Patru zilieri muncesc de zor ca să culeagă prima recoltă de lubeniţă de anul acesta. Munca în soare e obositoare, dar pepenii de Dăbuleni trebuie să ajungă în câteva ore în pieţele din Bucureşti. Ca să se asigure că fructul e copt, producătorii apelează la metodele preluate din bunici. 

Vremea a întârziat recolta

Vremea ploioasă din ultimele zile a întârziat recolta cu cel puţin o săptămână.

Victor vinde kilogramul de lubeniţă cu 2 lei direct în câmp și cu 3 lei pe tarabe. După mai bine de 4 decenii de muncă la pepeni, omul ne povesteşte cu resemnare în glas că vara viitoare va renunţa.

Victor Mușat, fermier: „Am în jur de două hectare și prima recoltă are undeva la 10 tone. Lumea nu are bani și degeaba țin eu la preț, că dacă nu mi-o ia nimenea, mă uit la ea.”

Citeste si: Rețeta delicioasă de zmeurată. Iți vei da oaspeții pe spate

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Imagini tulburătoare cu trupul neînsuflețit al lui Andrei Versace: zăcea într-o baltă de sânge de zile bune- wowbiz.ro

În piaţa engros din Dăbuleni mai sunt câțiva producători care au scos deja pepenii.

Imediat apar și intermediarii. Câți fermieri, atâția samsari, așa sună gândirea comerțului românesc.

Fermierii depind de comercianți

Fermierii nu sunt stimulați să ajungă în piețe, așa că depind de comercianți. Însă nu e nici urmă de vreun reprezentant al marilor magazine în acest loc.

Intermediarii care duc marfa mai departe se plâng și ei pentru că profitul n-ar fi pe măsură. Dar nu ezită să cumpere în cantități mari, pe alese.

Citeste si: Dieta cu afine este miraculoasă. Regulile pentru a o ține corect

Ionuț, comerciant:   „Uite, asta-i frumoasă de aici. Asta, mare, e frumoasă. Dacă-i luăm cu 2 lei, noi îi dăm cu 2,5. Toată lumea să mănânce o pâine. Cum se chinuie ei la câmp, așa ne chinuim și noi, negustorii.”

Citeste si: Evaluarea Națională 2022 Matematică. Ce subiecte au picat la proba de azi. Baremele au fost anunțate pe EDU.RO

Producătorii vor ca preţul lubeniţei să se mențină la 2 lei cel puțin o săptămână pentru a-și recupera investiția.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si