Pestera blestemata din Romania! Legenda spune ca aceasta este o poarta catre lumea de dincolo de moarte

La cativa kilometri de Mangalia se afla un loc extrem de atractiv pentru speologi, arheologi, istorici, dar si pentru iubitorii de mistere. De Pestera Limanu se leaga atat descoperiri stiintifice deosebite, dar si legende misterioase.

C.L., sâmbătă 09 iulie 2016 , 18:09

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Se spune despre Pestera Limanu ca se afla pe locul 5 in topul celor mai misterioase locuri de pe Pamant, iar conform portalului Vatra Daciei, labirintul adaposteste un oras subpamantean.

Localnicii spun ca o galerie a Pesterii Limanu ar ajunge departe, dincolo de granita cu Bulgaria, insa nimeni nu se aventureaza in adancurile pesterii, existand riscul sa te pierzi in labirintul cu numeroase coridoare identice.

Pestera Limanu este urmarita de o legenda, dupa ce a fost refugiu in timpul unor atacuri, ascunzatoare pentru hoti, casa pentru pribegi, loc secret de practicare a unor ritualuri religioase, inca din vremurile cele mai vechi. I se spune “pestera blestemata” sau “pestera cu comori”. Pestera nu a putut fi niciodata explorata in intregime, din cauza labirintului intortocheat, in care multi dintre cei care s-au aventurat mai mult decat trebuia s-au pierdut si nu au mai gasit drumul la intoarcere. Legendele localnicilor spun ca pestera aceasta ciudata este o poarta catre lumea de dincolo de moarte, conform Efemeride.ro

Asta si pentru ca oamenii locului spun ca din pestera se aud cateodată niste vaiete stranii si inspaimantatoare care vin din strafundurile pamantului, iar cei care le aud sunt de-a dreptul hipnotizati de ele si pornesc in cautarea glasului. Se spune ca acest glas ar fi al paznicului portii metalice de la intrare, care vrea sa ii ademeneasca pe cei neinitiati si care, din curiozitate, pasesc cu blasfemie pe pamantul sacru al lui Zamolxis.

Din punct de vedere speologic, publicatiile de specialitate spun ca ea este o pestera freatica dezvoltata in calcare stratificate orizontal. Stratele orizontale au fost fragmentate de un sistem regulat de fisuri verticale. Cand placa de calcar sarmatian s-a scufundat sub nivelul freatic, apele au patruns in lungul planelor rectilinii de discontinuitate din roca si au dizolvat, lasand in urma o retea labirintica cu distributie rectangulara formata din galerii cu sectiuni dreptunghiulare surprinzator de regulate.

Unii cercetatori considera ca cel putin o parte din galerii au fost in intregime sapate de om, in multe locuri fiind evidenta daltuirea peretilor. Vazuta in plan, reteaua de galerii seamana mai degraba cu harta strazilor unui oras neglijent sistematizat.

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si