Ludovic Orban nu ține cont de obiecțiile Avocatului Poporului, Renate Weber care a cerut joi explicații de la Ministerul de Interne cu privire la polițiștii care dau amenzi fără să poarte uniforma din dotare.

Premierul a plusat în noul scandal și i-a cerut ministrului Marcel Vela să crească numărul efectivelor aflate sub acoperire pe stradă, spunând că de multe ori "se strigă Şase la venirea lor în uniformă" și nu își pot face datoria.

" Domnul ministru Vela, am auzit Avocatul Poporului vă întreabă de ce se fac controale de poliţie în civil. Daţi-i un răspuns potrivit. Chiar recomand o creştere a efectivelor care operează în civil, pentru că ştim situaţii care ne-au fost raportate în care se strigă „Şase” la venirea lor în uniformă şi practic nu pot să surprindă situaţia cum este ea în realitate ”, a spus Orban, la începutul ședinței de Guvern de joi.

Avocatul Poporului avertizează MAI: pot apărea polițiști falși pe stradă 

Polițiștii fără uniformă care ar urma să aplice sancțiuni pe stradă în cazul românilor  care nu poartă mască de protecție  declanșează un nou scandal pe scena politică.

Citeste si: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Meteorologii Accuweather anunță o vară istorică în România! Nu s-a mai întâmplat așa ceva în ultimii ani. Cum va fi vremea pe litoral?- wowbiz.ro

Avocatul Poporului, Renate Weber, consideră că există riscul ca  unele persoane să își aroge calitatea de poliţist  pentru a obţine foloase materiale, prin înșelăciune. 

"Vă adresăm rugămintea să ne comunicaţi actul normativ care stă la baza luării acestor măsuri.(...) Potrivit prevederilor art. 1 din Legea nr. 218 din 23 aprilie 2002 republicată privind organizarea şi funcţionarea Poliţiei Române, scopul principal care trebuie urmărit de Poliţia Română este cel de prevenire a săvârşirii de fapte antisociale şi în subsidiar de reprimare a acestora", a transmis joi Avocatul Poporului.

Conform solicitării postate pe site-ul instituţiei, Legea privind Statutul poliţistului stipulează că portul uniformei constituie regula.

Potrivit Avocatului Poporului, Legea nr. 218/2002 obligă poliţistul care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, este în ţinută civilă să îşi facă, în prealabil, cunoscută calitatea prin prezentarea verbală a numelui şi prenumelui, a unităţii de poliţie din care face parte, precum şi a legitimaţiei de serviciu sau a insignei.

"Solicitarea noastră are în vedere necesitatea preîntâmpinării situaţiilor în care unele persoane îşi pot aroga calitatea de poliţist pentru a obţine foloase materiale, precum şi importanţa respectării de către agenţii de poliţie a prevederilor din actele normative mai sus menţionate", explică sursa citată.

Polițiștii în civil, metodă de stopare a răspândirii COVID

Decizia MAI privind polițiștii sub acoperire a fost luată de către autorități deoarece majoritatea oamenilor nu vor să respecte  măsurile de combatere a coronavirusului  doar în cazul în care sunt în preajma lor forțele de ordine.

Citeste si: Andreea Tonciu, dezvăluiri neașteptate despre mama sa! Ce pedepse primea diva când era mică: „Nu îmi mai dădea ghiozdanul să mă duc la școală. Mă trimitea cu punga.”- kfetele.ro

Citeste si: "Vă rog, ajutați-ne. Ajutor!". Iulia Vântur, mesaj disperat. Ce s-a întâmplat și cum dorește să soluționeze problema- radioimpuls.ro

O parte din polițiști, mai exact 20%, vor ieși pe stradă îmbrăcați în civili și vor aplica amenzile de rigoare pentru a nu putea fi depistați de către cetățeni.

Avocatul Poporului precizează că s-a sesizat din oficiu în acest caz ca urmare a informaţiilor apărute în presă.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si