Procurorii DNA au decis începerea urmăririi penale a fostului ministru al Sănătății, Ioana Mihăilă
Ioana Mihăilă, fostul ministru USR al Sănătății, a fost chemată vineri la DNA în cazul dosarului vaccinurilor.
Pe data de 23 noiembrie, DNA a solicitat Senatului și Președinției avizarea cercetării fostului premier Florin Cîţu şi a foştilor miniştri ai Sănătăţii Vlad Voiculescu şi Ioana Mihăilă, pentru achiziția vaccinurilor anti-COVID în timpul pandemiei.
Vineri, 8 decembrie, fostul ministru USR al Sănătății, Ioana Mihăilă, a fost chemată la DNA pentru a fi anunțată că urmărirea penală împotriva sa în dosarul achiziției de vaccinuri anti-COVID a început.
,,Suspectei Mihăilă Ioana i s-a adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.
În cauză se efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane.
Facem precizarea că efectuarea în continuare a urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
Precizăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. (1) din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019", se arată într-un comunicat al DNA.
Ioana Mihăilă a oferit declarații la DNA, în dosarul vaccinurilor.
"Decizia a fost luată în solidaritate în guvern printr-un memorandum prin care am înștiințat și am informat guvernul referent la obligațiile aferente contractului, dar și referitor la beneficiile pe care acest vaccin le poate aduce. Am informat guvernul printr-un memorandum și am susținut acest contract în momentul acela", a spus acesta.
Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
În momentul în care a ieșit de la DNA, aceasta a fost întrebată de către jurnaliști dacă își asumă contractul cu privire la achiziția de vaccinuri anti-COVID. Aceasta a evidențiat faptul că aceste contracte erau rezultatul negocierilor între Comisia Europeană și producătorii de vaccinuri și că la acel moment ea a susținut acel contract:
„Statele membre erau informate şi aveau posibilitatea de a rămâne în contract sau de a refuza contractul, iar decizia a fost luată în solidaritate în guvern printr-un memorandum cu care am înştiinţat şi am informat Guvernul referitor la obligaţiile aferente contractului, dar şi referitor la beneficiile pe care acest vaccin le poate aduce.(...)
Ştiu că am informat Guvernul printr-un memorandum şi am susţinut acest contract în momentul acela. Contractul este făcut de către Comisia Europeană şi dozele negociate de către ei”.
Ioana Mihăilă a declarat că achizițiile vaccinurilor au fost aprobate de Ministerul Finanțelor.
„În mandatul meu, niciunul din vaccinurile ARN mesager nu a expirat. Au fost revândute unor state precum Danemarca sau au fost donate”, a declarat aceasta.
De asemenea, Ioana Mihăilă a precizat faptul că memorandumul a fost avizat de ministrul de Finanțe din acea perioadă. Mai mult decât atât, România a vândut în Danemarca și Irlanda doze de vaccin, aflate în plus în țara noastră.
"A fost avizat de ministrul de Finanțe, memorandumul care a fost prezentat, cu condiția de a propune și o strategie pentru vânzarea vaccinurilor care erau în surplus în 2021, motiv pentru care la o lună distanță am și creat cadrul legal pentru revânzarea vaccinurilor. În mandatul meu am reușit să vindem în Danemarca, Irlanda", a declarat Ioana Mihăilă, potrivit Hotnews.ro
Vineri, fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, a venit la DNA pentru a-i fi aduse la cunoștință acuzațiile. Acesta este urmărit penal pentru abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave (două fapte), și complicitate la abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave.
Acesta a declarat la sediul DNA faptul că nicio decizie importantă nu era luată de Florin Cîţu fără preşedinte în privinţa achiziţiei de vaccinuri.
”Dacă acest proces va continua, îl voi invita pe domnul preşedinte să vorbească, să spună ce decizie a luat.(..) Eu vă spun că nicio decizie importantă nu era luată de domnul Cîţu fără domnul preşedinte”.
”Nu numai că n-am semnat contractele respective, ci atunci când luau deciziile să le semneze şi comunicau decizia către Comisia Europeană, care făcea comanda mai departe, nici măcar nu mă informau”, a spus Vlad Voiculescu la sediul DNA.