Paştele 2022: Când începe Săptămâna Mare şi ce nu ai voie să faci în această perioadă?

Paştele 2022: Când începe Săptămâna Mare şi ce nu ai voie să faci în această perioadă? Iată ce este strict interzis să faci în Săptămâna Mare! Tradiții și obiceiuri respectate de credincioși în Săptămana Patimilor.

Author: Alina Raducu marți 05 aprilie 2022 , 14:45

Paştele 2022: Când începe Săptămâna Mare şi ce nu ai voie să faci în această perioadă?

Paştele 2022: Când începe Săptămâna Mare şi ce nu ai voie să faci în această perioadă?

[Sursa foto: PixaBay]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Paştele 2022: Când începe Săptămâna Mare şi ce nu ai voie să faci în această perioadă? După sărbătoarea Floriilor, credincioşii intră pe 18 aprilie, în ultima săptămână din Postului Paştelui, numită Săptămâna Patimilor

sau Săptămâna Mare. Astfel, începând din seara de Florii, până în Vinerea Mare, în biserici, preoții săvârşesc deniile.

Termenul de „denie” vine de la slavonescul „vdenie” şi înseamna priveghere sau slujbă nocturnă. În Transilvania, denia se mai numeşte „straste”, ce înseamnă „patimă”. Aceste denii sunt săvârșite de preoți, seara.

Paştele 2022: Când începe Săptămâna Mare? 

În tradiția creștină se spune că fiecare zi din această săptămână până la Paște, are o semnificaţie aparte în desfăşurarea evenimentelor Învierii Domnului.

Potrivit rânduielilor bisericești, în Săptămâna Patimilor, se ajunează, adică se ține post negru (nu se mănâncă nimic) până spre seară.

Luni, marţi şi miercuri se oficiază Liturgia darurilor mai înainte sfinţite. În Joia Mare se oficiază Liturghia Sfântului Vasile Cel Mare, unită cu Vecernia. În unele mănăstiri, în Joia Patimilor are loc ritualul spălării picioarelor, care aminteste de gestul de smerenie făcut de Hristos înainte de Cina cea de Taină, care a spălat picioarele ucenicilor.

În mănăstiri, stareţul este cel care spală picioarele monahilor.

Citeste si: Pe ce dată se sărbătoreşte Paştele 2022 şi câte zile libere vom avea? Calendar ortodox aprilie 2022

Vinerea Mare din Săptămâna Patimilor este zi de doliu. În Vinerea Mare, fiind o zi aliturgică, nu se săvârşeşte Sânta Liturghie. Dimineaţa, se scoate Epitaful din Sfantul Altar şi se aşează pe o masă, în mijlocul bisericii, cu Sfânta Cruce în faţă, scoasă din Joia Mare. 

Citeste si: Rugăciune făcătoare de minuni pentru Postul Paştelui

Tot în Vinerea Mare, credincioşii se închină şi trec pe sub masă, adică pe sub "mormântul Domnului".

Paştele 2022: Când începe Săptămâna Mare şi ce nu ai voie să faci în această perioadă?

Paştele 2022: Când începe Săptămâna Mare şi ce nu ai voie să faci în această perioadă?

Citeste si: Radu i-a adresat replici dure unei concurente în ,,Casa iubirii'': ,,Ce dai primești!''. Aceasta a părăsit în lacrimi camera roșie- kanald.ro

Citeste si: Deea Maxer și noua iubită a lui Dinu, prima confruntare față în față! Marea întâlnire a decurs într-un mod cu totul neașteptat- wowbiz.ro

Vineri seara se oficiază slujba Prohodului Domnului, în timpul căreia se înconjoară biserica cu Sfântul Epitaf (o pânză ce reprezinta scena punerii în mormânt a Mântuitorului). După aceasta procesiune, preoţii aşează Epitaful pe Sfânta Masă din Altar, unde rămâne până în miercurea din ajunul Înălţării Domnului.

