Obiceiuri de Ignat. Ce este bine să faci pe 20 decembrie

An de an, în apropierea Crăciunului, românii din zona rurală obișnuiesc să taie porcul. Această activitate a creat o serie de obiceiuri de Ignat.

M. P., miercuri 19 decembrie 2018 , 11:04

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Obiceiuri de Ignat- se spune că porcii visează că vor fi tăiați

Pentru români tăierea porcului în gospodăria proprie reprezintă un motiv de bucurie, care semnalează apropierea Crăciunului.

Ignatul este sărbătorit pe 20 decembrie. În tradiția populară se spune că porcii visează cu o seară înainte că vor fi tăiați. Astfel, ei nu mai mănâncă.

 

Un alt obicei păstrat cu sfințenie în unele sate se referă la activitatea de după tăierea porcului. Bătrânii spun că după ce porcul este tăiat, pârlit și spălat este bine să fie așezată o pătură peste el și un copil să-l încalece. În acest fel, anul care urmează va fi unul lipsit de boli, plin de bogății, sănătate și prosperitate.

Obiceiuri de Ignat- semnul crucii cu sângele porcului sacrificat

În regiunea Teleormanului, există o datină veche care spune că pe fruntea copiilor trebuie făcut semnul crucii cu sângele animalului sacrificat de Ignat. Astfel, se crede că aceștia vor fi sănătoși și roșii în obraji în anul ce vine.

De Ignat nu se poate trece peste o etapă așteptată cu atâta nerăbdare: pomana porcului. Așa ceva nu poate și nu va fi omis niciodată de către cei care țin cu sfințenie această sărbătoare. După ce porcul este tranșat, gospodarul va alege cele mai fragede bucăți de carne și i le va da nevestei la bucătărie pentru a le pregăti.


Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
Daniel Pavel, anunț neașteptat: „Doi concurenți care au încălcat regulamentul. Faptele... Daniel Pavel, anunț neașteptat: „Doi concurenți care au încălcat regulamentul. Faptele voastre nu pot fi trecute cu vederea!” Urmărește o ediție incendiară „Survivor România” duminică, 18 aprilie, de la 20:00 pe Kanal D
spotmedia.ro
Dan Dungaciu: Nimănui nu-i trece prin minte să înceapă un război, cu atât mai puțin la... Dan Dungaciu: Nimănui nu-i trece prin minte să înceapă un război, cu atât mai puțin la Marea Neagră
spotmedia.ro
USR-PLUS îl preferă pe Ludovic Orban? Miuța din curtea școlii USR-PLUS îl preferă pe Ludovic Orban? Miuța din curtea școlii
b1.ro
Doliu în fotbalul românesc: a murit un fost campion! Doliu în fotbalul românesc: a murit un fost campion!
infoactual.ro
Tabloul în care Regina Elisabeta a II-a va rămâne scris în istorie. Fotografia a... Tabloul în care Regina Elisabeta a II-a va rămâne scris în istorie. Fotografia a impresionat o lume întreagă
infoactual.ro
CTP, ironii la adresa lui Vlad Voiculescu: „Eu nu văd decât eforturi din partea lui de... CTP, ironii la adresa lui Vlad Voiculescu: „Eu nu văd decât eforturi din partea lui de a face mult rău”
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si