Printul Charles s-a convertit la ortodoxie dupa intalnirea cu un calugar roman orb de pe Muntele Athos! Cum a devenit parintele Dionisie Ignat, la 91 de ani, sfatuitorul fiului Reginei Angliei!

Presa britanica a relatat ca Printul Charles s-a convertit la ortodoxie datorita unui calugar roman de pe Muntele Athos.

Author: Matei Vaihan Webeditor: Mihai Dragan joi 08 februarie 2018 , 20:51

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In urma cu cativa ani, presa britanica a dezvaluit ca Prinţul Charles, fiul reginei Angliei, ar fi trecut la ortodoxie, in urma prieteniei cu un calugar roman de pe Muntele Athos. „Un gest nu tocmai surprinzător, având în vedere că o parte din Casa Regală a Angliei e legată de ortodoxie prin fire trainice- Prinţul Philip, soţul Reginei Elisabeta şi tatăl lui Charles, este grec de religie ortodoxă, iar mama lui, prinţesa Alice, bunica

lui Charles, a fost călugăriţă ortodoxă”, a dezvaluit Formula AS.

S-a relatat si despre prima intalnire dintre Printul Charles si calugarul roman de la Athos. "Era în anul 2000, în a patra zi după Paşte, în miercurea luminată, şi primăvara se iţise deja în Sfântul Munte Athos, îmblânzindu-i priveliştile. Pentru părintele român Dionisie Ignat, întâistătătorul chiliei Colciu, care ţine de Marea Lavră Vatopedu, era a nouzeci şi una oară când prăznuia Învierea”, se scrie in Formula AS.

„Se înrădăcinase cu totul între pereţii chiliei, sfinţind-o cu metaniile şi rugăciunile sale.

În ultimii ani, Dumnezeu îi pusese înainte o grea încercare. Îşi pierduse lumina ochilor, dar asta îi ascuţise vederea lăuntrică, aşa că era în stare să zărească acum, mai limpede ca niciodată, lumina lui Hristos care vine de dincolo de hotarele acestei lumi. Deşi era un duhovnic vestit şi foarte căutat, bătrânul Dionisie nu se semeţise. Rămăsese acelaşi om simplu şi înţelept, ridicat dintr-o familie de ţărani moldoveni, care avuseseră mai mult şcoala credinţei, decât pe cea a slovelor. În adâncul inimii sale nu se putea prinde trufia, pentru că era plină de dragoste şi de smerenie. Dragostea aceasta avea să schimbe şi drumul prin vremuri al Prinţului Charles... ”, a mai dezvaluit revista.


„În ziua aceea de după Paşti, când un călugăr de la Mânăstirea Vatopedu a venit să îi spună părintelui Dionisie că moştenitorul coroanei Marii Britanii, Prinţul Charles, doreşte să îl cunoască, bătrânul a ieşit în întâmpinarea lui şi l-a poftit pe neaşteptatul oaspete în biserică. Era emoţionat. Pragul smeritei sale bisericuţe nu fusese niciodată călcat de capete încoronate, iar cel care îl trecea acum era unul dintre cei mai de seamă prinţi ai lumii. Aşa că l-a întâmpinat cu mare bucurie şi cu cinstea pe care o putea arăta un copil de ţărani, născut şi crescut în România de dinainte de primul război mondial, când regele era cinstit imediat după Dumnezeu
”, s-a mai dezvaluit despre intalnirea dintre Printul Charles si parintele Dionisie.

„Apoi prinţul şi bătrânul monah s-au retras şi au stat la sfat. Nimeni n-a aflat vreodată ce au vorbit, dar după cum s-a dovedit mai târziu, cei doi s-au legat unul de celălalt pentru tot-deauna. La plecare, părintele Dionisie Ignat l-a binecuvântat pe prinţ şi a rostit o rugăciune scurtă, care nu era luată din cărţi, ci se izvodise în inima lui: "Doamne, Dumnezeule a toată făptura, binecuvântează-l pe Charles, superior al Marii Britanii, care conduce un popor atât de numeros, cu sănătate şi înţelepciunea Ta, ca să conducă spre pacea a toată lumea, că aşa vom cânta şi noi ca îngerii care au cântat la naşterea Ta: «Slavă întru cei de sus lui Dumnezeu şi pe pământ pace, între oameni binevoire”. Aceasta a fost prima vizită a Prinţului Charles la părintele Dionisie Ignat, stareţul român al Chiliei Colciu din Sfântul Munte Athos. Prima din multele care au urmat, căci, după această întâlnire, Prinţul de Wales a revenit în fiecare an, pentru a se sfătui cu povăţuitorul său”, a mai relatat Formula AS. 

Printul Charles a tinut sa vina si la inomormantarea lui Dionisie: „Când a auzit că povăţuitorul său a murit, Charles s-a grăbit la înmormântare, pentru că în Muntele Athos călugării se îngroapă după o singură zi. Părintele Dionisie a plecat dintre noi în seara zilei de 11 mai a anului 2004. A doua zi dimineaţa, printre cei 200 de călugări prezenţi la înmormântarea marelui duhovnic român s-a aflat şi el, Charles, Prinţ de Wales”. 


 


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si