Prima țară din UE care renunță să ajute Ucraina. Vladmir Putin profită de pe urma slăbiciunii Occidentului
Slovacia este prima țară din Europa care a luat decizia de a stopa orice ajutor militar pentru Ucraina, în războiul de apărare împotriva invaziei rusești. Decizia vine după alegerile recente din Slovacia.
Slovacia, care este și membru NATO, a anunțat încetarea ajutorului militar acordat Ucrainei, potrivit Euronews.com.
Țară de 5,5 milioane de locuitori care împarte o graniță cu Ucraina, Slovacia a fost până acum un susținător ferm al Kievului, de când Rusia a lansat invazia din februarie 2022.
Slovacia are de miercuri un nou guvern, condus de fostul prim-ministru populist Robert Fico, care a câștigat alegerile parlamentare din septembrie 2023.
Robert Fico, noul lider al Slovaciei: "Zero ajutor militar pentru Ucraina"
Noul lider al Slovaciei, Robert Fico, a făcut furori în timpul campaniei electorale, avertizând că nu va trimite „un alt glonț” pentru a ajuta Ucraina să respingă invazia rusă.
În plus, noul lider de la Bratislava se opune sancțiunilor UE împotriva Rusiei și vrea să blocheze cererea Ucrainei de a adera la UE și NATO.
"Voi acorda ZERO ajutor militar pentru Ucraina... Oprirea imediată a operațiunilor militare este cea mai bună soluție pe care o avem pentru Ucraina.
UE ar trebui să treacă de la a fi un furnizor de arme la poziția de pacificator", a adăugat el, conform France 24.
Motivul pentru care Robert Fico poartă pică Ucrainei
Noul lider al Slovaciei, Robert Fico, are un motiv foarte personal pentru care are o antipatie pentru Ucraina, potrivit Politico.eu.
Totul datează din 2009, când Fico era prim-ministru al Slovaciei. La 7 ianuarie a acelui an, o disputa de lungă durată între Rusia și Ucraina pe tema gazelor naturale a făcut ca fluxurile de gaze rusești din Ucraina către țările UE să fie oprite, iar Slovacia să intre în criză tocmai în mijlocul iernii.
Blocajul a costat economia slovacă aproximativ 100 de milioane de euro pe zi, pe măsură ce fabricile au fost forțate să se închidă.
Ajuns într-o situație critică, Robert Fico i-a chemat atât pe Vladimir Putin, cât și pe premierul ucrainean Iulia Timoșenko pentru a reporni gazul.
În dimineața zilei de 14 ianuarie 2009, o delegație slovacă condusă de Fico a aterizat la Kiev pentru a se întâlni cu guvernul ucrainean.
Ucrainenii i-au făcut să aștepte, iar după trei ore de la sosire, Iulia Timoșenko, premierul de atunci, a petrecut 20 de minute reproșându-l pe Fico pentru că a luat partea Moscovei în disputa privind gazele.
"A fost o situație absolut neplăcută. Fico era roșu de furie. A fost un dezastru", a spus un înalt oficial slovac care știa ce s-a întâmplat în 2009. „Fico a fost umilit”, a spus oficialul sub protecția anonimatului.
Slovacii au zburat apoi la Moscova, unde au fost întâmpinați de Putin la o ceremonie elaborată care a avut loc în opulenta sală Sf. Gheorghe din Kremlin.
„După aceea, Fico a început să adopte o poziție în mod deschis anti-ucraineană”, a declarat Alexander Duleba, coleg senior la Asociația Slovacă pentru Politică Externă, potrivit sursei citate.
"Fico a spus că nu trebuie să-i sprijinim pe ucraineni, Ucraina nu are nevoie de noi, ei nu au conversații serioase cu noi. Acest lucru este personal", a explicat Duleba.
Există îngrijorări că victoria Partidului Smer al lui Fico în alegerile din Slovacia ar putea marca o întorsătură dramatică în politica externă a țării și ar putea pune sub tensiune o unitate fragilă în Uniunea Europeană și NATO.
Un motiv în plus pentru liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, să jubileze.