Pastoriti o comunitate foarte bogata. Spiritual si in ceea ce priveste traditiile, ma gandesc. Asta va face si pe dumneavoastra, din start, mai bogat sufleteste? Da, asa este. Comuna Rasinari este atestata documentar de la 1024, sat numai de romani, in apropiere de Sibiu. Se vad intr-adevar si in constructia caselor influentele sasesti. Oameni gospodari, care s-au ocupat in principal cu cresterea oilor dar care atunci cand erau acasa s-au ocupat si de educatie, de cultura.


Aici s-au nascut Octavian Goga, Emil Cioran… Sfantul Ierarh Andrei Saguna a dorit sa fie inmormantat la Rasinari.

Pana si o plimbare pe ulitele satului te incarca spiritual, ca sa nu mai vorbim de muzeul etnografic si de casele memoriale.

Da, asa este. Si in privinta ulitelor, sa stiti ca incercam sa pastram specificul traditional, avem la primarie o echipa de pavatori, care paveaza cu piatra de rau, asa cum erau strazile pavate inca de acum 150 de ani.

Turismul, mai ales asa cum s-a dezvoltat el in ultimul timp, mai ales pe obiceiuri si pe traditii, cred ca va avea mult de castigat in zona noastra.


Eu cred ca un turist care ajunge aici chiar isi doreste sa manance sanatos si natural, bineinteles!

Incercam si pastram toate aceste lucruri, ca oamenii, turistii care vin aici, sa simta locul, sa simta traditia si obiceiurile oamenilor de la noi.


Mioara Iacob, conservator Muzeul Etnografic Rasinari: Respiram deja un aer cu parfum de trecut, asa.

Ce-avem aici, in prima incapere?

In prima incapere avem unelte folosite de rasinareni in ocupatiile lor de baza, in agricultura, la pastorit, chiar si la industria textila, unde iarna femeile teseau absolut tot ce era necesar in gospodarie.



Toate aceste obiecte de uz casnic si gospodaresc au apartinut satenilor si au fost folosite, pana sa ajunga aici.
Muzeul s-a infiintat in anul 1952, ele au fost donate si achizitionate de la localnici.

Avem chiar piese de la 1800 datand.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Citeste si: Autoritățile au trimis un elicopter în localitatea Țăndărei. Peste 200 de polițiști și jandarmi au descins în mai multe case- wowbiz.ro

Avem alte doua incaperi in care este ilustrata viata din casa, propriu-zis. Interioare rasinaresti. Mobilier specific zonei Rasinari si deci cum era mobilat interiorul.

Cum erau odaile oamenilor odata, nu?

Da. Mergem sa le vedem? Da, va invitam. Haideti!

Recunosc, deja parca simt un aer mult mai familial aici si mult mai familiar, totodata, pentru ca te gandesti… asa aveau oamenii-n casa pe vremuri, nu?

Da.

Am avut mesteri foarte priceputi in arta pictatului mobilierului.

Cum de altfel vad ca ati avut si femei foarte pricepute in arta tesuturilor.

Exista acolo, pe pat, o multime de camasi, de stergare, fete de masa, absolut tot ce era necesar in gospodaria rasinareanului.

Lazile de zester, iarasi, foarte frumoase!

Si totodata o multime de fotografii. Avem un album cu portul popular al rasinarenilor de la 1912, cu femeile care aveau portul.

Diferea de portul fetelor. Barbatii, baietii, iarasi, feciorii satului.

Trebuie sa ajungeti, daca veniti intr-unul dintre satele din Marginime, si-ndeosebi aici, la Rasinari, la Muzeul Etnografic, pentru ca este punctual de plecare in a afla cum se traia candva aici, pentru a pune in balanta si a vedea cum se traieste astazi, nu? Da.

Bine ati venit! Bine ati venit la noi! Doamna si domnul Serban, una dintre multele familii bine-primitoare si obisnuite sa aiba oaspeti, ma gandesc.

Citeste si: Iarna 2024-2025 vine cu vești bune pentru femeile pensionare! Ce schimbări vor avea loc și ce ajutor se va acorda- kfetele.ro

Citeste si: Cum îl ajută Mihai Trăistariu pe fratele care i-a incendiat casa: "Știți că nu are o situație prea bună"- radioimpuls.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro



La dumneavoastra cred ca simte omul cel mai bine, cand ajunge, ca a venit in vacanta la bunici. Da. Cumva.

Au tot ce le trebuie. Tot ce-si doresc, mai ales oamenii de la oras, care multi nu au avut pe cineva la tara, cand vine aici si vede atata verdeata, aude si un cocos care canta si un caine care latra, foarte bine se simt si… E fascinant sa te trezesti dimineata- camerele sunt acolo, undeva, la balcon, si sa vezi asa, peste nivelul acoperisurilor, turla bisericii, dealurile si muntii care ne inconjoara. Care se revarsa pe noi, da.

Noi numai cazare avem. Vin oamenii si isi fac tabietul lor, si culinar si tot. Avem… Eu zic ca totusi nu-i o problema daca o roaga pe doamna sa le dea un ou din cuibar ori sa smulga o ceapa proaspata de aici. Nu, nu. Sigur! Si oamenii se simt excelent!

Monografia e foarte complexa, e numita monografia monografiilor din Romania! Premiata de Academia Romana, scrisa in 1915, de profesorul Pacala.

La noi s-a nascut Emil Cioran, care a copilarit pe coasta Boacii, care se vede de la noi asa de bine si multi raman impresionati… Poate intr-o dimineata, asa, cand se ridica ceata, poti sa ti-l imaginezi cum se plimba calare pe magar, nu?

Da, da… fugea de la scoala si acolo era refugiul lui.


Iata, gazde minunate, pentru toti cei care veti binevoi sa descoperiti Rasinariul si Marginimea. Si cum spuneam, pe langa o ceapa, un morcov, n castravecior si-o rosie, uite, te poti delecta si cu un fruct proaspat cules din gradina. Am sa gust o capsuna, pentru ca de mult n-am mai simtit parfumul asta cu adevarat, natural, intens si bun pana la Dumnezeu. Da. Iar coacaze, nu mai zis. Ecologice 100% astea. Oare e o greseala daca incerc asa? Nu, deloc. Doamne'ajuta!


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si