Mutația de care toată lumea se temea: un val de leziuni cerebrale din cauza COVID-19

Oamenii de ştiinţă au avertizat miercuri asupra unui potenţial val de leziuni cerebrale asociate noului coronavirus, după ce dovezi recente sugerează că boala provocată de acesta, COVID-19, poate cauza unele complicaţii neurologice grave, care includ inflamaţii, psihoze şi delir.

R.I., miercuri 08 iulie 2020 , 12:48

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Un studiu făcut de o echipă de cercetători de la University College London (UCL) a descris 43 de cazuri de pacienţi diagnosticaţi cu COVID-19 care au suferit fie disfuncţii temporare ale creierului, accidente vasculare cerebrale şi leziuni ale nervilor, fie alte consecinţe grave la nivelul creierului. Cercetarea se alătură unor studii recente care au concluzionat că boala poate afecta creierul.

Citeste si: Inundațiile cresc riscul de transmitere a COVID-19

''Rămâne de văzut dacă vom vedea o epidemie pe scară largă de leziuni cerebrale asociate pandemiei - probabil asemănătoare cu epidemia de encefalită letargică din anii '20 şi '30 după pandemia de gripă din 1918", a declarat Michael Zandi, de la Institutul de Neurologie al UCL, potrivit Agerpres. COVID-19 este în mare parte o boală respiratorie care afectează plămânii, însă neurologii şi medicii specialişti în probleme ale creierului susţin că dovezile care apar privind impactul său asupra creierului sunt îngrijorătoare.

Citeste si: ”Nu exclud să avem o nouă stare de urgenţă, dacă lucrurile scapă de sub control”. Avertismentul unui lider PNL

În studiul UCL, publicat în jurnalul ştiinţific Brain, nouă pacienţi cu inflamaţie cerebrală au fost diagnosticaţi cu o boală rară numită encefalomielită acută diseminată (ADEM), care este mai obişnuită la copii şi poate fi declanşată de infecţii virale.

Citeste si: Dezastru în noul epicentru al "uraganului COVID-19". Cifrele sunt înfricoșătoare

''Având în vedere că boala există de doar câteva luni, s-ar putea să nu cunoaştem încă ce daune pe termen lung poate cauza COVID-19'', a spus Ross Paterson, coautor al studiului. ''Medicii trebuie să fie conştienţi de posibilele efecte neurologice, diagnosticul precoce putând îmbunătăţi rezultatele pacientului'', a completat el.

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si