Rusalii 2022: Pe ce dată pică sărbătoarea în calendarul ortodox? Românii au parte de o nouă mini-vacanţă

Rusalii 2022. În fiecare an, românii sărbătoresc Rusaliile, fiind una dintre cele mai importante sărbători ale anului. Sărbătoarea Rusaliilor marchează încheierea sărbătorilor pascale creștin-ortodoxe. Totodată, data când se celebrează Rusaliile diferă de la un an la altul.

Author: Alina Raducu joi 09 iunie 2022 , 09:50

Rusalii 2022: Pe ce dată pică sărbătoarea în calendarul ortodox

Rusalii 2022: Pe ce dată pică sărbătoarea în calendarul ortodox

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Rusalii 2022. Iată când pică sărbătoarea Rusaliilor în 2022, în calendarul ortodox!

În religia ortodoxă  sărbătoarea Rusaliilor  este ziua în care Duhul Sfânt îi înalță pe Apostolii lui Dumnezeu și le dăruiește acestora harul de a împrăștia învățăturile divine prin toată lumea.

Când pică Rusaliile în 2022? 

Totodată, Rusaliile nu au o dată fixă în care se sărbătoresc, ci acaesta se calculează în funcție de ziua în care pică Duminica Paștelui. Astfel, Duminica de Rusalii se celebrează la fix 50 de zile după sărbătoarea Învierii Mântuitorului Iisus Hristos.

Anul acesta Paștele ortodox pică pe data de 24 aprilie 2022, ceea ce înseamnă că Rusaliile se vor sărbători pe 12 și 13 iunie 2022.

În 2022 creștinii ortodocși vor sărbători Paștele în 24 aprilie. Luni, a doua zi de Paște este zi liberă. La 50 de zile după Paște, creștinii sărbătoresc Rusaliile, mai exact pe data de 12 și 13 iunie.

Începând cu anul 2010 prima și a doua zi de Rusalii sunt zile libere prin lege.

Rusalii 2022: Pe ce dată pică sărbătoarea în calendarul ortodox

Rusalii 2022: Pe ce dată pică sărbătoarea în calendarul ortodox

Citeste si: Când începe Postul Paştelui 2022?

Tradiții și obiceiuri de Rusalii 2022

Zilele de Rusalii au la bază o mulțime de obiceiuri și tradiții transmise din moși-strămoși, multe dintre acestea  se mai păstrează și în zilele noastre:

„Dansul Călușarilor” este un obicei străvechi ce se practică de Rusalii, acesta este un joc ce binecuvântează satul, aducând sănătate și noroc în gospodăriile oamenilor. Se trage din zona Olteniei și presupune ca feciorii din sat să meargă din casă în casă pentru a alunga spiritele rele și necazurile. Pentru prestația lor, călușarii sunt răsplătiți de locuitori cu frunze de pelin și nuc, usturoi, apă, sare și uneori chiar cu bani sau băutură;

„Purtarea frunzelor” este o tradiție la români ce presupune ca în ziua Rusaliilor oamenii să își pună în sân leuștean, usturoi sau pelin pentru a fi ocoliți de spiritele rele;

Citeste si: Sărbători legale 2022. Calendarul zilelor libere în noul an

„Împănatul boului” este un obicei care își are originile în Ardeal și presupune decorarea cu flori a unui bou, urmând ca acesta să fie lăsat să se plimbe de unul singur pe străzile satului. Când ajunge în fața bisericii localității, preotul sfințește animalul și apoi oferă de băut persoanelor care au participat la acest eveniment. Tradiția spune că după ce boul va fi eliberat, o fată trebuie să-l prindă și să-l îmblânzească, apoi să înconjoare masa din biserică de trei ori. În bătrâni se zice că tânăra care reușește să ducă la bun sfârșit această misiune se va căsători în scurt timp;

„Udatul nevestelor” reprezintă un alt obicei practicat în Ardeal, care presupune ca femeile din sat să fie stropite cu apă de bărbați pentru a rămâne frumoase și sănătoase tot anul.

Citeste si: Moșii de iarnă 2022. Când pică anul acesta? Tradiții și obiceiuri


Abonează-te pe

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si