
1 din 2 | "Boala X" este o formă severă de malarie

2 din 2 | "Boala X" este o formă severă de malarie
O alertă de sănătate a fost emisă în ultimele săptămâni ca urmare a apariției unei boli necunoscute, denumite "Boala X", cu o rată ridicată de mortalitate în rândul copiilor, în Congo. Specialiștii epidemiologi nu știau care este cauza reală a bolii, deși se știa că se transmite pe cale respiratorie.
Boala X sau "sindromul acut febril", așa cum apare într-o informare publicată de Institutul Naţional de Sănătate Publică, a produs peste 70 de decese în Congo, dintr-un total de 500 de pacienți, marea majoritate fiind copii.
Despre Boala X a atras atenția la începutul lunii decembrie Beatrice Mahler, fostul manager de la Institutul Marius Nasta din Capitală. Detalii aici.
Prima notificare a fost făcută pe data de 29 noiembrie de autorităţile din sănătate din Republica Democratică Congo, între timp o echipă a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii s-a deplasat la faţa locului.
Primele concluzii pe care le-a tras această echipă au fost că este o afecţiune care are printre caracteristici febra la peste 90% dintre pacienți, iar cazurile grave au necesitat transfuzie de sânge.
Ce este, de fapt, "Boala X"
Boala inițial neidentificată, care circulă în Republica Democrată Congo (RDC), este o formă severă de malarie, a declarat marţi Ministerul Sănătăţii din ţara africană.
" Misterul a fost în sfârşit rezolvat. Este un caz de malarie severă sub forma unei boli respiratorii”, a comunicat marţi Ministerul Sănătăţii, adăugând că malnutriţia din zonă a slăbit populaţia locală, făcând-o mai vulnerabilă la boli.
În comunicat se mai precizează că au fost raportate 592 de cazuri, din octombrie, cu o rată de mortalitate de 6,2%, conform News.ro.
Oficialii au indicat că există niveluri ridicate de insecuritate alimentară şi malnutriţie în zonă, care ar putea exacerba impactul bolilor cunoscute, inclusiv malaria.
OMS a subliniat, de asemenea, „acoperirea scăzută a vaccinării şi accesul foarte limitat la diagnosticare şi la gestionarea de calitate a cazurilor”.
"Boala X" este o formă severă de malarie
Ministrul Sănătății: Ne apropiem de sărbători şi inducerea panicii în populaţie nu este justificată
Potrivit ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, nu putem discuta în niciun fel de o alertă de sănătate care să pună pe jar autorităţile din alte ţări pentru că această alertă se referă strict la Congo.
"Eu consider că nu este niciun fel de motiv să speriem populaţia din România, mai ales într-o perioadă, dacă vreţi, foarte agitată, din punct de vedere social, din punct de vedere politic.
Pe de altă parte, ne apropiem de sărbători şi inducerea panicii în populaţie nu este justificată nici de datele de la organizaţiile internaţionale, nici de considerente de natură medicală care să genereze o panică în populaţie.
Ca în fiecare an, România, după cum ştiţi, face supravegherea infecţiilor respiratorii în acest sezon, inclusiv a gripei, care reprezintă pricipala patologie care este responsabilă de o posibilă epidemie în această perioadă, nu este cazul în momentul de faţă, Institutul Naţional de Sănătate Publică monitorizează situaţia şi în mod evident, aşa cum facem în fiecare
Aş vrea să vă spun că între agenţii etiologici virali implicaţi, inclusiv virusul rujeolic sau noul coronavirus sunt luaţi în considerare de către cei de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii”, a
declarat ministrul Sănătăţii săptămâna trecută.