Ora de iarnă 2020: Când se schimbă ora în România şi cum trebuie potrivite ceasurile?

Se schimbă ora în România! În 2020, trecerea la ora de iarnă se va realiza pe data de 24 spre 25 octombrie. Ora locală 04:00 AM devine ora locală 03:00 AM. Prin urmare, vom dormi mai mult cu o oră.

Andreea Stoica, joi 22 octombrie 2020 , 08:17

Ora de iarnă 2020
Ora de iarnă 2020
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

2020 ar putea fi ultimul în care România mai trece la ora de iarnă. Decizia de renunțare la ora de iarnă depinde de fiecare stat membru al UE în parte și ar putea intra în vigoare din 2021.

Vom dormi cu o oră în plus începând din acest weekend. Noaptea aceasta va fi cea mai lungă din an - de 25 de ore.

Se renunţă sau nu la schimbarea orei?

Comisia Europeană a propus renunţarea la schimbarea sezonieră a orei în Europa. Instituţia a dat statelor membre libertatea de a decide dacă doresc să aplice în mod permanent ora de vară sau pe cea de iarnă.

Începând din anul 2021 ar urma să se renunţe la schimbarea orei în funcție de sezon, în Uniunea Europeană. Totuși, țările care doresc să mențină mereu ora de vară vor face modificarea aceasta în ultima duminică din martie 2021. De altfel, statele care doresc să rămână permanent la ora de iarnă (ora standard) vor veni cu ultima modificare în ultima duminică din octombrie 2021.

Citeste si: Ora de iarnă 2020. Pe ce dată se schimbă ora

Ora de iarnă 2020
Ora de iarnă 2020

Ora de iarnă 2020: Ce efecte negative are schimbarea orei?

Psihologii ne avertizează însă că trecerea la ora de iarnă poate afecta persoanele mai sensibile. Exista cazuri in care oamenii sufera dezechilibre emoționale și chiar li se pot accentua stările de oboseală.

Cercetătorii au avertizat pe parcursul anilor că există efecte negative ale schimbărilor sezoniere de oră. Printre probleme se evidențiază insomnia, starea de oboseală, durerea de cap, dar și anxietatea.

Multe țări din lume nu au adoptat ora de vară, printre ele numărându-se și Rusia. Motivul invocat este ca mulți cetățeni deveneau haotici și bulversați, avand probleme cu randamentul la locul de muncă.

Specialiștii nu îmbrățisează schimbarea orei. Medicii sunt de părere că schimbarea orei ne poate afecta serios organismul. Copiii și vârstnicii resimt cel mai puternic această schimbare. Trecerea la ora de iarnă poate cauza insomnii, oboseală, anxietate și dureri de cap.

Ora de iarnă 2020
Ora de iarnă 2020

Ce rol are trecerea la ora de iarnă?

Ora de iarnă are drept scop folosirea luminii soarelui pe cât mai multe posibil. Cel care s-a gândit prima dată la posibilitatea introducerii acestui tip de orar convențional a fost un neo-zeelandez pe numele Hudson, în 1898.

Introducerea orei de vară a avut ca scop creșterea numărului de ore în care oamenii beneficiază de lumina naturală a Soarelui și a fost extrem de avantajoasă pentru cei care lucrau pe vremuri în agricultură. Țările europene au adoptat acest sistem în secolul trecut, pentru a economisi energie, mai ales în perioada războiului sau a crizelor de pe piața petrolului apărute în anii 1970.

Citeste si: Când se trece, de fapt, la ora de iarnă în 2020

La ora de vară, ceasul se dă înainte cu o oră (ora 3:00 devine ora 4:00), în timp ce la ora de iarnă operațiunea e inversă, ceasurile se dau înapoi cu o oră și ora 4:00 devine ora 3:00.

Ora de iarnă 2020
Ora de iarnă 2020

Trecerea la ora de iarnă 2020

Trecerea la ora de iarnă 2020 se va face în ultimul weekend din octombrie, adică în noaptea de 24 spre 25 octombrie, când ora 4:00 va deveni ora 3:00. Este noaptea în care, se spune, „dormim mai mult”, ziua de 25 octombrie fiind cea mai lungă din an, pentru că, practic, are 25 de ore.

Citeste si: Când se schimbă pentru ultima dată ora, în România? Decizia venită de la Parlamentul European

În perioada orei de iarnă, diferenţa dintre ora oficială a României şi Timpul Universal (GMT) va fi de două ore (față de trei ore când e ora de vară).

 


Distribuie acest articol pe Facebook si poti castiga un telefon de ultima generatie!
Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
Cand se difuzeaza Survivor Romania 2021, sezonul 2! Emisiunea va fi pe TV de joi pana... Cand se difuzeaza Survivor Romania 2021, sezonul 2! Emisiunea va fi pe TV de joi pana duminica, de la ora 20:00
demamici.ro
A devenit mamă de gemeni după ce-a pierdut 14 sarcini | Demamici.ro A devenit mamă de gemeni după ce-a pierdut 14 sarcini | Demamici.ro
b1.ro
Au găsit, lângă Mangalia, o peşteră veche de 5,5 milioane ani. A venit NASA! Au... Au găsit, lângă Mangalia, o peşteră veche de 5,5 milioane ani. A venit NASA! Au descoperit în ea ceva şoc! Au mai văzut asta doar pe Marte
monitorulcj.ro
Tragedie la o facultate din Cluj-Napoca! Un student a murit înaintea unui examen Tragedie la o facultate din Cluj-Napoca! Un student a murit înaintea unui examen
infoactual.ro
Anunț de ultimă despre Survivor România. Ce se întâmplă cu cel mai urmărit reality al... Anunț de ultimă despre Survivor România. Ce se întâmplă cu cel mai urmărit reality al momentului!
infoactual.ro
Nume greu din showbiz, implicat în scandalul drogurilor. Va răspunde în fața judecătorilor Nume greu din showbiz, implicat în scandalul drogurilor. Va răspunde în fața judecătorilor
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si