A murit “Sfanta din inchisoare”, femeia care a patimit 14 ani in inchisorile comuniste. Traumele suferite de Aspazia Otel sunt de neimaginat: “Eram in catuse, incapabila sa ma apar de sobolani. Puteam sa raman asa sau sa torn la Securitate. Am ales calea rugaciunii
Life

A murit “Sfanta din inchisoare”, femeia care a patimit 14 ani in inchisorile comuniste. Traumele suferite de Aspazia Otel sunt de neimaginat: “Eram in catuse, incapabila sa ma apar de sobolani. Puteam sa raman asa sau sa torn la Securitate. Am ales calea rugaciunii

I. I.
23 ian 2018

Aspazia Otel, “sfanta din inchisorile comuniste” a incetat din viata in noaptea de luni spre marti. Aspazia a fost nasa Zoei Radulescu, fiica lui Gogu Puiu, liderul rezistentei armate din Dobrogea.

Eroina s-a nascut in 1923, la Constanta, intr-o familie de invatatori. Aspazia a fost una dintre elevele preferate ale lui Lucian Blaga, care o va incuraja sa-si cultive talentul literar.  

Citeste si: Doliu in lumea cinematografica! O cunoscuta actrita din serialul Seinfield a incetat din viata

La 9 iulie 1948, Sfanta din inchisoare a fost arestata in plina sesiune de examene, fara sa fie absolventa si fara posibilitatea de a sustine examenul de stat. Este condamnata la 10 ani de temnita grea, pe care i-a executat in diferite inchisori: Mislea, Dumbraveni, Miercurea Ciuc. Motivul arestarii a fost aderenta la Cetatuia – organizatia de tineret a femeilor din Miscarea Legionara, similara Fratiilor de Cruce – organizatia de tineret a barbatilor – din cadrul „Liceul ortodox de fete” Elena Doamna din Cernauti, scrie Adevarul.

„Dupa ce am semnat biletul de iesire m-au pus sa ies afara si m-au asezat intr-un pluton. Am fost calificata drept irecuperabila si am crezut ca merg sa ma impuste“, povestea ea.

Un alt episod greu din lagar este cand a stat la izolator, pentru ca nu a dorit sa parasca. „Ne tineau doua zile flamanzi si in a treia zi ne aduceau jumatate de portie de mancare, rece ca gheata. M-am facut ca o visina putreda“, a povestit ea pentru Adevarul.  

Dupa 14 ani de chinuri in lagar, Aspazia Otel Petrescu a vazut din nou lumina soarelui.

„Lumea de afara era altfel, comunismul devenise victorios. Mi-a fost mai greu sa ma acomodez cu acea «libertate», decat cu inchisoarea“, marturisea femeia.   

Citeste si: Neil Diamond a fost diagnosticat cu Parkinson! Cantaretul, obligat sa renunte definitiv la turnee

In 1958, cu foarte multa dificultate reuseste sa se angazeje pe un post de contabila la o cooperativa din Roman. In 1964 se casatoreste cu Ilie Alexandru Petrescu. Impreuna cu acesta ii creste pe cei doi copii orfani, care ajung calificati (fiul - inginer, iar fiica - medic).  

Sursa foto: Adevarul

viewscnt

Urmareste-ne pe Facebook