Parlamentarii vor sa scada numarul de ore de munca astfel incat vineri toti romanii sa munceasca numai 6 ore - Cand ar urma sa intre in vigoare aceasta directiva?

Parlamentarii au decis ca pe fondul cresterii stresului la locul de munca sa modifice Codul Muncii si sa ceara ca numarul de ore de munca saptamanale sa fie redus de la 40 la 38. Mai precis, ei vor ca ziua de munca de vineri sa fie de 6 ore in loc de 8, ca in prezent.

C.I.P., joi 27 aprilie 2017 , 15:43

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Propunerea a venit de la doi parlamentari liberali si ei spun ca aceasta modificare trebuie sa se faca fara sa afecteze salarizarea aflata in plata. Ei si-au motivat decizia si legat de raportul dintre numarul de angajati si cel al pensionarilor, raport care in momentul de fata este de aproape unu la unu, dublu fata de situatia din 1990.

Pe langa asta, ei ar propune si reducerea saptamanii de munca de la 5 la 4 zile.

O propunere legislativa inedita a fost pusa in dezbatere la Camera Deputatilor, pentru modificarea si completarea Legii nr. 53/2003 privind Codul Muncii. Potrivit proiectului de lege, angajatii si angajatorii care doresc ca timpul de lucru sa fie de 10 ore pe zi, vor avea saptamâna de lucru de doar patru zile.

"Pentru salariatii angajati cu norma intreaga durata normal a timpului de munca este de 8 ore pe zi si de 40 de ore pe saptamâna. Fiecare angajator stabileste impreuna cu angajatul norma timpului de munca, acesta putând fi si de 10 ore pe zi, cu respectarea a 40 de ore pe saptamâna", se arata in propunerea legislativa.

Initiatorii proiectului de lege argumenteaza ca in SUA, peste 43% dintre companii au adoptat aceasta masura, care ramâne la alegerea angajatilor si a patronilor, nefiind obligatorie. Cei care s-ar incadra intr-un astfel de program in tara noastra, spun parlamentarii, sunt tinerii intre 25 si 40 de ani, absolventi de studii superioare, care se pot adapta mai usor la un program prelungit. De asemenea, spun parlamentarii, si persoanele cu familii, cu vârsta de peste 30 de ani, ar prefer aceasta transformare, pentru ca apoi sa aiba un weekend mai mare, de 3 zile, alaturi de cei dragi.

Inconvenientul pentru angajati ar fi ca programul de 10 ore pe zi ar fi mai obositor, dar initiatorii sustin ca sunt multe persoane care lucreaza câte 9-10 ore zi, in multe companii sau fac ore suplimentare neplatite. Pentru angajatori insa, inconvenientul principal ar fi ca pentru ziua de vineri, care ar fi libera pentru angajatii care au ales un astfel de program, ar trebui sa angajeze alte persoane.

"Dupa ce angajatul va trece de perioada de acomodare, va realiza ca are la dispozitie un weekend prelungit, in care se odihneste mult mai bine tinând cont de cele trei zile libere. in care poate sa mearga la munte sau la mare ori sa faca un gratar cu prietenii. Deci ar creste vanzarile si profitul in domeniul alimentatiei publice, serviciilor si turismului", se arata in expunerea de motive.

Proiectul, care a fost respins de Senat, a fost inregistrat in dezbatere publica la Camera Deputatilor si a fost trimis pentru raport in comisiile de specialitate. Dupa acest raport si dezbaterile pe amendamentele propuse, plenul Camerei Deputatilor va da votul final.

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si