Ce nu ai voie să faci în Săptămâna Mare 2022? Obiceiuri și tradiții la români

Regulile Bisericii le impun creştinilor în Săptămâna Mare, postul negru, abstinenţa conjugală şi rugăciunea, pentru a intra în atmosfera sărbătorii Pascale. Unii creştini ţin post negru începând din Joia Mare până la slujba de Înviere, când se împărtăşesc.

În Lunea Mare, gospodinele încep curățenia de Paște. Ele văruiesc și aerisesc casa și scot toate lucrurile afară, pentru ca toate relele adunate de peste iarnă, să dispară. Potrivit tradiției, ,,Paștele nu trebuie să te prindă în necurățenie, că îți blesteamă casa!”

Citeste si: Când sunt Floriile 2022? Este dezlegare la peşte

În Marțea Mare se continuă treaba, iar femeile aspiră, mătura, spala geamurile și se ocupă de treburile cele mai grele din gospodărie.

Miercurea Mare este ultima zi în care oamenii mai pot merge face diverse treburi sau mai pot spala și călca. După această zi, bărbații trebuie să rămână acasă și să-și ajute soțiile la treburile casnice.

În Joia Mare se spune că, Iisus Hristos a spălat picioarelor ucenicilor, dar și ziua în care a avut loc Cina cea de Taină, unde a fost instituită Taina Sfintei Împărtăşanii, a avut loc rugăciunea din grădina Ghetsimani şi ziua în care Mântuitorul a fost vândut de către Iuda.

Paştele 2022: Când începe Săptămâna Mare şi ce nu ai voie să faci în această perioadă?

Paştele 2022: Când începe Săptămâna Mare şi ce nu ai voie să faci în această perioadă?

[Sursa foto: PixaBay]

Pentru că este o zi atât de plină de însemnătate, în Joia Mare este interzis să faci mai multe lucruri.

Citeste si: „Astăzi s-a declanșat o avalanșă!” Oana Roman, prima reacție după ce Marius Elisei și-a refăcut viața sentimentală- kfetele.ro

Citeste si: ”Până nu au văzut banii în cont nu m-au operat” Ce sumă colosală a plătit Valentin Sanfira la spitalul din Italia, după accident- radioimpuls.ro

În Joia Mare, de dimineaţa, oamenii se duc la biserică să se spovedească şi să se împărtăşească, iar seara, participă la Denia celor 12 Evanghelii. Potrivit tradițiilor în Joia Mare, bisericile nu mai trag clopotele, ci doar se bate toaca. Tot în Joia Mare gospodinele coc cozonacul și pasca şi înroșesc ouăle, simbol al Sărbătorii Sfintelor Paşti.

Citeste si: Când ne împărtăşim înainte de Paşte 2022?

Vinerea Mare sau Vinerea Patimilor, este o zi de mare doliu pentru întreaga creștinătate, în această zi a fost răstignit şi a murit Mântuitorul lumii, Iisus Hristos. În Vinerea Mare nu se spală rufe, nu se fac munci agricole, nu se vopsesc ouă şi nici nu este bine să coacem cozonac şi pască în această zi de doliu.

Se mai spune că nu este bine să dormi în Sâmbătă Mare, întrucât atunci când se deschid cerurile Domnul poate vedea înlăuntrul fiinţelor, iar dorinţele pe care ţi le pui se vor împlini. O superstiție veche spune că dacă te împiedici în Sâmbăta Mare timp ce te îndrepți către slujba de Înviere, vei avea un an greu și plin de încercări.

Tot sâmbăta se face curățenie generală în gospodării, se mătură curțile, șurile sunt curățate de gunoaie, se repară prin curte gardurile, anexele, șanțurile sunt curățate de nămol și se adâncesc, se dau pomii cu var alb (tulpina pomilor fructiferi –aproximativ 50-70 cm).

De asemenea, casele trebuie să strălucească de curățenie, (altfel ele te blestemă dacă prind Paștile neprimenite).

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si