Naşterea Sfântului Ioan Botezatorul: Tradiţii pentru această zi sfântă

Naşterea Sfântului Ioan Botezatorul. Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul este prăznuită pe 24 iunie. Această sărbătoare este cunoscută în popor și sub denumirea de Sânziene sau Drăgaica. Vezi ce tradiții și obiceiuri trebuie respectate!

Author: Alexandra Bercea joi 23 iunie 2022 , 13:05

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Naşterea Sfântului Ioan Botezatorul. Data în care are loc această sărbătoare nu a fost fixată într-un mod întâmplător ca zi a nașterii Sfântului Ioan Botezătorul.

Citeste si: Calendar ortodox 17 iunie 2022. Ce mari sfinți sunt pomeniți vineri?

Zămislirea Sfântului Ioan Botezătorul a avut loc după ce Zaharia, tatăl sau, a tămâiat în sfântul altar-loc în care numai arhiereul intră o singură data pe an, în luna a șaptea, ziua a 10 a.

Sfântul Ioan mai este numit şi Înaintemergătorul, pentru că este cel care a anunţat venirea lui Hristos. Părinţii lui sunt preotul Zaharia şi Elisabeta, care erau rude cu părinţii Fecioarei Maria, Ioachim şi Ana.

De Sfântul Ion, aproape două milioane de români își serbează onomastica.

1.420.000 bărbațiși și 531.000 femei poartă derivatele acestui nume.

Tradiții și obiceiuri de Nașterea Sf.Ioan Botezătorul

Citeste si: „Eliminați-mă”. Lorena a ajuns la capătul răbdărilor! Concurenta este deranjată de glumele nesărate pe care Laurențiu le face cu alte fete din casă. Laurențiu pune piciorul în prag și o acuză că joacă teatru- kanald.ro

Citeste si: Cum a fost, de fapt, relația Marcelei Fota cu fostul soț?! Acum a recunoscut: „Copilul meu nu știe”- wowbiz.ro

Niciun om nu trebuie să lucreze în această zi, când soarele joacă pe cer sau stă în loc la amiază. Cele mai importante obiceiuri sunt cele dedicate dragostei. Se spune că în noaptea de Sânziene se deschid porţile cerului şi lumea de dincolo vine în contact cu cei vii.

Citeste si: Sânzienele 2022. Ce nu se face în această zi de mare sărbătoare? Tradiții și obiceiuri

În foarte multe zone din ţară, se fac pomeni pentru morţi, de moşii de Sânziene. În multe zone din ţară, se aprind noaptea focuri pe dealuri. În unele sate, oamenii umblă cu făcliile aprinse, înconjurând casa, ogoarele, grajdurile.

În dimineaţa zilei de 24 iunie, de Nașterea Sf Ioan Botezătorul, multe fete obişnuiau să se scalde în rouă din zone neumblate. Roua sânzienelor era strânsă de bătrâne într-o cârpă albă, de pânză nouă, apoi o storceau într-o oală nouă.

În drum spre casă, bătrânele nu vorbeau deloc şi mai ales nu trebuia să întâlnească pe nimeni. Dacă toate acestea erau împlinite, atunci cine se spăla cu rouă era sănătos şi drăgăstos peste an.

Fetele strâng flori de Sânziene pentru a le pune sub pernă. Fac asta în noaptea premergătoare sărbătorii, în credința că își vor visa ursitul.

Citeste si: Sânzienele 2022. Pe ce dată pică această mare sărbătoare?

 

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si