
1 din 2 | Sâmbăta Sfântului Teodor mai este cunoscută şi sub numele de Sâmbăta Colivelor

2 din 2 | Sâmbăta Sfântului Teodor sau Sâmbăta Colivelor
Află pe ce dată pică Sâmbăta Sfântului Teodor în 2025! Această sărbătoare mai poartă numele de Sâmbăta Colivelor, fiind prima sâmbătă din Postul Paștelui.
Sâmbăta Sfântului Teodor, cunoscută şi sub numele de Sâmbăta Colivelor, pică în prima sâmbătă din Postul Mare. În anul 2025, această zi va fi prăznuită pe 8 martie. Aceasta sărbătoare începutul pomenirilor pentru cei adormiţi, care continuă în fiecare sâmbătă din Postul Paștelui până la Sâmbăta Floriilor.
Sâmbăta Sfântului Teodor, una dintre cele mai vechi sărbători
Sâmbăta Sfântului Teodor este una dintre cele mai vechi sărbători fixe deplasate în ciclul liturgic mobil.
Citește și: Pe ce dată se sărbătoresc Moșii de iarnă 2025: Tradiții pentru Sâmbăta celor Adormiți
Conform relatărilor istorice, în timpul domniei împăratului Iulian Apostatul, acesta a ordonat ca toate alimentele din pieţele publice să fie stropite cu sângele animalelor sacrificate idolilor, pentru a păta postul creştinilor. Sfântul Teodor s-a arătat în vis arhiepiscopului Eudoxie, dezvăluindu-i acest plan perfid şi sfătuindu-l să recomande creştinilor să facă colivă (arpacaș fiert) în loc să cumpere alimente din pieţe.
Sâmbăta Sfântului Teodor sau Sâmbăta Colivelor
Această sâmbătă are o semnificaţie specială în cadrul Postului Mare, deoarece combină pomenirea mucenicului Teodor cu sărbătorirea minunii colivelor. Spre deosebire de celelalte sâmbete ale Postului, care sunt consacrate pomenirii generale a celor adormiţi, Sâmbăta Sfântului Teodor are un caracter festiv, având cântări speciale dedicate sfântului.
Citește și: Pe ce dată se va sărbători Paștele? Papa Francisc, decizia care va schimba lumea creștină
Tradiţii şi obiceiuri
După Vecernia de vineri seara, credincioşii participă la slujba Panihidei şi la binecuvântarea colivelor. Deşi coliva este un element central în pomenirile creştine, în această zi accentul cade mai mult pe comemorarea minunii Sfântului Teodor decât pe cultul morţilor.
Sărbătoarea reprezintă totodată un moment de bucurie, marcând finalul primei săptămâni a Postului Mare, în care credincioşii sunt încurajaţi să continue calea postului cu răbdare şi credinţă.
Este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, din cadrul Universității București, şi deţine o experienţă de 14 ani în cadrul presei din România.
Şi-a început cariera în presa scrisă, iar ulterior a făcut tranziţia către mediul online, în special pe segmentul SEO.
În prezent, ocupă poziţia de SEO Specialist pentru stirilekanald.ro şi radioimpuls.ro, din cadrul trustului Dogan Media.
Este pasionată de lectură, schi, drumeţii montane, de pictură şi de tot ce înseamnă tehnologie.