea efecte mici asupra reducerii saraciei in randul fortei de munca ocupate, va reduce productivitatea muncii din cauza cresterii cheltuielilor cu forta de munca si va crea dificultati firmelor macro si mici.

Editor: Alexandra Chiric luni 28 noiembrie 2016 , 21:28

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Studiul ”Evaluarea efectelor economice si sociale potentiale asociate salariului minim brut garantat in plata in Romania si modificarii acestuia” a fost prezentat de catre ministrul Muncii, Dragos Paslaru, partenerilor sociali in sedinta Consiliului National Tripartit, care a avut loc luni, potrivit News.ro.

INCSMPS a luat in calcul mai multe scenarii posibile privind raportul dintre cresterea salariului minim si cea a salariului mediu.

Intr-un prim scenariu, s-au luat in calcul pentru 2017 cresterea salariului minim cu diferite procente: 4,8,12,16 si 20. Una dintre concluzii este ca ponderea angajatilor platiti cu salariul minim va creste direct proportional cu procentul cu care creste salariul minim. Astfel majorararea salariului minim de la 1250 la 1450 de lei, va face ca ponderea celro cu salariul minim sa depaseasca 25%.

CITESTE SI: INS: Bugetarii castigau in 2014 cu aproape 400 de lei mai mult decat romanii care lucrau in sectorul privat

In scenariul in care salariul minim si cel mediu pe economie vor inregistra cresteri comparabile, este posibil ca ponderea celor cu salariul minim in numarul total al angajatilor sa scada usor.

A treia varianta presupune ca ponderea salariului minim in 2017 ramane aceeasi ca in 2016, adica de 21%.

Citeste si: Pastila de a doua zi: Administrare, eficienta si riscuri

Citeste si: „Am ținut ascunsă sarcina vreo șase luni” Bianca Drăgușanu nu s-a ferit și a spus totul- wowbiz.ro

Efectele asupra veniturilor ale cresterii salariului minim au fost evaluate ca pozitive. ”Cresterea nivelului salariului minim brut garantat in plata are un efect pozitiv asupra venitului disponibil al gospodariei si contribuie la imbunatatirea nivelului de trai al familiilor din care fac parte salariatii care sunt retribuiti la salariul minim”, se arata in studiu.

Pe de alta parte, in anuite cazuri, cresterea salariului minim va determina o scadere a beneficiilor sociale in cazul anumitor gospodarii care nu ar mai fi eligibile pentru anumite forme de sprijin acordate de stat. De asemenea, reducerea inegalitatii totale intre cei cu salarii foarte mari si cei cu salarii foarte mici va fi minima, de numai 1,6%

Efectele asupra saraciei vor fi mici in cazul majorarii salariului minim intrucat ponderea salariatilor saraci este redusa. La o crestere de 10% a salariului minim, rata saraciei in munca va scadea cu 5,4%, iar la o majorare cu 20%, cu 6,7%

Efectele asupra firmelor sunt de mai multe tipuri. Rezultatele empirice sugereaza ca majorarile salariului minim duc la o crestere pe termen lung a activitatilor economice ”informale”, adica a muncii la negru. In plus, cresterea salariului minim ar duce la o reducere a productivitatii, generata de cresterea cheltuielilor cu forta de munca.

Cresterea salariului minim afecteaza firmele mici si foarte mici, lucru aratat de faptul ca acelea care s-au inchis aveau o pondere foarte mare de angajati care primeau salariul minim pe economie. ”Deoarece in 72,5% din firmele micro, 50,9% din firmele mici, in 14,7% din firmele mijlocii, salariul minim depaseste 60% din valoarea castigului mediu brut, orice crestere viitoare a salariului minim reprezinta un risc de aplatizare a distributiei salariale in jurul salariului minim si de cresterea semnificativa a costului fortei de munca cu implicatii in scaderea competitivitatii”, se arata in studiu.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si