Programul Rabla pentru becuri, gata de start. Cum poți să economisești 70-80% din consumul de curent

Programul Rabla pentru becuri este gata de start. Ghidul programului "Rabla pentru becuri" a fost redactat deja de Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM).

Author: Sorin Negru joi 22 septembrie 2022 , 14:30

Becurile cu led reduc consumul cu până la 70%

Becurile cu led reduc consumul cu până la 70%

[Sursa foto: Facebook ]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Programul Rabla pentru becuri ar putea fi aprobat în următoarea ședință de guvern, din săptămâna 26-30 septembrie.

Rabla becuri. Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) a elaborat deja Ghidul Rabla pentru becuri, iar modificarea de buget pentru AFM, care va include bugetul pentru Rabla becuri, va fi aprobată săptămâna viitoare, a anunţat joi ministrul Mediului, Barna Tanczos.

Citeste si: Programul rabla la becuri, discutat în Guvern

Rabla becuri. Ministrul Barna Tanczos, prezent la o conferinţă organizată de Asociaţia Producătorilor de Mobilă din România, le-a declarat joi jurnaliștilor că suma propusă pentru programul Rabla pentru becuri este de 400 milioane lei.

Rabla pentru becurile cu led, inclus în programul "Rabla pentru electrocasnice"  

Ministrul Mediului a subliniat că propunerea pe care a pregătit-o se bazează pe sistemul de la Rabla electrocasnice. Liderul PSD, Marcel Ciolacu, declarase recent că este posibil ca Rabla pentru becuri să fie inclus în programul "Rabla pentru electrocasnice".

"Conform dispoziţiilor Coaliţiei şi după discuţiile cu domnul prim-ministru, AFM a elaborat Ghidul pentru Rabla pentru becuri. Am pregătit modificarea de buget, care va intra în şedinţa de Guvern, probabil săptămâna viitoare, în prima şedinţă de Guvern. Suma pe care am propus-o este de 400 de milioane de lei, iar Ghidul va apărea probabil zilele următoare, în consultare publică, pe site-ul ministerului", a precizat ministrul Barna.

Cum va funcționa programul "Rabla pentru becuri"

Guvernul ia în calcul un program "Rabla pentru becuri", care vizează înlocuirea becurilor cu filament cu cele cu led, atât pentru cetăţeni, cât şi pentru instituţii, au declarat, joi, surse guvernamentale.

Potrivit surselor citate, Executivul are în vedere să reducă risipa la energie "în mod conştient".

"Cu voucherul primit se merge la magazinul care s-a înscris în program la AFM, pentru a putea fi un agent care vinde becurile respective. Ne vom referi strict la becurile cu led, care reduc consumul cu până la 70% şi, cu acel voucher şi cu becul vechi predat, poate să achiziţioneze becuri noi care reduc consumul semnificativ în gospodărie", a explicat ministrul Mediului. 

Ministrul Barna Tanczos

Ministrul Barna Tanczos, detalii despre Rabla pentru becuri

[Sursa foto: Facebook / Barna Tanczos]

Ce trebuie să știi despre becurile cu led

 

Durata de viață a becurilor cu LED este mult mai mare  decât cea a becurilor incandescente sau a celor cu halogen. Pentru că trebuie schimbate mai rar, prețul mai mare al acestora (comparativ cu alte modele de bec) este amortizat fără probleme.

Becurile tip LED  ajung instant la maximul de intensitate luminoasă, fără a fi nevoie de un timp intermediar de încălzire, așa cum se întâmplă în cazul celorlalte modele de bec.

Becurile LED garantează o  lumină liniștitoare, fără efecte nedorite asupra vederii Confortul vizual  este garantat și de faptul că intensitatea becurilor LED este reglabilă.

Becurile cu LED sunt  mai sigure și pentru mediul înconjurător, pentru că nu conțin mercur sau alte substanțe nocive.

 

 

 


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si