O BOMBĂ cu ceas stă să explodeze sub gheaţa din Antarctica. PERICOL mondial!

Oceanului Arctic se încălzeşte de două ori mai rapid decât restul planetei. În acest context, oamenii de ştiinţă atrag atenţia că ne paște un pericol iminent

A.M.S., marți 28 ianuarie 2020 , 15:53

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Încălzirea globală este fenomenul de creștere continuă a temperaturilor medii înregistrate ale atmosferei în imediata apropiere a solului, precum și a apei oceanelor, constatată în ultimele două secole, dar mai ales în ultimele decenii.

Fenomene de încălzire globală au existat dintotdeauna în istoria Pământului, ele fiind asociate cu fenomenul cosmic de maximum solar, acestea alternând cu mici glaciațiuni terestre asociate cu fenomenul de minimum solar.

Regiunea Oceanului Arctic se încălzeşte de două ori mai rapid decât restul planetei. La această concluzie au ajuns 90 de oameni de ştiinţă, care atrag atenţia într-un studiu că previziunile de până acum au fost “subestimate”.

O BOMBĂ cu ceas stă să explodeze sub gheaţa din Antarctica

Citeste si: VIDEO | Război atmosferic. Totul a început cu un cod roșu de furtună

Vestea poate şi mai alarmantă e că topirea gheţurilor arctice scoate la iveală bacterii şi alţi agenţi patogeni, care au stat secole sau chiar milenii la rând bine ascunşi. Aceste bacterii descoperite sub gheaţa din Antarctica pot fi letale!

Aceste bacterii pot produce daune iremediabile pentru stratul de ozon, de aici şi efecte dezastruoase pentru omenire din cauza încălzirii globale.

Raport oficial: Încălzirea globală accelerată va devasta omenirea până în 2050

20 de zile de căldură letală pe an. Ecosisteme prăbuşite. Mai mult de un miliard de oameni strămutați. Toate aceste sunt scenarii probabile care vor devasta societăţi până în 2050, dacă nu se vor lua măsuri rapide şi concrete pentru a opri încălzirea globală, conform raportului unui think tank susţinut de un fost şef al Armatei Australiene, relatează CNN.

Lucrarea scrisă de Centrul Naţional pentru Restaurarea Climei nu este un studiu ştiinţific, ci o încercare de a modela scenarii cu privire la viitorul planetei în funcţie de cercetări existente. Ea arată un viitor întunecat în care mai mult de un miliard de oameni sunt strămutaţi, producţia de alimente scade semnificativ, iar unele dintre oraşele cele mai populate ale planetei vor fi parţial abandonate.

Citeste si: Traiesc cu frica in san! Un intreg sat risca sa fie inghitit de un iceberg urias

Cuvântul înainte al articolului este scris de Chris Barrie, un amiral pensionat şi fostul lider al Forţelor de Apărare Australiei care spune că „după războiul nuclear, încălzirea globală produsă de umanitate este cea mai mare ameninţare la adresa vieţii pe planetă”, conform digi24.ro. 

Impactul creşterii cu 1.5 grade celsius a temperaturii globale

„Un viitor apocaliptic nu este inevitabil, dar fără măsuri drastice şi imediate, viitorul nostru nu arată bine”, mai spune Barrie.

Andrew King, lector pe ştiinţă climatică la Universitatea din Melbourne care nu a fost implicat în redactarea raportului, spune că evenimentele enunţate de acesta sun plauzibile, deşi nu se aşteaptă ca civilizaţia umană să dispară în 2050: „Fără îndoială, încălzirea globală este o ameninţare serioasă pentru civilizaţia umană”. Cu toate că spune că se aşteaptă ca problemele menţionate de raport să existe până în 2050, King nu este sigur de cât de răspândite vor fi.

Viitorul prezis de raport este unul plin de catastrofe globale. David Spratt şi Ian Dunlop, cercetători în schimbări climatice, avertizează că încălzirea globală reprezintă o „ameninţare existenţială la adresa umanităţii pe termen scurt şi mediu”.

Citeste si: "Pamantul poate deveni precum Venus, cu temperaturi de 250 de grade si ploi de acid sulfuric". Stephen Hawking avertizeaza ca actiunile lui Trump pot impinge Terra dincolo de limite.

Folosind concluzii ştiinţifice pre-existente, cei doi au ajuns la concluzia că o reştere a temperaturilor globale cu 3 grade celsius până în 2050 înseamnă că 55% din populaţia lumii pe 35% din teritoriul său reprezintă mai mult de 20 de zile căldură letală pe an, „dincolo de potenţialul de supravieţuire al umanităţii”.

Într-un asemenea scenariu, multe ecosisteme, inclusiv cele din zona arctică, pădurea amazoniană tropicală şi recifurile de corali s-ar prăbuşi. De-a lungul Africii de vest, Americii de Sud tropicale, în Orientul Mijlociu şi în Asia de sud-est ar fi mai mult de 100 de zile pe an de căldură mortală, ceea ce ar duce ca peste 1 miliard de oameni să părăsească aceste regiuni.

O BOMBĂ cu ceas stă să explodeze sub gheaţa din Antarctica

Producţia de alimente ar fi şi ea afectată din cauza scăderii catastrofale a populaţiilor de insecte, căldură prea puternică pentru ca oamenii să supravieţuiască în mai multe regiuni cheie ale producţiei de alimente, precum şi din cauza deficitului cronic de apă potabilă. O astfel de scădere dramatică în producţie va afecta şi preţurile care ar creşte exponenţial, spun autorii lucrării.

Creşterea nivelului oceanelor şi mărilor va face ca mulţi dintre locuitorii din Mumbai, Jakarta, Guangzhou, Hong Kong, Ho Chi Min City, Shanghai, Bangkok şi Manila să părăsească aceste oraşe. În jur de 15 milioane de locuitori din Bangladesh ar urma să părăsească şi ei ţara.

„Consecinţele sociale merg de la o creştere în fervoare religioasă până la haos efectiv. În acest scenariu, schimbările climatice provoacă o dislocare permanentă în relaţia umanităţii cu natura”.

Dezastrul iminent

Acest raport nu reprezintă prima încercare a cercetătorilor de a atrage atenţia asupra prtoblemelor sociale care ar putea rezulta din încălzirea globală. În martie, un articol al ONU a avertizat că perioada în care umanitatea mai poate să acţioneze pentru a schimba lucrurile este pe sfârşite.

ONU mai spune că într-un scenariu în care umanitatea continuă ca până acum, milioane de morţi premature sunt de aşteptat din cauza poluării aerului, exctincţii în masă ale anumitor specii care afectează capacitatea de a furniza alimente şi alte resurse. Poluarea apelor va face, de asemenea, ca infecţiile cu microbi rezistenţi la antibiotice să fie una dintre cauzele majore ale mortalităţii până în 2050.

O BOMBĂ cu ceas stă să explodeze sub gheaţa din Antarctica

Citeste si: Fauna de pe Terra s-a diminuat cu 58% in ultimii 40 de ani

De asemenea, în mai, IPBES, un grup de cercetători afiliat ONU, a lansat un raport asupra biodeviersităţii globale care arată că 75% din suprafaţa terestră a planetei a fost „alterată semnificativ” şi un milion de specii se confruntă cu extincţia iminentă.

Clipul zilei pe STIRILEKANALD.RO:
Te-ar putea interesa si