Ministerul Sănătăţii va înfiinţa Registrul Naţional de Transplant, în cadrul unui proiect în valoare de 15,6 milioane de euro

Ministerul Sănătăţii va reorganiza activitatea de transplant din România cu fonduri de la Uniunea Europeană, în cadrul unui proiect în valoare de peste 15,6 milioane de euro. În cadrul proiectului se va înfiinţa Registrul Naţional de Transplant şi va fi elaborat şi aprobat Codul transplantului.

Author: G.B. miercuri 18 septembrie 2019 , 16:05

Ministerul Sănătăţii va înfiinţa Registrul Naţional de Transplant, în cadrul unui proiect în valoare de 15,6 milioane de euro
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Ministerul Sănătăţii a anunţat, miercuri, că vor fi utilizate peste 15,6 milioane de euro pentru dezvoltarea Registrului Naţional de Transplant, actualizarea ghidurilor şi protocoalelor din domeniu, dar şi sistematizarea şi simplificarea legislaţiei de transplant.

Citeste si: Anunț ANPC: alimente care conțin substanțe cancerigene ajunse în școli

Proiectul ”Îmbunătăţirea procesului de reglementare în domeniul transplantului” care reprezintă unul din cele 7 proiecte depuse de către Ministerul Sănătăţii în cadrul (IP14/2019) “Sprijin pentru acţiuni de consolidare a capacităţii autorităţilor şi instituţiilor publice centrale, în cadrul Programului Operaţional Capacitate Administrativă (POCA)” a primit săptămâna aceasta aprobare pentru finanţare.

Ministerul Sănătăţii va înfiinţa Registrul Naţional de Transplant, în cadrul unui proiect în valoare de 15,6 milioane de euro

Potrivit reprezentanţilor Ministerului Sănătăţii ”aprobarea finanţării proiectului reprezintă un pas important în coordonarea cu priorităţile strategice naţionale sectoriale de acţiune şi menţine crescută cointeresarea privind activitatea într-un domeniu de activitate medicală de interes naţional”.

Citeste si: Un elev de 11 ani din Cluj s-a ales cu răni grave după ce a fost bătut și batjocorit de colegii sai

"În urma acestui proiect tot domeniul de transplant va fi reformat. Vor fi elaborate politici publice care să ducă la îmbunătăţirea activităţii de transplant, dar şi la asigurarea transparenţei în acest domeniu. Vom începe printr-o analiză care vizează restructurarea tuturor actelor normative care guvernează activitatea de transplant din România, astfel încât să eliminăm  redundanţele legislative, elementele din legislaţie care nu mai au legătura cu situaţia existentă. Vom transpune în legislaţia noastră corect şi complet toate directivele europene şi vom reaşeza actele normative prin eliminarea elementelor care conţin contradicţii", a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii.

Ministerul Sănătăţii va înfiinţa Registrul Naţional de Transplant, în cadrul unui proiect în valoare de 15,6 milioane de euro

În cadrul proiectului va fi dezvoltat Registrul Naţional de Transplant sub forma unui sistem informatic unic integrat de înregistrare şi colectare date cu caracter personal şi medical a potenţialilor donatori, a donatorilor în moarte cerebrală, a bolnavilor ce au ca indicaţie procedura de transplant, precum şi a celor care au beneficiat de o procedură de transplant.

Citeste si: Fetița de 9 ani care a murit în accident se afla alături de mama ei și urmau să ajungă la medic la Botoșani

Vor fi actualizate protocoalele şi ghidurile  de practică medicală în transplant, pentru fiecare tip de activitate (testare, coordonare, transport, prelevare, transplant, evaluare post transplant, stocare) şi pentru fiecare tip de transplant (rinichi, ficat, cord, piele, cornee, os-tendon, pulmonar, pancreas, celule stem, celule reproducătoare umane).

În plus, în cadrul proiectului care va dura 36 de luni, va fi elaborat şi aprobat Codul transplantului.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si