Program de lucru redus, la nivelul UE. O parte a salariului va fi susținută de stat

Comisia Europeană a propus, miercuri, o nouă schema pentru scurtarea timpului de muncă, sprijinită de stat.

I.C., miercuri 01 aprilie 2020 , 15:50

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Se așteaptă ca măsura să ajute oamenii să își păstreze locul de muncă, în contextul în care epidemia de coronavirus afectează economiile celor 27 de state ale UE.

Citeste si: Se vor tăia salariile bugetarilor? Mesajul ministrului Finanțelor

Schema este modelată în mod clar după planul Kurzarbeit german, în bază căruia guvernul plătește o parte din salariile lucrătorilor, astfel încât locurile de muncă să nu fie reduse, în ciuda încetinirii economiei.

„Companiile plătesc salariile angajaților lor, chiar dacă, în acest moment, nu se câștigă bani. Europa vine acum în sprijinul lor, cu o nouă iniiativă”, a declatar președintele Comisiei Ursula von der Leyen într-un mesaj video.

Citeste si: Iohannis, la finalul ședinței de urgență: „Este foarte important ca toți să respecte legea”

procedura-somaj-tehnic-firme.jpg

„Intenționăm să ajutăm Italia, Spania și toate celelalte state care au fost afectate. Și vom face acest lucru datorită solidarității celorlalte state membre”, a spus ea, adăugând că schema va fi garantată de toate statele UE, deși nu a oferit precizări în privința finanțării acesteia, potrivit Reuters.

UE, la un pas de recesiune

Comisarul pentru piața internă, Thierry Breton, a avertizat luni că Uniuneaa Europeană va intra în recesiune anul acesta, în contextul pandemiei de coronavirus.

Citeste si: Angajatorii pot depune începând de astăzi solicitările pentru obţinerea fondurilor necesare achitării şomajului tehnic

„Evident, ne așteptăm la o recesiune în timpul acestui an. Suntem în război cu virusul, un război economic. Înaintea crizei ne așteptam la o creștere de 1,4% în UE, dar acum estimâm un impact negativ între 2% și 2.5%”, a declarat el, potrivit Reuters.

Și șeful Departamentului economic al CE, Maarten Varvey, a anunțat săptămâna trecută că sunt șanse mari ca Uniunea Europeană și zona euro să se afle în recesiune în acest an, din cauza epidemiei de coronavirus.

„Este foarte problabil ca avansul economic al zonei euro şi al UE ca întreg să scadă sub zero anul acesta şi, în mod potenţial, chiar mult sub zero”, a declarat Varvey.

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si