Pe ce dată este Sfântul Stelian în 2024?
Află pe ce dată se sărbătorește Sfântul Stelian în Calendarul ortodox din 2024!
Sfântul Stelian, protectorul pruncilor și al familiei creștine, este sărbătorit de Biserica Ortodoxă în fiecare an pe 26 noiembrie. În 2024, această dată va aduce din nou omagii pentru ocrotitorul copiilor și al părinților care se roagă pentru sănătatea și bunăstarea celor mici.
Sfântul Stelian s-a născut în secolul al VI-lea în Adrianopolis, provincia Paflagonia din Asia Mică (în Turcia de astăzi), într-o familie foarte înstărită.
Citește și: Rugăciunea către Sfânta Cuvioasă Parascheva: Te scapă de necazuri și griji
Sfântul Stelian este recunoscut ca protectorul copiilor și sprijin al familiilor care se confruntă cu boli și necazuri. Într-o perioadă în care o boală ucigătoare afecta grav copiii, părinții au început să-i ceară mijlocirea. Conform tradiției, prin rugăciunile Sfântului Stelian, mulți copii bolnavi au fost vindecați, iar mamele care se rugau lui au primit darul de a avea prunci sănătoși.
Biserica „Sfântul Stelian” din București este locul unde mulți credincioși vin să se roage la moaștele acestui sfânt, care oferă alinare și speranță. Construită în 1736, biserica a fost ridicată de mitropolitul Ștefan al Țării Românești și este singura din capitală care poartă hramul Sfântului Stelian, alături de hramul Sfântului Nicolae.
Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Citește și: Când și pentru ce se citește acatistul Acoperământul Maicii Domnului. E de mare ajutor
Cuvioase Părinte Stelian, sprijinitorul și călăuzitorul în rugăciunile noastre, patimile trupești biruind și împreună cu îngerii locuind, privești neîncetat mărirea cea gătită sfinților, de lumina cerească umplând-du-te.
Acum, în mărirea cerească viețuind și înaintea împăratului Hristos stand, nu uită pe credincioșii care cu îndrăzneala înalta rugăciuni și cer sprijinul tău. Cel ce de la sânul maicii tale ai fost sfințit, și vas ales al Duhului Sfânt te-ai arătat, luând sub ocrotirea ta pe mame și pe copii, ferindu-i de întristare și de boală, arată-te grabnic vindecător al suferințelor și al bolilor sufletești și trupești ale celor ce te laudă pe ține.
Cel ce din puștiul Paflagoniei ai făcut loc de preamărire a Sfintei Treimi, fă și din puștiul inimilor noastre țarînă bine-plăcută a harului dumnezeiesc, în care să înflorească crinii cei mântuitori ai credinței și să se înmulțească roadele sfințitoare ale faptelor bune; ocrotește cu rugăciunile tale familiile și pe copiii noștri, cerând de la Milostivul Dumnezeu iertare de păcate, sănătate și mântuire, că prin ține și împreună cu ține să lăudăm numele cel sfânt al Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh. Amin.
(Sursa: www.crestinortodox.ro)
Citeste si: Un „obiect luminos” bizar care a apărut pe cer sâmbătă provoacă nelinişte în Iran- antena3.ro