Camera Deputaţilor dezbate moţiunea simplă a PSD intitulată ”«Virusul Cîţu» a infectat economia naţională”

Camera Deputaţilor dezbate, luni, moţiunea simplă depusă de PSD împotriva ministrului Finanţelor Publice, Florin Cîţu, pe care-l acuză că este ”mai nociv decât efectele pandemiei”.

Author: I.C. luni 11 mai 2020 , 07:30

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

 În moţiunea intitulată ”«Virusul Cîţu» a infectat economia naţională”, PSD afirmă că Florin Cîţu s-a dovedit incapabil să vină cu măsuri de sprijin eficiente pentru economie.

Citeste si: Timişoara: 74 de oameni pleacă la muncă în Austria cu trenurile speciale trimise de la Viena

Şedinţa Camerei Deputaţilor în care se dezbate moţiunea ”«Virusul Cîţu» a infectat economia naţională” este programată la ora 17.30.

”Mai nociv decât efectele pandemiei, mai contagios decât coronavirusul şi mai letal decât maladia COVID-19, «Virusul Cîţu» a distrus aproape complet economia naţională! După aproape două luni de stare urgenţă, după nenumărate bâlbe, amânări şi rectificări de acte normative, ministrul Finanţelor, Florin Vasile Cîţu, s-a dovedit incapabil să vină cu măsuri de sprijin eficiente pentru economie”, scriu social-democraţii în textul moţiunii.

Aceştia susţin că 70% din populaţie consideră că România ar fi putut evita efectele negative din economie, produse de pandemia de coronavirus, dacă Ministerul Finanţelor ar fi luat din timp măsuri eficiente pentru sprijinirea agenţilor economici.

”Mai simplu spus, 70% dintre români consideră că ministrul Cîţu este un dezastru pentru economie! Ce blestem pe această ţară ca, în cele mai grele momente, economia ei să fie condusă de cel mai dezastruos ministru al Finanţelor din istoria României! În cele 6 luni de guvernare şi în cele peste 50 de zile de la instituirea stării de urgenţă nu s-a luat nicio măsură pentru evitarea dezastrului”, mai afirmă PSD.

Românii nu au economii

Social-democraţii susţin că două treimi dintre români nu au economii şi ”vor muri în casă, dar nu de coronavirus, ci de sărăcie”.

”Deşi a preluat o economie în creştere, cu un deficit bugetar mic şi cu un nivel redus al datoriei publice ca pondere în PIB, ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, a adus ţara la sapă de lemn cu mult înainte de venirea pandemiei”, mai arată PSD în textul moţiunii.

Citeste si: VIDEO| Chinul românilor plecaţi să muncească pentru străini pare fără de sfârşit

”Ministrul Cîţu şi-a bătut joc de tot efortul din Guvernarea PSD de a reduce ponderea datoriei ca procent din PIB. Faţă de 2016, când datoria era 37,2% din PIB, anul trecut, în octombrie, ajunsesem la 34,6% din PIB. Aveam a 6-a cea mai mică datorie ca pondere în PIB din Uniunea Europeană! În plus, PSD lăsase o rezervă financiară în Trezorerie de 5,2 miliarde euro. Asta e moştenirea pe care a lăsat-o PSD! Ministrul Cîţu nu doar că a anulat tot acest efort, dar a ne-a dus cu datoria publică într-o stare cu mult mai rea decât a fost vreodată. Agenţiile de rating ne spun că nivelul datoriei României va ajunge în acest an la 43% din PIB”, mai afirmă social-democraţii.

Aceştia vorbesc şi de ”eşecul lansării IMM Invest, darşi de împrumurutile pe care le-afăcut Ministerul Finanţelor.

”Amanetarea finanţelor ţării trebuie să înceteze! România trebuie salvată de virusul Vasile Cîţu! Ministrul Cîţu trebuie să plece”, mai scris PSD.

Moțiunea va fi votată miercuri

Moţiunea este susţinută de 70 de parlamentari şi va fi votată miercuri. 

Ministrul Finanţelor Florin Cîţu a afirmat, duminică, înainte de dezbaterea moţiunii simple a PSD împotriva sa, că ”PSD-iştii lui Dragnea în frunte cu Ciolacu” îi dau ocazia să le arate ”cât sunt de pafarişti” şi că se gândeşte să propună încă două programe: “Alfred MINIMISS” şi “La şcoală cu Ciolacu”.

Citeste si: Reportaj cutremurător! Cum arată școala online pentru copiii din satele din România: „Cea mai mare dorință e să am și eu curent electric”

În 9 decembrie 2019, Senatul a adoptat o moţiune împotriva ministrului Finanţelor, tot la propunerea PSD.

Premierul Ludovic Orban afirma atunci că este "foarte mulţumit" de colaborarea cu Florin Cîţu şi că nu are de gând, "sub nicio formă" să ia vreo decizie de demitere a acestuia.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si