Sentinţa definitivă în dosarul "Colectiv", așteptată luni la Curtea de Apel din Capitală, ar putea aduce intrarea după gratii a unor inculpați. În primă instanță,  fostul primar al Sectorului 4, Cristian Popescu-Piedone, a fost condamnat la 8 ani şi 6 luni de închisoare pentru abuz în serviciu. În prezent, Piedone este edilul sectorului 5 din București.

Citeste si: Mesajul premierului Nicolae Ciucă de Ziua Internațională Anticorupție

Ce s-a întâmplat la ultimul termen din procesul Colectiv

La ultimul termen al procesului, din 21 decembrie, avocaţii inculpaţilor au solicitat achitarea sau aplicarea unor pedepse mai blânde, apreciind că procurorii ar fi greşit când au decis trimiterea în judecată a clienţilor lor, dar şi magistraţii Tribunalului Bucureşti, când au pronunţat pedepse cu executare.

Citeste si: Șefa firmei de artificii din dosarul "Colectiv", găsită decedată

Procurorii au cerut pedepse "orientate spre maximumul prevăzut de lege" şi cu executare pentru fostul primar al Sectorului 4 al Capitalei, Cristian Popescu-Piedone, funcţionari din primărie, patronii clubului, doi pompieri, doi pirotehnişti şi reprezentaţii unei firme de artificii, susţinând că ordinea socială a fost "alterată" de corupţie, iar oameni au ars,"şi nu vorbim de doi, ci de un cimitir".

Citeste si: VIDEO| Mesajul dur transmis de asociaţia victimelor Colectiv la şase ani de la tragedia din club

Sentințe grele date în dosarul Colectiv în primă instanță

Procesul se află în faza de apel, după ce, pe 16 decembrie 2019, Tribunalul Bucureşti i-a condamnat pe Cristian Popescu-Piedone, funcţionari din primărie, patronii clubului, doi pompieri, doi pirotehnişti şi reprezentaţii unei firme de artificii.

Primarul sectorului 5 Popescu-Piedone a fost condamnat la 8 ani şi 6 luni de închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu în legătură cu eliberarea autorizaţiilor de funcţionare pentru clubul Colectiv.

Condamnare la închisoare sau achitare pentru primarul Cristian Popescu Piedone? Ziua deciziei

[Sursa foto: INQUAM Photos/Octav Ganea]

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Citeste si: Dunărea a inundat Budapesta și încă nu a ajuns viitura maximă. Orban: „Ne-am pregătit pentru un nivel al apei de 9 metri”- wowbiz.ro

Totodată, cei trei patroni ai clubului Colectiv- Alin George Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu- au primit câte 11 ani şi 8 luni închisoare pentru ucidere din culpă în formă agravantă, vătămare corporală din culpă în formă agravantă şi neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă.

Daniela Niţă- patroana firmei de artificii Golden Ideas Fireworks Artists (decedată între timp)- a fost condamnată la 12 ani şi 8 luni de închisoare cu executare. În acelaşi dosar, pirotehniştii Viorel Zaharia şi Marian Moise au primit 9 ani şi 8 luni de închisoare şi, respectiv, 10 ani.

Citeste si: Judecătorii ar putea reduce pedepsele în dosarul Colectiv. Au fost înlăturate consecințele deosebit de grave ale infracțiunii de abuz în serviciu pentru Piedone

Cristian Niţă, director al firmei de artificii, a primit 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare.

George Matei şi Antonina Radu, cei doi pompieri de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti care au verificat clubul Colectiv fără a lua măsurile legale în privinţa respectării normelor PSI, au fost condamnaţi la câte 9 ani şi 2 luni de închisoare.

Aurelia Iofciu, şefa Serviciului autorizări comerciale din Primărie, a primit 8 ani de închisoare, Larisa Luminiţa Ganea, consilier superior- 7 ani, Ramona Sandra Moţoc, referent superior- 3 ani de închisoare cu suspendare. În cazul Ramonei Moţoc, instanţa a dispus prestarea a 90 de zile de muncă în folosul comunităţii.

Citeste si: Judecătorii ar putea reduce pedepsele în dosarul Colectiv. Au fost înlăturate consecințele deosebit de grave ale infracțiunii de abuz în serviciu pentru Piedone

Citeste si: VIDEO Bogdan de la Ploiești și Cristina Pucean nu mai formează un cuplu! Mesajul pe care artistul l-a lăsat pe rețelele de socializare. „Acesta este ultimul meu răspuns în legătură cu fosta mea relație.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul Melissei, fiica lui Alin Oprea, pentru tatăl ei. Larisa Oprea abia acum l-a făcut public printre lacrimi: "Dacă o data în viața ta spuneai adevărul..."- radioimpuls.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Persoanele condamnate au fost obligate să plătească, în solidar cu Primăria Sector 4 şi ISU Bucureşti-Ilfov, daune morale şi materiale de peste 50 de milioane de euro către victimele incendiului din octombrie 2015.

De asemenea, inculpaţii, ISU şi Primăria Sectorului 4 trebuie să plătească mai multor spitale din Bucureşti şi din ţară peste 8 milioane lei, reprezentând cheltuieli de spitalizare cu persoanele decedate şi rănite.

Aproape 7 ani de la incendiul din Clubul Colectiv

În octombrie 2021, s-au împlinit 6 ani de când un incendiu dezastruos  a izbucnit într-un club din Capitală și a distrus sute de familii.

Incendiul din clubul Colectiv a izbucnit în noaptea de 30 octombrie 2015, în timpul unui concert susţinut de trupa Goodbye to Gravity. Artificiile folosite în timpul concertului au provocat aprinderea buretelui folosit pentru antifonare, iar de acolo focul s-a extins cu rapiditate în întreg localul. 

În urma tragicului eveniment din Colectiv, au murit 65 de oameni, peste 100 de persoane au suferit arsuri cumplite şi totodată duc cu ei pentru toată viaţa urmele tragediei.

Citeste si:  COLECTIV. 6 ani de la tragedia care a îndoliat o națiune întreagă


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si