Slovacia, care este și membru NATO, a anunțat încetarea ajutorului militar acordat Ucrainei, potrivit Euronews.com.

Țară de 5,5 milioane de locuitori care împarte o graniță cu Ucraina, Slovacia a fost până acum un susținător ferm al Kievului, de când Rusia a lansat invazia din februarie 2022.

Până acum, Slovacia a donat arme Ucrainei și și-a deschis granițele pentru refugiații care fug de război.

Citește și: VIDEO- Cine este românul de 27 de ani ucis pe frontul din Ucraina. „Era ca un viking”, spune iubita sa îndoliată

Slovacia are de miercuri un nou guvern, condus de fostul prim-ministru populist Robert Fico, care a câștigat alegerile parlamentare din septembrie 2023.

Robert Fico, noul lider al Slovaciei: "Zero ajutor militar pentru Ucraina"

Noul lider al Slovaciei, Robert Fico, a făcut furori în timpul campaniei electorale, avertizând că nu va trimite „un alt glonț” pentru a ajuta Ucraina să respingă invazia rusă.

În plus, noul lider de la Bratislava se opune sancțiunilor UE împotriva Rusiei și vrea să blocheze cererea Ucrainei de a adera la UE și NATO.

"Voi acorda ZERO ajutor militar pentru Ucraina... Oprirea imediată a operațiunilor militare este cea mai bună soluție pe care o avem pentru Ucraina.

UE ar trebui să treacă de la a fi un furnizor de arme la poziția de pacificator", a adăugat el, conform France 24.

Motivul pentru care Robert Fico poartă pică Ucrainei

Noul lider al Slovaciei, Robert Fico, are un motiv foarte personal pentru care are o antipatie pentru Ucraina, potrivit Politico.eu.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Cum arăta casa lui Paris Hilton înainte de a fi făcută scrum de incendiile din Los Angeles. A fost cumpărată în 2021, cu 8,4 milioane$- antena3.ro

Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro

Totul datează din 2009, când Fico era prim-ministru al Slovaciei. La 7 ianuarie a acelui an, o disputa de lungă durată între Rusia și Ucraina pe tema gazelor naturale a făcut ca fluxurile de gaze rusești din Ucraina către țările UE să fie oprite, iar Slovacia să intre în criză tocmai în mijlocul iernii.

Blocajul a costat economia slovacă aproximativ 100 de milioane de euro pe zi, pe măsură ce fabricile au fost forțate să se închidă.

Ajuns într-o situație critică, Robert Fico i-a chemat atât pe Vladimir Putin, cât și pe premierul ucrainean Iulia Timoșenko pentru a reporni gazul. 

În dimineața zilei de 14 ianuarie 2009, o delegație slovacă condusă de Fico a aterizat la Kiev pentru a se întâlni cu guvernul ucrainean. Ucrainenii i-au făcut să aștepte, iar după trei ore de la sosire, Iulia Timoșenko, premierul de atunci, a petrecut 20 de minute reproșându-l pe Fico pentru că a luat partea Moscovei în disputa privind gazele.

"A fost o situație absolut neplăcută. Fico era roșu de furie. A fost un dezastru", a spus un înalt oficial slovac care știa ce s-a întâmplat în 2009. „Fico a fost umilit”, a spus oficialul sub protecția anonimatului.

Citește și: Ajungem la un nou Război Mondial? Avertismentul lui Vladimir Putin legat de conflictul Israel-Hamas: ”S-ar putea extinde dincolo de Orientul Mijlociu”

Slovacii au zburat apoi la Moscova, unde au fost întâmpinați de Putin la o ceremonie elaborată care a avut loc în opulenta sală Sf. Gheorghe din Kremlin.

Citeste si: Andreea Bănică a ajuns pe mâinile medicilor, după ce starea ei de sănătate s-a agravat. Ce spune artista despre cum s-a manifestat gripa la ea. „Testul universal are o linie puțin vizibilă.”- kfetele.ro

Citeste si: Virginia și Patrick au câștigat Casa iubirii, sezonul 3. Finaliștii, primele declarații: "E un sentiment unic"- radioimpuls.ro

Citeste si: Fabrici închise și concedieri masive, în România: Mii de angajați au rămas deja fără loc de muncă. Disponibilizările anunțate în 2025- antena3.ro

„După aceea, Fico a început să adopte o poziție în mod deschis anti-ucraineană”, a declarat Alexander Duleba, coleg senior la Asociația Slovacă pentru Politică Externă, potrivit sursei citate.

"Fico a spus că nu trebuie să-i sprijinim pe ucraineni, Ucraina nu are nevoie de noi, ei nu au conversații serioase cu noi. Acest lucru este personal", a explicat Duleba.

Există îngrijorări că victoria Partidului Smer al lui Fico în alegerile din Slovacia ar putea marca o întorsătură dramatică în politica externă a țării și ar putea pune sub tensiune o unitate fragilă în Uniunea Europeană și NATO. 

Un motiv în plus pentru liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, să jubileze.

Robert Fico, un nou aliat al Rusiei, pe lângă Viktor Orban

Robert Fico, un nou aliat al Rusiei, pe lângă Viktor Orban

[Sursa foto: Facebook]


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si