Dupa ce a trecut prin piete, caravana "Alege Oaia" a poposit si la scoala de bucatari. Mai precis, prepararea carnii de oaie a fost proba la examenul final de absolvire, iar printre cei care au jurizat delicatesele s-a numarat insusi ministrul Agriculturii.
Pentru proba practica, proaspetii absolventi ai acestei scoli de bucatari au fost pusi sa-si dovedeasca maiestria in arta culinara internationala, dar din farfurie nu putea sa lipseasca traditionala carne de oaie.
- "Eu am avut ca si tematica bucataria iraniana si aici am facut un orez basmati, preparat la aburi cu legume, agrise, fistic si migdale, facut cu un sos de sofran. Aici avem un sos care e facut cu nuci, prune si sos de rodie si cotletul de berbecut in crusta de pesmet verde".
- "Berbecutul e romanesc? Da, berbecutul e romanesc. Clar!"
Aromele exotice dau savoare carnii de oaie si in farfuria unui alt viitor bucatar sef.
"Cat de greu se gateste oaia? Nu e foarte greu. O punem la marinat. Se poate face mai usor sub vid. Nu e greu. Depinde cat e de batrana. Spre fericirea mea a fost tanara", a declarat Claudiu Frescu.
"Ca si preparate sunt simple, dar sunt complicate datorita timpului. Oaia e o carne mai matura, necesita un timp anume de marinare si gatire", spune si Catalin Atodorei.
Pe langa profesorii scolii, cursantii s-au luptat si cu "mastercheful". Petre Daea, care a descins la proba practica si a analizat din priviri preparatele, ca un iscusit bucatar.
"Eu nu sunt un gurmand, insa, ca orice om, salivez. Nu esti viu daca nu salivezi, ori eu inca sunt viu", a sustinut ministrul Agriculturii, Petre Daea.
Nu s-a putut abtine si a gustat, totusi, din bulzul cu costita de oaie.
"Bulzul e facut cu branza de burduf de oaie.
Ministrul Agriculturii promite ca in zilele urmatoare va putea fi degustata si shaorma de oaie romaneasca, iar un lant de restaurante va prezenta cateva meniuri care se bazeaza exclusiv pe carnea provenita de la mioritele noastre.