Pretul carnii de porc a ajuns la 5,5 lei pe kilogram in viu la inceputul lunii aprilie la poarta fermelor din Romania, in crestere cu 37,5% fata de aceeasi perioada a anului trecut, potrivit Asociatiei Producatorilor de Carne de Porc (APCP).

„In fiecare an in perioada aceasta preturile cresc. Am resimtit de la inceputul anului cand vindeam cu 4,7 lei pe kilogram, iar acum am ajuns la un pret de 5,7 lei pe kilogram.

A crescut cererea. Intotdeuna incepand cu luna aprilie si sfarsind cu luna septembrie exista o curba a cresterii. Din septembrie scade din nou. In aceasta perioada creste consumul, ies oamenii la iarba verde”, a afirmat presedintele APCP, Ion Ladosi, pentru News.ro.

Scumpirile au fost generate in principal de factori externi, in conditiile in care Romania importa cantitati importante de carne de porc.

„Este o chestiune legata de piata europeana. Avand in vedere ca exporturile catre Asia sunt ridicate, cred ca exista o lipsa de carne de porc pe piata europeana si asta a dus la o crestere de pret. Anul trecut, pe vremea aceasta, pretul carnii de porc era de 4 lei pe kilogram, iar acum este de 5,5 lei pe kilogram”, a precizat Ladosi.
In acelasi timp, proprietarul producatorului de mezeluri Cris- Tim, Radu Timis, sustine ca in aprilie preturile vor creste cu 10- 20% in cazul carnii proaspete de porc si cu 6- 10% in

cazul mezelurilor, fata de luna martie din acest an.

„Sunt doua motive. Unul este ceea ce s-a intamplat anul trecut cand efectivele de matca de scroafe au fost taiate pentru ca a fost cel mai mic pret din ultimii cinci ani, legat de embargoul cu Rusia si de o supraproductie de carne de porc, iar in anul acesta a fost o cerere mai mare decat oferta”, a spus Timis, pentru News.ro.

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."- wowbiz.ro

"Partea asiatica a crescut cu 15%. Un purcelus de 22 de kilograme a ajuns de la 40 de euro la 82 de euro. S-a dublat preturile purcelusilor intr-un an", a completat el.

Producatorii si procesatorii din Romania sunt influentati de piata internationala, iar estimarile proprietarului Cris Tim arata ca pretul carnii de porc va creste cu 36% pana la sfarsitul anului.

In prezent, pretul carnii de porc a ajuns cu 40% mai mare fata de aceeasi perioada din 2016, spun jucatorii din sector.

Pe de alta parte, retailerii si specialistii din industria alimentara sustin ca nu exista motive pentru astfel de cresteri de preturi.

Citeste si: Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pentru o cursă de la aeroport la Paris? „Tavi a insistat să nu lăum mașină. Ne-a costat ceva aventura asta de la aeroport până la hotel.”- kfetele.ro

Citeste si: Gabi Bădălău, adevărul despre momentul în care și-ar fi dat copiii afară din casă: ”Nu vreau să-mi pierd familia”- radioimpuls.ro

„Nu vad un motiv pentru a creste pretul carnii de porc atat timp cat nu avem o crestere substantiala a carnii din import, pentru ca balanta se face intre ce este in afara si ce este in interiorul tarii. Si nu vad ce ar duce la aceasta crestere, nu cred in povesti de genul acesta. Am discutat cu procesatori de carne si mi-au spus ca este o crestere sensibila, dar care sa nu ingrijoreze”, a declarat, pentru News.ro, directorul departamentului Relatii Institutionale si Dezvoltare Durabila din cadrul Carrefour Romania, Florin Capatana.

Potrivit presedintelui FSIA, daca pretul carnii de porc ar creste cu 30%, jumatate dintre firmele din sector vor da faliment in trei luni, pentru ca puterea de cumpararea a romanilor nu poate suporta aceste scumpiri, iar carnea de porc este un produs care poate fi usor substituit in consum.

Ultimele date ale Institutului National de Statistica (INS) arata ca pretul carnii de porc a fluctuat nesemnificativ in primele doua luni din acest an, crescand cu 0,04% in februarie fata de finalul anului trecut, dupa un avans de 1,95% in intregul an 2016.

Sursa: News.ro


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si