Programul Rabla pentru electrocasnice, un nou start. Cum poți să îți cumperi maşină de spălat şi frigider

Programul Rabla pentru Electrocasnice, o nouă etapă, începând de luni dimineața ora 10.00. Sunt vizate de această dată voucherele pentru schimbarea mașinii de spălat sau frigiderului. 

Author: Sorin Negru luni 05 decembrie 2022 , 09:07

programul Rabla pentru electrocasnice

De anul viitor, ar putea fi majorată valoarea voucherelor din programul Rabla pentru electrocasnice

[Sursa foto: Unsplash.com]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Programul Rabla pentru Electrocasnice 2022, un nou start.  Persoanele fizice se pot înscrie de luni, de la ora 10.00, pentru etapa de selectare a voucherelor destinate achiziţionării de maşini de spălat rufe, maşini de spălat vase şi frigidere.

Citește și: A început ”rabla pentru electrocasnice”

Persoanele fizice se pot înscrie de luni, de la ora 10.00, în prima etapă a Programului Rabla pentru Electrocasnice 2022 pentru selectarea voucherelor destinate achiziţionării de maşini de spălat rufe, maşini de spălat vase şi frigidere sau congelatoare, anunță Ministerul Mediului.

Potrivit unui comunicat de presă, bugetul total al programului este de 25 milioane lei.

Ce valoare are voucherul din Programul Rabla pentru electrocasnice 

Bugetul primei etape este de 25 milioane lei, iar selecţia voucherelor se face în perioada 05.12.2022, ora 10:00- 09.12.2022, ora 23:59 sau până la epuizarea bugetului.

Citește și: Rabla pentru electrocasnice 2022 – a doua etapă. Ce valoare au voucherele pe care le pot primi românii

În prima etapă, se acordă vouchere pentru achiziţionarea de echipamente electrice şi electronice de uz casnic, astfel:

= 400 de lei pentru maşini de spălat rufe, inclusiv cu uscător, având cel puţin noua clasă energetică C;
= 400 de lei pentru maşini de spălat vase având cel puţin noua clasă energetică D;
= 400 de lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare având cel puţin noua clasă energetică E.

Citeste si: Legătura neștiută dintre Alex Pițurcă și avocata sa. Cine este, de fapt, Silvia Uscov, cea care îl reprezintă în dosarul în care este cercetat- kanald.ro

Citeste si: Armin Nicoară și-a confruntat tatăl în direct, după ani de tăcere: „De multe ori i-am spus că nu e copilul meu”- wowbiz.ro

Perioada de derulare a unei etape de selecţie a voucherelor dintr-o categorie este de 5 zile sau până la epuizarea bugetului alocat etapei respective.

Programul Rabla pentru electrocasnice va fi regândit din 2023

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a anunţat că programul va fi regândit, iar cei care au solicitat vouchere şi nu le-au folosit vor primi interdicţie de a mai participa. De asemenea, ar putea fi majorată valoarea voucherelor şi, în funcţie de interesul manifestat de solicitanţi, anumite echipamente electrocasnice ar putea fi scoase din program.

Citește și: VIDEO- Se dă startul Programului Rabla pentru Electrocasnice, începând cu ora 10:00! Calendarul de desfășurare a programului

”Începând de luni, 5 decembrie 2022, ora 10.00, persoanele fizice se pot înscrie în prima etapă a Programului Rabla pentru Electrocasnice pentru selectarea voucherelor aferente categoriei din care fac parte maşinile de spălat rufe, maşinile de spălat vase şi frigiderele/congelatoarele”, a anunţat Administraţia Fondului pentru Mediu.

Cum poți beneficia de banii de la stat

După publicarea listei persoanelor fizice aprobate pe site-ul AFM, solicitanţii se vor prezenta la unul dintre comercianţii validaţi, de unde vor achiziţiona echipamentul dorit.

Valabilitatea voucherului este de 7 zile de la data validării acestora de către AFM, termen în care trebuie utilizate la un comerciant validat.

"Lucrurile se vor schimba, pentru că noi am introdus o interdicţie de a mai participa pentru acelaşi tip de aparatura electrocasnică la următoarea sesiune. Acest lucru îi va descuraja pe cei care se înscriu, dar nu folosesc voucherul respectiv.(...) Se poate extinde fără nicio problemă. Până la urmă anul viitor, dacă continuăm programul, putem să spunem că cei care au blocat programul şi practic şi-au bătut joc de posibilitatea de a beneficia de un asemenea sprijin financiar din partea statului să nu mai aibă dreptul să participe”, a declarat recent ministrul Tanczos Barna.

Citește și: Guvernul a aprobat programul "Rabla pentru becuri"

Ministrul Mediului a mai explicat că valoarea voucherelor ar putea fi majorată, ţinând cont că produsele eficiente energetic sunt din ce în ce mai scumpe.

Citeste si: “Am fost foarte afectată.” Catinca Roman, prima reacție după ce sora ei, Oana, a dezvăluit că nu vrea să-și viziteze mama- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Shakira, în lacrimi din cauza lui Pique! Cât de rău o trata fotbalistul pe cantareata în public- radioimpuls.ro

Programul ar putea fi modificat după o analiză detaliată, iar unele categorii vor fi eliminate.

"Anul viitor cu siguranţă va trebui să reanalizăm şi condiţiile de piaţă, pentru că într-un an de zile se schimbă foarte multe lucruri. Există posibilitatea creşterii valorii.(...) Putem analiza şi eficienţa pe fiecare componentă, privind aspiratoarele sau aparatele de aer condiţionat, acolo unde nu există un interes mare putem să luăm aceeaşi decizie pe care am luat-o în cazul televizoarelor, de a scoate anumite echipamente electrocasnice din program şi să ne focusăm pe ce prezintă un interes şi au un efect mare asupra facturilor (la energie, n. red.)”, a mai anunţat ministrul Mediului.

Voucherele din Programul Rabla pentru electrocasnice, epuizate rapid

În atapa anterioară a Programului Rabla pentru Electrocasnice, bugetul de 15 milioane de lei a fost epuizat!

Solicitanții persoane fizice au generat 49.412 de vouchere, astfel:
• 16.728 vouchere pentru pentru aparate de aer condiţionat, inclusiv aparate de aer condiţionat portabile;
• 8.860 vouchere pentru uscătoare de rufe;
• 23.824 vouchere pentru aspiratoare.

 


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si