Noile tarife ale RCA din 2017, anuntate de ASF

Noile tarife ale politelor RCA din 2017. Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a anuntat astazi tarifele de referinta pentru politele RCA (raspundere civila auto), conform prevederilor OUG nr. 54/2016 si a normei privind metodologia de calcul a acestora.

A.L., miercuri 17 mai 2017 , 14:30

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In acest fel se stabileste un reper pentru tarifele de prima aferente politelor RCA. Acest tarif poate fi utilizat atât de catre consumatori, care vor avea astfel la indemâna un instrument de comparatie pentru ofertele societatilor de asigurare, cât si de catre asiguratorii care doresc sa intre pe piata RCA sau de catre alte parti interesate, potrivit unui comunicat publicat pe site-ul ASF, asfromania.ro.

Publicarea tarifelor de referinta contribuie semnificativ la cresterea transparentei privind accesul la informatiile esentiale, informarea corespunzatoare a consumatorilor si diseminarea de informatii corecte si complete, precizeaza Autoritatea de Supraveghere Financiara.
Tarifele de referinta au un caracter orientativ si sunt calculate pe baza datelor cu privire la polite (perioada 2012-2016) si la daune (perioada 2010-2016), furnizate de asiguratorii autorizati sa practice RCA la data 31.12.2016.

Tarifele de referinta sunt structurate in functie de:

Categoriile de vehicule (autoturisme, autovehicule transport marfa, autovehicule transport persoane etc.)
tipul asiguratului (persoana juridica/persoana fizica)
caracteristicile tehnice (capacitatea cilindrica sau puterea, masa maxima autorizata, numarul de locuri) in functie de categoria vehiculului.

Astfel, tariful de referinta pentru o polita RCA incheiata pe un an de zile de persoanele cu vârsta intre 31 si 40 de ani, ce detin un autoturism cu capacitatea cilindrica cuprinsa intre 1.201 si 1.400 cmc, este 506 lei, cu 17% sub tariful de prima maxim, stabilit pentru aceasta categorie, de 610 lei.

Pentru persoane juridice ce detin un autoturism cu capacitate cilindrica intre 1.401 si 1.600 cmc, tariful de referinta este 957 de lei, fata de un tarif de prima maxim de 992 lei (-4%).

Pentru autovehiculele destinate transportului de marfa (persoane juridice) cu masa de peste 16 tone, tariful de referinta este 7.314 lei, mai mic cu 3% fata de tariful de prima maxim stabilit pentru aceasta categorie (7.534 lei).

Pentru autovehiculele destinate transportului de persoane detinute atât de persoane fizice, cât si juridice, cu o capacitate mai mare de 40 de locuri, tariful de referinta are valoarea de 5.616 lei, cu 15% mai putin decât tariful de prima maxim care se aplica acestei categorii (6.600 lei).

Datele statistice utilizate in calculul tarifului de prima de referinta nu arata deviatii semnificative in daunalitate, la nivel de piata, comparativ cu datele statistice din anii anteriori, prin urmare nu exista premise de crestere a tarifelor pentru politele RCA.

Tarifele de referinta pe fiecare categorie de autovehicul si de asigurat pot fi consultate aici.

Legea RCA a fost votata. Ce noutati aduce. Legea RCA a trecut marti, 16 mai, de Parlament in Camera Deputatilor. Proiectul initiat de social-democrati a primit votul a 286 de parlamentari, iar 25 de alesi au votat impotriva.


Abonează-te pe

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si