Modificare importantă pentru toți șoferii din România. Se schimbă Codul Rutier

Modificare importantă pentru toți șoferii din România

Modificare importantă pentru toți șoferii din România

(Sursa foto: Pexels.com)

Codul Rutier ar putea fi modificat în următoarea perioadă printr-un proiect legislativ introdus în Parlament. Vezi mai jos ce modificare li se pregătește șoferilor din România.

Modificarea propusă pentru Codul Rutier prevede ca toți cei care deja dețin permis de conducere pentru categoria A1 și B1 să fie scutiți de la probele teoretice pentru categoriile superioare A și B.

Ce înseamnă permis de conducere B1

Din categoria B1 pentru care poți face școala de șoferi încă de la 16 ani, fac parte autovehiculele ușoare.

Este vorba de autovehicule cu trei sau patru roți, care au masa proprie nu mai mare de 550 kg, echipate cu motor cu ardere internă cu capacitate cilindrică mai mare de 45 cmc sau

cu orice alt motor cu o putere echivalentă ori cu viteza prin construcție mai mare de 50 km/h.

Practic, la categoria de permis B1 ești obligat să conduci autovehicule mai mici și mai ușoare decât dacă ai deține un permis categoria B, însă regulile de circulație sunt exact aceleași.

Este un proiect legislativ care deja a fost înregistrat în Senat și care ar putea aduce o simplificare semnificativă pentru cei care dețin deja un permis de conducere pentru categoria A1 și B1.

Permisele pentru A1 și B1 nu îți permit să conduci cu viteză

Fiind vorba de autovehicule ușoare, viteza maxima admisă pentru posesorii unui permis B1 este de 90km/h pe autostrăzi, 80 km/h pe drumurile expres sau pe cele naționale europene (E) și 70 km/h pentru celelalte categorii de drumuri.

Așa cum pare normal, această categorie de șoferi nu va mai fi nevoită să susțină examinarea teoretică pentru a obține permis pentru categoriile A, A2 și B, fiind vorba de exact același examen.

Tinerii șoferi nu mai reiau examenul  teoretic la împlinirea vârstei de 18 ani

Șoferii nu scapă, însă, de proba practică, fiind vorba de cu totul alte deprinderi de conducere decât la categoria A1 și B1. În plus, șoferii trebuie să îndeplinească cerințele legale, conform Click.ro.

O altă modificare propusă de către proiectul legislativ spune că cei care au obținut un permis de conducere pentru categoria B1 la vârsta de 16 sau 17 ani nu vor mai fi nevoiți să susțină proba teoretică atunci când vor susține examenul și pentru categoria B.

Vârsta la care se începe școala este 15 ani și 9 luni, iar în ziua când se împlinește 16 ani se dă examen cu Poliția pentru obținerea permisului. 

Practic, tinerii șoferi nu mai sunt nevoiți să susțină examinarea teoretică pentru a obține permis pentru categoriile A, A2 și B, dacă acest proiect se va și transforma în lege. 


Îți Recomandăm Și...